2017-01-19 19:24

ECONOMIE


Statul îşi vinde palatele

 |  21:00
Statul îşi vinde palatele

Fosta gospodărie a PCR, Regia Autonomă - Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS), ar putea scoate la vânzare palatele, hotelurile, locuinţele de protocol şi fermele. Ministrul dezvoltării regionale şi turismului, Elena Udrea, a anunţat că patrimoniul RA-APPS ar putea fi scos la vânzare, prin licitaţie publică, deoarece sunt foarte multe structuri turistice de cazare şi de agrement care sunt abandonate. Palatul Scroviştea, hotelul Triumf sau Club Floreasca sunt printre cele mai vânate “bijuterii” din patrimoniul regiei.

Dacă în urmă cu şase ani patrimoniul RA-APPS era estimat la aproximativ 2,5 miliarde de euro, în prezent, statul ar putea obţine din vânzarea sutelor de locuinţe de protocol, a hotelurilor şi a fermelor aproximativ 500 milioane de euro. “Cunoaştem cazurile celebre de hoteluri cărora le-am mai dat o stea, aşa... că sunt ale statului, să nu le închidem de tot, care sunt în paragină, sunt prost administrate şi sunt surse de venituri pentru directorii temporari numiţi în funcţie acolo. Nu fac decât rău turismului românesc. Aceste structuri vor fi toate scoase la vânzare”, a spus Elena Udrea, citată de Agerpres.

Ministrul a dat ca exemple hotelul Bradul din Covasna sau hotelul Triumf din Bucureşti, însă a subliniat că în administrarea RA-APPS sunt câteva zeci de baze de turism. “Astea sunt cele mai cunoscute două obiective care îmi vin în minte, dar lista este nesfârşită, cu hoteluri, vile turistice, obiective de agrement, toate aflate în administrarea unuia sau altuia, care profită de pe urma lor”, a precizat ministrul turismului.

Palatul de la Scroviştea - perla” regiei

Surse guvernamentale ne-au declarat că Palatul Scroviştea, hotelul Triumf sau Club Floreasca “sunt printre cele mai valoroase perle gestionate de RA-APPS”. În 2006, RA-APPS a scos la vânzare, prin licitaţie publică, hotelul Triumf şi Club Floreasca. Preţul de pornire a licitaţiei pentru hotelul Triumf era de 32 milioane de euro, iar pentru Club Floreasca s-au cerut 45 milioane de euro. Cele două active nu s-au vândut pentru că au fost blocate licitaţiile. “Dacă s-ar vinde tot, în afara de câteva vile de protocol, statul poate obţine aproximativ 500 milioane de euro. Palatul Scroviştea şi domeniul de vânătoare de acolo sunt printre cele mai valoroase active ale RA-APPS”, ne-au explicat sursele citate.

 “Şi hotelul Mara din Sinaia este un activ valoros”

Potrivit secretarului de stat din Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Răzvan Murgeanu, curtea hotelului Triumf, în suprafaţă de aproximativ 15.000 de metri pătraţi, ar putea fi printre cele mai dorite active din Capitală. “Unde mai găseşti asemenea teren pe BulevardulKiseleff? Hotelul Triumf este valoros pentru teren. Sunt vile  în patrimoniul RA-APPS şi pe litoral. Hotelul Mara din Sinaia este un activ valoros al RA-APPS. Nu există o evaluare exactă a patrimoniului RA-APPS”, ne-a mai spus Murgeanu. 


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639259-06-21Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image