2017-01-23 06:32


Şoferii vor plăti scump pentru a circula pe noile tronsoane de pe Coridorul IV. Taxa pentru autostrăzi - 5 euro/100 km, din 2013

 |  19:09
Şoferii vor plăti scump pentru a circula pe noile tronsoane de pe Coridorul IV. Taxa pentru autostrăzi - 5 euro/100 km, din 2013

Odată cu semnarea a încă trei contractepentru construcţia a trei tronsoane ale autostrăzii Orăştie - Sibiu de peCoridorul IV, conducerea Ministerului Transporturilor a anunţat că va impune otaxă pentru şoferii care vor circula pe autostrăzile de pe Coridorul IV, întreArad şi Constanţa. Ministrul transporturilor, Anca Boagiu, a explicat că impunereaacestei taxe este o condiţie din partea Comisiei Europene. Compania Naţionalăde Autostrăzi a anunţat că suma de care se discută este de 5 euro pe 100 km.

Ministerul Transporturilor pregăteşte taxareapentru circulaţia pe autostrăzi odată cu finalizarea tuturor tronsoanelor de peCoridorul IV. “Este o condiţie impusă de Uniunea Europeană de a percepe o taxăpentru autostrăzile finanţate de pe Coridorul IV, iar în acest moment analizămîmpreună cu consultanţii noştri şi cu reprezentanţii JASPERS (Joint Assistanceto Support Projects in European Regions) valoarea acestei taxe, pe care o vomcomunica atunci când lucrările se vor apropia de sfârşit”, a spus ministrul transporturilor,Anca Boagiu, la semnarea a trei contracte pentru construcţia a trei tronsoaneale autostrăzii Orăştie - Sibiu de pe Coridorul IV, cu o valoare de 428milioane euro, potrivit Agerpres. Conducerea Ministerului Transporturilor aprecizat că vor fi taxate şi autostrăzile deja existente. “Până în prezent amcontractat trei miliarde euro din cele 5,7 alocate prin POS T şi vrem ca pânăla sfârşitul anului să contractăm întreaga sumă. Din banii deja contractaţi,1,12 miliarde euro sunt pentru proiecte de autostradă. În ceea ce priveşteabsorbţia, până la sfârşitul anului vom ajunge la un nivel de 20%, comparativcu doar 1% la începutul anului”, a spus Anca Boagiu.

EuroconstructTrading ’98 a câştigato bucată de autostradă pe Coridorul IV

Strabag a câştigat lotul 1 între kilometrii 0şi 24 ai Autostrăzii Orăştie - Sibiu şi varianta de ocolire Sebeş, cu o valoarede 166,65 milioane euro, urmând ca proiectul să fie finalizat în 2013. AsociereaStraco - Studio Corona a câştigat contractul pentru lotul doi al AutostrăziiOrăştie - Sibiu, pe tronsonul de la kilometrul 24,1 la kilometrul 45, cu ovaloare de 114,26 milioane euro. Asocierea Astaldi - Euroconstruct - Astalrom acâştigat contractul pentru lotul 4 al autostrăzii Orăştie - Sibiu, de lakilometrul 66 la kilometrul 82 şi o valoare de 146,63 milioane euro. Iniţial,rezultatul licitaţiilor la cele trei tronsoane au fost contestate, însăcontestaţiile au fost respinse. Lucrările la toate cele trei tronsoane vorîncepe în 2011 şi se vor finaliza în 2013.

Anulviitor se va şti exact valoarea taxei

Directorul general al Companiei Naţionale deAutostrăzi şi Drumuri Naţionale, Daniela Drăghia, a adăugat că modul în care seva aplica noua taxă de autostrăzi şi costul acesteia vor fi cunoscute laînceputul anului viitor. „La începutul anului viitor vom şti exact cum va arătanoua taxă pentru autostrăzi şi costul acesteia, fiindcă procedura spune că lafinalizarea analizei UE trebuie să ne răspundă în termen de şase luni”, aexplicat Drăghia. În prezent, discuţia se poartă cu consultanţii în ceea cepriveşte valoarea taxei, suma iniţială de care se discută fiind de 5 euro pe100 km, dar şi modul în care vor fi verificaţi şoferii, fie prin puncte fixe detaxare, fie printr-un sistem mobil sau chiar prin intermediul sistemului desatelit ce va fi instalat prin programul Galileo.

Astaldiva finaliza tronsonul de autostradă Basarabi - Constanţa la sfârşitul luniiiulie

Tronsonul de autostradă Basarabi (Medgidia) -Constanţa va fi finalizat la sfârşitul lunii iulie, a declarat marţi LucaCanino, directorul de ţară Astaldi România. „Spre sfârşitul lunii iulie vomfinaliza acest tronson. Toate problemele pe care le-am avut au fost rezolvate”,a spus Canino. În ceea ce priveşte celălalt tronson, Cernavodă - Medgidia, pânăla sfârşitul lunii august Ministerul Transporturilor va găsi un nouconstructor, contractul cu firma franceză Colas fiind reziliat. Companiafranceză avea contract pentru execuţia tronsonului Cernavodă - Medgidia, semnatdin 2009, cu o valoare de 151 milioane euro pentru 20,3 kilometri deautostradă. Motivele rezilierii se referă la faptul că nu a fost finalizatăproiectarea pentru 14 kilometri.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639249-10-09Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image