2017-01-18 04:05

ECONOMIE


Statul are 3 miliarde de euro în puşculiţă

 |  21:00
Statul are 3 miliarde de euro în puşculiţă

Deşi grav afectată de criza mondială, România nu riscă să rămână fără bani de pensii şi salarii, cel puţin până după alegerile de anul viitor. Surse oficiale au declarat, joi, că Ministerul Finanţelor are un buffer (fond de rezervă) de circa 3 miliarde de euro, care i-ar ajunge un an, iar probabilitatea ca Guvernul săfie nevoit să tragă bani de la FMI este mică.Anunţul vine la numai o zi după ce consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru, a declarat că România are bani doar pentru patru luni, în cazul în care nu s-ar împrumuta din piaţă.

"Un acord de tip preventiv(n.r., cel cu FMI)este făcut ca într-o situaţie dificilă să poţi trage bani. Eu nu văd o probabilitate de a trage bani, deoarece este loc de cumpărare de titluri de stat din România. Ministerul Finanţelor are un stoc de vreo 3 miliarde de euro, care ajung până la anul pe vremea aceasta. Sunt avansuri de la Uniunea Europeană, sunt bani din emisiunea din vara trecută pe care nu i-au consumat de un miliard şi ceva de euro... Cred că sunt mai mult de 3 miliarde de euro", au precizat sursele.

Pe de altă parte, sursele citate susţin căposibiladizolvare a zonei euro este prezentată în media ca un scenariu apocaliptic, dar nu neagă faptul că, într-o astfel de situaţie, România ar avea mari probleme. “Nu vreau să fac un scenariu cataclismic, dar dacă nu se ajunge la un consens la summit, se vor întâmpla lucruri rele. Oricum, situaţia în Europa e foarte încâlcită. Nu se vor rezolva toateproblemele. Totodată, este şi un conflict din vest. Americaşi Angliaau o problemă cu Germania, cu privire la atitudinea ei faţă de terorism. E clar că se plătesc nişte poliţe”, au spus sursele.

Restricţiile la creditare, o intrare în normalitate

Cât priveşte restricţiile la creditare impuserecentde BNR, sursele citate susţin că acestea sunt, de fapt, norme de normalitate din domeniul creditării: „Nu le-aş numi neapărat restricţii. La creditareaîn valută,situaţia la noi este relativ mai blândă decât ce solicita BCE. Din 42 de bănci,doar 3 sau 4 dădeau credite de consum pe 20 de ani. BNR a venit şi a spus că mai mult de cinci ani nu poţi să dai credit.Oricum, băncile au avut dificultăţi exact pe acest segment: celal creditului de consum. Acela a fost un abuz şi acum revenim la normal”.

Aceleaşi surse oficiale se declară mult mai optimiste decât analiştii în privinţasituaţiei economice de anul viitor.“Nu văd recesiune la anul. Cred că ne-am ajustat mai mult decât trebuie, am fost superprudenţi cu cifra de creştere economică pe 2012. Industria va fi la 4-5%. Serviciile îşi revin şi ele uşor. Suntem la începutul unui ciclu. Şi acum trebuia să reglementăm şi creditul. Categoric nu va fi un ciclu de tipul celui din 2008. Consumul îşi revine. Pe partea de cerere,dacă nu ai revenirea consumului,nu poţi să ai creştere economică,întrucâtconsumul reprezintă 70% din PIB”.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639268-10-25

TAGURI: Ministerul finanţelor, fond de rezervă, credite, criză, FMIComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image