2017-01-22 18:24


Statul a înființat două noi companii energetice integrate pe cărbune

 |  12:52
Statul a înființat două noi companii energetice integrate pe cărbune

Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA) derulează, în această perioadă, procesul de înfiinţare a două noi companii energetice integrate pe cărbune, se arată în raportul de activitate al instituției.

“Am considerat că procesul de eficientizare a sistemului energetic trebuie continuat, iar din acest motiv am iniţiat proiectul ce vizează crearea a două companii energetice integrate pe cărbune. Proiectul a fost discutat şi negociat cu sindicatele şi cu Fondul Proprietatea. Documentul aprobat în toamna acestui an de Guvern a fost primit foarte bine de mediul de afaceri şi de toate părţile implicate. Cele două noi companii sunt Complexul Energetic Oltenia, care va reuni Complexurile Energetice Craiova, Turceni, Rovinari şi Societatea Naţională a Lignitului Oltenia SNLO şi Complexul Energetic Hunedoara, care va reuni Electrocentrale Deva, Electrocentrale Paroşeni şi cele 4 mine viabile din Compania Naţională a Huilei Petroşani”, a declarat Ion Ariton, ministrul Economiei, în raportul de activitate citat de Agerpres.

Acesta a precizat că în paralel se desfăşoară şi un un proces de restructurare a activităţii în alte două companii.

“CNH Petroşani şi-a achitat o mare parte din datorii prin predarea a trei mine neviabile către ANAF. Minele vor reveni în administrarea MECMA, urmând să funcţioneze până în 2018 cu ajutor de stat, aprobat de Consiliul Miniştrilor Energiei din Uniunea Europeană la propunerea României, Spaniei şi Germaniei. Celelalte 4 mine împreună cu staţia minieră de salvare, explorarea şi prepararea cărbunelui şi cu administraţia companiei CNH vor trece la Complexul Energetic Hunedoara, recent creat. De asemenea, ne-am propus să salvăm ce e bun în Termoelectrica şi să închidem activele care produc pierderi”, a mai spus Ariton.

În luna septembrie a acestui an, Guvernul României a aprobat, la iniţiativa MECMA şi Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei, proiectul de modificare a Legii 220 din 2008 privind stimularea investiţiilor în resursele regenerabile. În urma modificărilor, România are una dintre cele mai bune şi atractive scheme de sprijin în domeniul resurselor regenerabile din Europa. Se estimează că investiţiile în acest domeniu vor atinge 5 miliarde de euro în următorii ani.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639269-07-06

TAGURI: complexuri energetice carbine, infiintare complexuri energetice, Ministerul Economiei complexuri energeticeComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image