2017-01-19 02:16

ECONOMIE


Statul, dator la constructori

 |  21:00
Statul, dator la constructori

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT), condus de Elena Udrea, avea în luna noiembrie restanţe de plată în valoare de circa 900 milioane de lei (peste 200 milioane de euro), în care arieratele către firmele de construcţii au o pondere de 80%. În plus, constructorii aveau de recuperat de la ANAF, la nivelul lunii iunie, circa un miliard de lei.

„Arieratele către companiile de construcţii reprezintă una dintre cele mai mari probleme ale Guvernului. Companiile au de recuperat de la ANAF 1 miliard de lei, iar de la MDRT circa 200 milioane de euro. În plus, mai este dator Ministerul Transporturilor, dar şi ministere neeconomice, precum Ministerul Învăţământului, pentru proiecte care acum sunt abandonate, după ce firmele de construcţii au intrat în faliment. Constructorii au stors şi ultimul strop din lămâie“, a declarat, marţi, Cristian Erbaşu, preşedintele Patronatului Societăţilor din Construcţii (PSC).

Potrivit acestuia, cheltuielile constructorilor cu angajaţii au crescut cu peste 6% în ultimul an, în timp ce salariile din acest sector s-au diminuat cu 15-20%. Bugetul atribuit de Guvern zonei de investiţii în 2012 a crescut cu doar 5%, până la 37,8 miliarde de lei, mult sub plafonul necesar pentru ca economia să se relanseze. „Avem nevoie de un buget de investiţii mai mare cu 20-30% pentru a simţi ceva şi nu trebuie să ne raportăm la 2010 care a fost un an critic“, a subliniat Erbaşu. 

Sectorul construcţiilor a scăzut aproape la jumătate

Prim-vicepreşedintele FPSC, Valentin Petrescu, menţionează că cifra de afaceri din sectorul construcţiilor a scăzut de la 1 miliard de euro în 2008 la 400 de milioane în prezent, fiind aşteptate şi alte scăderi. „Din 2008 până acum, numărul de firme şi de angajaţi a scăzut cu mai mult de 45%. În acest gen de afaceri, cele mai flexibile sunt companiile mici. Fie se adapteză, fie lucrează la negru. Firmele mari au expunere mai mare şi sunt ţinute în viaţă artificial de cei care au interes în ele. Cele mai în pericol sunt cele mijlocii, care nu au expunere nici mare, nici mică. Pe ele nu le ajută nimeni”, a declarat Petrescu.

La rândul său, preşedintele Patronatului Societăţilor din Construcţii, Cristian Erbaşu, se declară dezamăgit de nivelul investiţiilor străine, dar este sigur că, de îndată ce criza va mai trece, acestea vor reapărea. „În zona privată, investiţiile vor fi la un nivel foarte scăzut, atât timp cât vor mai fi ştiri de genul «cade moneda euro». Investitorii nu vor începe să vireze bani fără să vadă o ieşire din criză. Când vor apărea acele investiţii private în jurul nostru, înseamnă că lucrurile merg spre bine. Eu sunt de părere că în agricultură este mult mai viabil să se investească bani. Industria nu mai produce nimic. Ea oricum se poate muta dintr-o ţară în alta. Pământul nu. Mai este şi industria alimentară”, a declarat Erbaşu.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639268-10-02

TAGURI: stat, datori, constructori, mdrt, elena udreaComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

ANDU
07 Dec 2011

Doamna Udrea are dreptate atunci cand spune ca bug etul MDRT este insuficien t , clar au nevoie de mai multi bani.
GABI
07 Dec 2011

Şi când te gândeşti c ă mai sunt unii care vă d bugetul MDRT ca nejusti ficat? Este ministerul ca re a investit cel mai mul t, drept urmare ar fi fi trebui să aibă şi cei mai mulţi bani.
TEO
07 Dec 2011

Eu zic sa va uitati la al te ministere care se plan g ca nu au bani destui la buget , insa nu au inves tit absolut nimic tot anu l !
TEO
07 Dec 2011

Elena Udrea are dreptate, bugetul MDRT nu are cum sa acopere investitiile e fectuate.
EUGEN
07 Dec 2011

Acest buget nu este deloc nejustificat. Ministerul Elenei Udrea a facut cel e mai multe investitii, d eci are nevoie de o supli mentare de buget.
MAVERICK777
07 Dec 2011

Tocmai pentru a stinge ac este datorii e nevoie de un buget mai mare la MDRT . Acest minister a realiz at investitii in infrastr uctura foarte importante, care acum trebuie acoper ite.
ANDREI MARCU
07 Dec 2011

M-as bucura foarte tare c a Elena Udrea sa primeasc a banii de care are nevoi e. Ea a dovedit in numero ase randuri ca stie in mo d responsabil ce sa faca cu fondurile alocate.
MENUMORUT
07 Dec 2011

Sper intr-o suplimentare de fonduri pentru MDRT. A vem nevoie acum de bani l a un minister investition al, nu unul care da bani de pomana prin ajutoare s ociale ilicite.
LASCU03
07 Dec 2011

Investitiile alea sunt fo arte importante, deci tre buie sa fie o prioritate in construirea bugetului.
MITREA
07 Dec 2011

Ministerul dezvoltarii re gionale si turismului are nevoie de mai multi bani , bugetul nu acopera delo c finantarile incepute.
DRAGOS
07 Dec 2011

Ministerul dezvoltarii ar e un buget insuficient pe ntru investiile de amploa re pe care le desfasoara in intreaga tara. Cei car e critica sumele pe care le primeste MDTR de la gu vern, acum vad care este realitatea. Important est e ca oameni din minister isi fac treaba si demarea za proiecte. Sper primesc a mai multi bani pentru c a este cel mai capabil mi nister si are cel mai cap abil ministru!
ANDREEA
07 Dec 2011

Ministerul acesta ar treb ui sa aiba mai multi bani deoarece la el s-a inves tit cel mai mult; nu stiu de ce unii zic ca bugetu l MDTR este nejustificat.
CRISTINA
07 Dec 2011

MRDT are nevoie de mai mu lti bani, Elena Udrea are dreptate, bugetul nu aco pera finantarile incepute .
ELENA POPESCU
07 Dec 2011

Ministerul Elenei Udrea a investit cei mai multi b ani, in interesul romanil or, normal ar fi ca buget ul sa fie suplimentat.
ALECA
11 Dec 2011

La MDRT ne intalnim cu o situatie paradoxala:este interes de investitii dar nu sunt bani suficienti; cand in alte parti nu reu sesc sa cheltuiasca banii .
TEEA
11 Dec 2011

STATUL NU BAGA CONSTRUCTO RII IN FALIMENT, ci le of era sansa de dezvoltare. Udrea a investit mult dar sacul ajunge la fund ori unde.
ALEXA06
11 Dec 2011

Ar trebui sa-i fie alocat i mai multi bani daca tot se folosesc toti.

Adauga un comentariu

Random image