2017-01-19 09:15

ECONOMIE


Statul ar putea rămâne cu 51% din cea mai valoroasă companie pe care o deţine. Hidroelectrica a prelungit toate contractele cu ''baieţii deştepţi''

 |  18:27
Statul ar putea rămâne cu 51% din cea mai valoroasă companie pe care o deţine. Hidroelectrica a prelungit toate contractele cu ''baieţii deştepţi''

Toatecontractele bilaterale de furnizare de energie semnate de Hidroelectrica cu oserie de firme private au fost prelungite, a declarat ieri, directorul general al Hidroelectrica, Constantin Trihenea,într-un interviu pentru HotNews.ro. "Nu s-a reziliat nici un contract(...) Toate contractele s-au prelungit... Dintre cele 15 contracte pe carele-am avut, 10 le-am prelungit prin acte adiţionale şi s-au făcut majorăride preţuri de circa 8,5%. Prelungireas-a făcut prin aceste adiţionale pe următorul an, aşa cum prevede clauza dinfiecare. La sfârşitul fiecărui an, se renegociază preţul pentru anul următor.Pentru celelalte cinci contracte au fost renegociate termenele şi s-a făcut unaranjament care să favorize aducereaacestor contracte la preţuri competitive. La acestea s-a făcut omajorare de până la 25% aducându-le în plajă de rentabilitate în schimbul unortermene mai lungi", a precizat Trihenea. Potrivit acestuia, "nimeninu are contract sub 127 lei/Mwh". Trihenea a precizat că “preţul cu Alronu a fost renegociat, pentru că este un preţ indexat cu variaţia cursului la bursaaluminiului de la Londra”. “Am avut un preţ foarte bun pe lună ianuarie. Şi pelună februarie vom avea un preţ foarte bun şi va compensa o parte din perioadaîn care acest preţ a fost scăzut. Aajuns la 152 lei/Mwh. Cel mai mic preţ a fost de 103 lei”, a spus şefulHidroelectrica.

Pe de altăparte, oficialul companiei a anunţat că Hidroelectrica va fi scoasă pe bursă chiar de anulviitor în cazul în care strategia înfiinţării celor doi giganţi energetici,Electra şi Hidroenergetica, va eşua până la sfârşitul lui 2011. Vor fi scoase eşalonatpachete de câte 10-15% din acţiuni, astfel încât statul român să rămână cuminimum 51%, a spus Trihenea. "Hidroelectrica nu va deveni majoritarprivată, ci va rămâne cu capital majoritar de stat. Chiar dacă se vor vindepachete de acţiuni, acest lucru se va face eşalonat, se va face treptat prinscoaterea la vânzare a unor pachete de 10-15% din acţiuni până se va atinge unprocent maxim de 49% (n. red., acţionari privaţi). Deci, procesul acesta estegândit pe o durată mai îndelungată, pentru că listarea la bursă nu am putea săo facem decât cel mai repede în 2012-2013, în actuala situaţie, şi primulpachet ar fi de 10-15%", a afirmat Constantin Trihenea.

Înprezent, Ministerul Economiei deţine 80% din acţiunile Hidroelectrica, iarFondul Proprietatea 20%.

Înfiinţarea celor doi coloşi energetici este blocatăîn instanţă, în urma unor acţiuni intentate deFondul Proprietatea şi sindicatele din Hidroelectrica. Potrivit luiTrihenea, sunt necesari "doi campioni" care să poată opune celorlaţi concurenţi de pepiaţa europeană care "nu stau". Şeful Hidroelectrica consideră căPetrom-OMV prin noua centrală termoelectrică pe gaze de 860 MW (n. red.,investiţie de 500 de milioane de euro la Brazi) poate fi "un concurentcare să ne combată astfel încât să numai avem un cuvânt de spus într-un viitor destul de apropiat".


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639237-07-28Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image