2017-01-22 20:33


Solicitare pentru deductibilitate totală a contribuţiilor la pensiile facultative

 |  16:18
Solicitare pentru deductibilitate totală a contribuţiilor la pensiile facultative

Comisia deSupraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a solicitat MinisteruluiFinanţelor introducerea deductibilităţii totale pentru sumele achitate lafondurile de pensii facultative (Pilonul III), măsură al cărei impactreprezintă 0,007% din bugetul asigurărilor sociale de stat în 2011. "Înacest sens, Comisia a transmis o adresă către Ministerul Finanţelor. Noirecomandăm şi solicităm aplicarea acestei măsuri pentru că va ajuta dezvoltareaPilonului III. Impactul este nesemnificativ şi reprezintă 0,007% din bugetulasigurărilor sociale de stat în 2011, conform estimărilor CSSPP. Aplicareamăsurii vizează circa 250.000 de persoane", a afirmat preşedintele CSSPP,Mircea Oancea, citat de Mediafax.

Potrivitlegislaţiei, contribuţiile la fondurile de pensii private facultative suntdeductibile atât pentru angajator, cât şi pentru angajat, în limita a 400 deeuro/an, la calcularea impozitului pe venit (16% la angajat), impozitul peprofit (16% la companie), contribuţiilor către asigurările sociale de stat(10,5% la angajat şi 20,8% la angajator) şi contribuţiei de accidente de muncăşi boli profesionale (0,15%-0,85% la angajator). În situaţia contribuţieimixte, deductibilitate cumulată ajunge la 800 de euro/an.

Oancea a maispus că o altă soluţie pentru susţinerea dezvoltării sistemului de pensiifacultative o constituie şi aplicarea unei deductibilităţi în limita a 1.000 deeuro/an, propunere prezentată şi cu alte ocazii.

Pe segmentulpensiilor facultative (Pilonul III), activele nete ale celor 13 fonduri deprofil totalizau 339,6 milioane de lei, avansul faţă de decembrie 2010 fiind de3,5%, în timp ce numărul particpanţilor a crescut cu 1,2%, la 224.191 de persoane.

Cele maimari fonduri de profil sunt ING Optim - 109,84 milioane de lei, BCR Prudent -60,6 milioane de lei şi AZT Moderato - 52,1 milioane de lei.

Primul fondeste administrat de ING Asigurări de Viaţă, al doilea de BCR Pensii, iarultimul de Allianz-Ţiriac Pensii.

Primelecontribuţii la Pilonul III au fost virate în mai 2007.

În privinţafondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II), şeful CSSPP a spus căstatul ar trebui să ia în calcul posibilitatea virării în totalitate acontribuţiei achitate de angajat (10,5% din salariul brut) către asigurărilesociale.

"Înprezent, în conturile de pe Pilonul II se virează doar 3%. Nu este uşor pentrustat să ia o astfel de decizie. Înţelegem că sunt costuri, apare un deficit înbugetul asigurărilor sociale, care poate fi acoperit printr-un împrumut acordatde instituţii financiare internaţionale pe o perioadă de 15-20 de ani", aspus Oancea.

El a adăugatcă, după adoptarea unei decizii în această direcţie, oricine va veni laguvernare va trebui să o respecte.

În număr denouă, fondurile de pe Pilonul II au cumulat active nete de 4,5 miliarde de lei,în urcare cu 3,9% faţă de ultima lună a anului 2010.

Numărulcontributorilor pe Pilonul II a crescut cu 0,4% în ianuarie, la 5,21 milioane.

Cifra sereferă la persoanele care au primit în contul de pensie privată cel puţin ocontribuţie de la lansarea sistemului, în luna mai 2008.

Oancea s-areferit şi la proiectul de lege privind pensiile ocupaţionale, prezentat deMinisterul Muncii.

"Nucred că trebuie promovat un nou act normativ. Actuala legislaţie din domeniulpensiilor private acoperă şi acest segment de piaţă. Trebuie doar modificatăLegea 204/2006 privind pensiile facultative. Nu este necesară o lege specială.În acest sens, CSSPP a trimis o adresă către Ministerul Muncii", a spusşeful Comisiei.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639237-03-22Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image