2018-12-11 17:48


Şoferii plătesc amenzile încasate de benzinari

 |  17:25
Şoferii plătesc amenzile încasate de benzinari

Companiile petoliere au plătit amenda-record de peste 200 de milioane de euro primită la începutul anului de la Consiliul Concurenţei. Procesele cu statul continuă, iar benzinarii spun căamenda plătită statului se regăseşte în preţul de la pompă, astfel că aceste companii nu pierd nimic.

OMV Petrom, cea mai mare companie petrolieră din România, a plătit în totalitate amenda pe care a primit-o anul trecut de la Consiliul Concurenţei, potrivit oficialilor companiei. “Ca urmare a amenzilor aplicate de Consiliul Concurenţei din Romania, OMV Petrom şi OMV Petrom Marketing au contestat în instanţă pe fond această decizie. În plus, ambele companii au cerut suspendarea executării deciziei Consiliului Concurenţei prin care se aplicau aceste amenzi. Cererile de suspendare au fost respinse. În aprilie, ambele societăţiau achitat integral amenzile aplicate şi vor continua acţiunea de contestare pe fond a deciziei Consiliului Concurenţei”, spun reprezentanţii OMV Petrom, citaţi deeconomica.net.

Amenzile au ajuns în preţ

„Toate companiile petroliere care au fost amendate de Consiliul Concurenţei au plătit integral amenda de 220 de milioane de euro”, susţineConstantin Tampiza, director de dezvoltare la LukOil. Potrivit acestuia, companiile au pierdut în instanţă cererile de suspendare a plăţii amenzii, aşa că au fost nevoite să vireze banii direct în conturile Fiscului. Fondul problemei se judecă în continuare, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, iar dacă aceste companii vor câştiga, statul va trebui să le returneze integral banii. Până atunci, însă, benzinarii nu rămân în pierdere.“Măi flăcăi, toate amenzile se duc în preţul benzinei şi motorinei. Noi ne-am creditat într-un procent mare aşa că trebuie să ne recuperăm banii. Toată treaba asta cu amenda a fost presiune politică. Ăştia de la stat zâmbesc când aud de amendă şi scumpiri, pentru că ştiu că înseamnă venituri mai mari la buget”, a precizat Tampiza.

Amendă istorică pentru România

La începutul acestui an, Consiliului Concurenţei a sancţionat companiile OMV Petrom Marketing, OMV Petrom, Rompetrol Downstream, ENI România, MOL Romania şi LukOil România cu amenzi ce cumulează 880 milioane de lei (205 milioane de euro), reprezentând aproximativ 3% din cifrele de afaceri realizate în anul 2010. A fost cea mai mare amendă dată vreodată în România, Consiliul argumentând că există dovezi cum că în perioada 2007-2008, companiile petroliere s-ar fi înţeles să scoată de pe piaţă un tip de benzină. 

Pe de altă parte, în ultima vreme, cotaţiileinternaţionale la petrolau coborât puternic, preţul ţiţeiuluiBrent ajungând sub 100 de dolari pe baril. Acest lucru nu a avut nici un efect asupra preţurilor carburanţilor din România.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639566-08-18

TAGURI: Petrol, benzina, preturi, amenda
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


CATA
07 Iun 2012

Tampiz(D)a matii de jegos...a scazut pretul mondial al titeiului in mai cu 23% unde e ieftinirea????Ca daca era 2.3% imediat umflati pretul cu 5-6 bani ca a crescut pretul mondial si daca nu marim pretul stam cu mana intinsa....
Random imageUltimele stiri


loading...