2018-07-18 00:04


SOLUŢIA CIPRIOTĂ NU ESTE MODEL. BCE linişteşte investitorii

 |  17:28
SOLUŢIA CIPRIOTĂ NU ESTE MODEL. BCE linişteşte investitorii

Ciprioţii au făcut în linişte cozi la băncile care s-au redeschis joi pentru 6 ore după măsurile dure de control aplicate tranzacţiilor pentru a împiedica scoaterea banilor din ţară, scrie Reuters. Însă soluţiile destinate salvării Ciprului de la faliment nu sunt „un modelaplicabil altor state din zona euro a avertizat Banca Centrală Europene (BCE).

În plus, Comisia Europeană (CE) a anunţat că restricţiile financiare impuse în Cipru sunt „necesare în circumstanţele actuale”însă „libertatea de mişcare a capitalurilor trebuie restabilită cât mai curând posibil”.

Adaptare la excepţional

„Soluţia cipriotă nu este un model, este vorba mai degrabă despre măsuri specifice adaptate la o situaţie cu adevărat excepţională”, a declarat Yves Mersch, membru al Comitetului executiv al Băncii Centrale Europene (BCE), potrivit AFP, citat de Agerpres. „Trebuie să trimitem un mesaj clar investitorilor şi deponenţilor internaţionali în legătură cu faptul că banii lor sunt în siguranţă în zona euro”, a adăugat sursa citată, reacţionând astfel la afirmaţiile făcute de preşedintele Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, care a sugerat că soluţia cipriotă ar putea fi aplicată altor ţări din zona euro, revenind ulterior asupra afirmaţiilor sale, care au provocat luni un şoc la burse.

Pază înarmată la deschidere

Joi, la ora 10.00 GMT,  băncile din Cipru s-au redeschis după 12 zile.  Zeci de persoane au început să se aşeze la rând cu cel puţin 30 de minute înainte de deschidere. „Vor fi multe insulte şi oamenii vor fi nemulţumiţi”, a avertizat un client aflat în prezent în şomaj. Gărzi de securitate, unele înarmate, aşteptau în faţa băncilor locale şi străine din Nicosia. „În locul unei retrageri masive de bani din bănci, sunt jurnalişti care aleargă de la o sucursală la alta - iar vestea bună este că nu au găsit nici un semn de probleme”, scrie „The Guardian“, citat de Mediafax. Însă, joi dimineaţă, în centrul Greciei, o filială a Bank of Cyprus din Volos a fost atacată cu cocteiluri Molotov de persoane necunoscute.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639874-09-15

TAGURI: Cipru, bănci, BCE, model





Comenteaza pe facebook




Comenteaza pe site


Random image



Ultimele stiri









Apa Nova