2018-12-10 15:12


Speranţele unui deficit minuscul

 |  21:00
Speranţele unui deficit minuscul

Preşedintele Traian Băsescu a pregătit românii pentru un alt duş rece. Intenţiile financiare pentru 2012 sunt de-a dreptul draconice, dacă se are în vedere atingerea unei ţinte de deficit bugetar negândite nici atunci când lumea nu era în criză. Completarea s-a vrut liniştitoare – pensiile şi salariile bugetarilor nu scad, dar nu se ştie de unde vor veni atâţia bani.

„Trebuie găsite soluţiile cu cel mai mic impact asupra populaţiei, atunci când discutăm de reducerea deficitului de la 3% pe ESA (n.r. – include şi datoriile companiilor de stat care primesc subvenţii de la buget), să spunem, la 1,5 - 1,7%, undeva aici, poate. Poate. Nu o luaţi ca fiind bătută în cuie. Este o speranţă doar. Guvernul trebuie să analizeze unde sunt lucruri care pot fi explicate şi făcute, dar, vă repet, în nici un caz nu se pune problema reducerii de pensii sau reducerii de salarii”, a declarat preşedintele ţării, precizează Agerpres.

Reducerea deficitului bugetar la sub 3% anul viitor este asumată de Guvern în acordul cu FMI şi Uniunea Europeană, fiind şi o condiţie de închidere a procedurii de deficit excesiv începută de Comisia Europeană împotriva României în 2009.

„O s-o ducem mai prost”

Fostul ministru al finanţelor senatorul liberal Varujan Vosganian ne-a explicat că „reducerea deficitului bugetar sub 3%, plus creşterea investiţiilor, ne duce la ideea de tăiere a salariilor şi a pensiilor”. „În condiţiile în care se anunţă că România ar avea o creştere economică de aproximativ 2% şi un deficit bugetar de 3%, în 2012, românii au toate şansele să o ducă mai prost anul viitor. Reducerea deficitului bugetar de la 4 la 3% ar însemna creşterea PIB-ului în valoare nominală cu aproximativ 6 miliarde de euro. Cu un deficit bugetar sub 3% şi bani pentru investiţii, trebuie să ne gândim la ce cheltuieli renunţăm”, ne-a declarat Varujan Vosganian. Potrivit acestuia, Guvernul Boc are nevoie de excedent bugetar pentru reducerea deficitului bugetar. „Cu spitale închise, traumă de la nivelul infrastructurii, salarii măcelărite şi pensii îngheţate pentru anul viitor, îmi vine greu să cred că Guvernul Boc reduce deficitul bugetar la sub 3% din PIB”, ne-a mai spus fostul ministru al finanţelor.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639263-01-07

TAGURI: Traian Basescu, deficit, sperante
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...