2019-01-17 17:19


Statul trebuie să plătească despăgubiri de 66 milioane euro către GDF Suez

 |  21:01
Statul trebuie să plătească despăgubiri de 66 milioane euro către GDF Suez
Alina Oprea

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a pierdut la Curtea de Apel Bucureşti un proces intentat de distribuitorul de gaze GDF Suez. Judecătorii au dat câştig de cauză distribuitorului de gaze, obligând statul român să-i plătească despăgubiri de 66 milioane de euro. Preşedintele ANRE, Niculae Havrileţ, spune că GDF Suez a cerut în instanţă în septembrie 2012 plata unor costuri nerecuperate din perioada 2008-2011. Potrivit şefului ANRE, GDF Suez avea de recuperat în jur de 300 de milioane de lei, însă din 2012 până acum ANRE i-ar fi recunoscut această sumă şi chiar şi-a recuperat mare parte din ea, însă nu de la stat, ci de la consumatori. Niculae Havrileţ crede că la recurs ANRE va câştiga procesul având în vedere că GDF şi-a recuperat o mare parte din suma de 300 de milioane de lei. „Din 2012, ANRE a recunoscut datoriile şi le-a dat dreptul să le recupereze etapizat“, a spus Havrileţ, citat de HotNews. Recuperarea s-a făcut practic prin preţurile reglementate la consumator. Potrivit preşedintelui ANRE, au recuperat integral de la consumatorii industrali până la 31 decembrie 2014, iar de la consumatorii casnici urmează să fie recuperate sumele până în 2018.

„În mod normal ar fi trebuit să se retragă din proces, însă nu au făcut-o“, a spus Havrileţ. Instanţa nu ar fi decis ca ANRE să emită un ordin pentru recuperarea a 66 de milioane de euro, ci doar a admis existenţa acestui prejudiciu. ANRE se află în proces asemănător şi cu celălalt mare distribuitor de energie, E.ON, urmând ca instanţa să se pronunţe şi în acest caz în care valoarea prejudiciului ar fi tot în jur de 300 de milioane de lei.

Cazul „InterAgro”

Totul ar fi pornit, scrie HotNews, de la decizia păguboasă a statului român ca unele companii, în special InterAgro deţinută de omul de afaceri Ioan Niculae, să beneficieze în perioada februarie 2008 - decembrie 2010 doar de gaze din producţia internă, mult mai ieftine decât cele din import. Potrivit unor acte normative, marii consumatori, în special combinatele chimice, aveau statut de consumatori întreruptibili, beneficiind de gaze doar din producţia internă. Atunci, gazele din producţia internă costau 160 dolari/mia de metri cubi, în timp ce din import erau achiziţionate cu circa 380 dolari/mia de metri cubi. Ulterior, gazele din import au ajuns chiar şi la 590 dolari/mia de metri cubi. În urma deciziilor politice, InterAgro fiind cel mai mare consumator, mare parte din producţia internă ajungea la această companie.

În acea perioadă, cantităţile de gaze din producţia internă disponibile pe piaţă au fost reduse. În aceste conditii, GDF Suez şi E.ON au fost obligate să achiziţioneze cantităţile necesare de gaze din import, la preţuri mult mai mari decât de pe piaţa internă. Însă, pentru a ţine pe loc preţurile la consumatorii finali reglementaţi, costurile mai mari cu achiziţia gazelor din import nu au fost recunoscute de autoritatea de reglementare. Practic, ANRE, instituţie aflată atunci în subordinea Guvernului, a refuzat să recunoască aceste costuri în facturile consumatorilor finali. În 2012, ANRE a fost dată în judecată. În final, tot consumatorii finali au fost cei care au trebuit să suporte costurile deciziilor politice din perioada 2008-2010.

Videanu şi Vosganian, implicaţi

De asemenea, la DIICOT există chiar şi un dosar de subminare a economiei naţionale, dosarul Romgaz-InterAgro, în care sunt acuzaţi foştii miniştri Varujan Vosganian şi Adriean Videanu, care ar fi favorizat firma omului de afaceri Ioan Niculae. În urma unor decizii politice şi aprobarii unor acte normative, InterAgro a beneficiat de statutul de consumator întreruptibil în perioada 2008-2010, beneficiind de gaze ieftine din producţia internă. InterAgro a beneficiat de discounturi din partea Romgaz pentru gazele furnizate din producţia internă, în condiţiile în care firma lui Ioan Niculae înregistra o datorie reprezentând circa 70% din bugetul anual al societăţii naţionale.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-05-04

TAGURI: gaze, gdf, suez, anre, havrilet, despagubiri
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


RAI
05 Mai 2015

Judecatorul care a dat o asemenea sentinta a luat spaga si trebuie arestat numai un dement putea sa eea omasemenea sentinta ce je interesaza pe noi de costurile acestui privat si de profitul care vrea sa-l faca,sa reduca costurioe ca nu exieta nici un motov de majorare a pretlui la gaze uitati-va in jur toti micsoreaza preturile Ce fac aceste mutinationle in romania nu fac nicaieri in lume benzina la fel hotie pe fata protrjate de mafia politica si de paroamentarii grupari de crima organizata Acesti parlamentarii vor fi primii vizati ....nemernicilorvoi si familiile voastre de animale'
Random imageUltimele stiri

loading...