2017-01-20 10:03

ECONOMIE


Speculaţii sau scumpiri de conjunctură? Preţul benzinei se apropie vertiginos de pragul de 6 lei pe litru

 |  18:02
Speculaţii sau scumpiri de conjunctură? Preţul benzinei se apropie vertiginos de pragul de 6 lei pe litru

Compania Petrom OMV amajorat ieri preţul benzinei şi al motorinei cu nouă bani pe litru, cel maiscump sortiment ajungând la 5,96 de lei pe litru, potrivit datelor companieipetroliere. Scumpirea a avut loc în paralel cu o scădere a preţului bariluluide petrol pe pieţele internaţionale.

ReprezentanţiiPetrom OMV ne-au precizat cămajorarea preţurilor carburanţilor estedeterminată de evoluţia cotaţiilor internaţionale ale produselorpetroliereşi că Petrom încearcă să menţină preţurile la unele dintre celemai reduse niveluri din Uniunea Europeană. "Majorarea preţurilorcarburanţilor operată în 8 martie se datorează evoluţiei cotaţiilorinternaţionale ale produselor petroliere (benzină şi motorină).PreţurilePetrom au o evoluţie dinamică bazată pe cotaţiile internaţionale la produsepetroliere, competiţia de pe piaţă şi politica fiscală. Politica de preţuri aPetrom este una moderată, care reflectă trendul cotaţiilor internaţionale şi nuvârfurile", potrivit reprezentanţilor companiei.

Companiilepetroliere din România explică de cele mai multe ori creşterile preţurilorcarburanţilor prin evoluţia cotaţiilor internaţionale ale petrolului şi acompetiţiei de pe piaţa internă. Pe de altă parte, toate celelalte companiicare distribuie carburanţi îşi orientează cotaţiile la pompă după cele ale OMVPetrom. Atât benzina cât şi dieselul de la OMV sunt cele mai scumpe de pe piaţă."În contextul economic curent, dificil atât pentru companii, cât şi pentruconsumatori, facem toate eforturile pentru a menţine preţurile noastre printrecele mai mici din Europa şi România.Cu toate acestea, România este parteintegrantă din piaţa europeană a carburanţilor, iar aceasta este afectată deevoluţiile politice internaţionale", declară reprezentanţii Petrom OMV.

Ultimamajorare efectuată de Petrom OMV a fost în 1 martie, când motorina s-a scumpitcu şase bani pe litru, iar benzina cu 8 bani.

Dela începutul anului, companiile petroliere au scumpit carburanţii de şase ori,iar preţurile au urcat în medie cu 3,5%.

Piaţadistribuţiei de carburanţi din România este analizată de Consiliul Concurenţeiîncă din 2005, dar deocamdată autoritatea nu a prezentat concluziile anchetei.Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, declara recent că dindatele preliminare ale anchetei care se derulează pe piaţa carburanţilor nu aurezultat date privind înţelegeri între companii asupra preţurilor. Cu altecuvinte, companiile petroliere nu ar fi încălcat Legea concurenţei, deşimajorează preţurile aproape simultan, de fiecare dată.

La23 februarie, Guvernul a primit o informare cu privire la creşterile de preţ lacarburanţi, dar documentul a fost considerat drept unul prea general depremierul Emil Boc, care a cerut refacerea materialului.

Înluna ianuarie, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a întocmit un raportprivind producătorii şi distribuitorii de carburanţi, în care se spune căpreţul la pompă a fost majorat nejustificat pe parcursul anului 2010.

Scade preţulbarilului, creşte preţul benzinei

Noilescumpirile de la pompele Petrom OMV au fost aplicate ieri, în aceeaşi zi încare cotaţia petrolului s-a redus cu doi dolari, la puţin sub 113 de dolari pebaril, după ce un oficial din Kuweit a anunţat că membrii OPEC discută despremajorarea producţiei de ţiţei pentru prima dată în ultimii doi ani.

"Discutămdespre o eventuală creştere a producţiei de ţiţei", a declarat Ahmadal-Abdullah al-Sabah, ministrul Petrolului din Kuweit. El a menţionat cămembrii OPEC nu au luat încă nici o decizie.

Cotaţiapetrolului Brent, de referinţă pentru bursa londoneză, a scăzut cu 2,05 dolari,la 112,99 de dolari pe baril, după ce pe 24 februarie a atins cel mairidicat nivel de după septembrie 2008, de 119,79 de dolari pe baril, pe fondultemerilor că tensiunile sociale din Africa de Nord şi Orientul Mijlociu vorafecta livrările de ţiţei.

Casete

Preţuri benzină

Petrom5,16 – 5,54 lei

OMV 5,16 - 5,96 lei

Rompetrol5,21 - 5,88 lei

Lukoil5,22 - 5,70 lei

Agip5,26 – 5,89 lei

Mol5,24 – 5,88 lei

Preţuri motorină

Petrom5,15 – 5,24 lei

OMV5,15 - 5,63 lei

Rompetrol 5,24 – 5,41 lei

Lukoil5,25 – 5,57 lei

Agip5,24 – 5,56 lei

Mol5,22- 5,54 lei


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-04-18Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image