2017-01-17 23:22

ECONOMIE


Statul „pasează” jumătate din garanţia pentru „Prima Casă” către bănci

 |  19:48
Statul „pasează” jumătate din garanţia pentru „Prima Casă” către bănci

Guvernul Boc a pus cruce formei iniţiale a Programului„Prima Casă”, prin care mii de români şi-au cumpărat apartamente, odată cunoile norme de creditare prin care s-a decis ca statul să împartă cu băncilegaranţiile privind împrumuturile pentru cumpărarea de locuinţe. De Programul „PrimaCasă” 4 vor putea beneficia şi persoanele care deţin deja o locuinţă cu osuprafaţă până în 50 de metri pătraţi (mp) şi a fost eliminat criteriul limiteide vârstă de 35 de ani. Analiştii consideră că băncile nu vor fi de acord cunoile norme de creditare: „Doar băncile mari din sistem vor adopta aceastămăsură”.

Chiar dacă reprezentanţiibăncilor au anunţat că aplicarea unei noi forme a Programului „Prima Casă” estedestul de complicată, Guvernul Boc a decis ieri ca garanţia statului la aceste creditesă fie redusă la jumătate, iar în program să fie incluse şi persoanele caredeţin deja o casă în suprafaţă maximă de 50 mp. „Băncile au la dispoziţie treiluni pentru a participa la acest program, iar regula va fi «primul venit,primul servit». Între bănci va fi posibil transferul protofoliului de garanţii”,a spus Emil Boc, citat de Mediafax. Guvernul a hotărât ca şi persoanele care înprezent deţin o casă în suprafaţă utilă maximă de 50 mp şi care doresc unconfort sporit să poată accesa credite prin Programul „Prima Casă” pentrucumpărarea unei noi locuinţe. De asemenea, odată cu schimbarea normelor decreditare, Guvernul a mai decis eliminarea criteriului privind limita devârstă, astfel încât Programul „Prima Casă” să poată fi accesat şi de altepersoane decât tinerii în vârstă de până la 35 ani.

Guvernul a anunţat, săptămâna trecută, cădiscută cu băncile varianta reducerii la jumătate a garanţiei statului lacreditele alocate până în prezent prin Programul "Prima Casă", astfelîncât suma de 750 milioane de euro, reprezentând jumătate din garanţiile emise,să poată fi folosită în continuare pentru acordarea de noi împrumuturi. Programulguvernamental „Prima Casă” a fost lansat în vara anului 2009, iar statul agarantat creditele destinate cumpărării unei locuinţe de maxim 60.000 euro şi,începând din 2010, în limita a 70.000 euro pentru locuinţe cu lucrări încăneîncepute şi de câte 75.000 euro pentru case noi cumpărate de persoaneorganizate în asociaţii. Creditele acordate prin Programul „Prima Casă” au orată a dobânzii egală cu EURIBOR (rata solicitată între principalele bănci dinzona euro la depozitele pe piaţa interbancară) la trei luni plus o marjă fixăde maxim 4% pe an, la credite în euro, respectiv ROBOR (rata dobânzii laîmprumuturi pe piaţa interbancară românească) la 3 luni plus maxim 2,5 puncteprocentuale. Marja include şi nivelul total al comisioanelor percepute definanţator.

Zilişteanu: “Doar băncile mari din sistemvor accepta această măsură”

Analistul imobiliar Radu Zilişteanu adeclarat, referitor la iniţiativa Guvernului privind Programul „Prima Casă”,faptul că „ este vorba de pasarea riscului”.„Doar băncile mari din sistem vor adopta această măsură. Cele mai multe bănci,totuşi, nu cred că vor fi de acord. Din câte ştiu eu, BCR şi BRD ar fi dispusesă accepte. Celelalte bănci au creat alte programe asemănătoare cu Programul «PrimaCasă», singurele diferenţe fiind mărimea avansului şi dobânda”, ne-a explicat Zilişteanu.Referitor la evoluţia pieţei imobiliare, analistul imobiliar a spus că „se vasimţi o uşoară îmbunătăţire a segmentului privind piaţa imobiliară. Va creştenivelul tranzacţiilor, dar preţurile vor rămâne la fel cel puţin 6 luni”.

Situaţia cu «Prima Casă»este destul de complicată”

Programul „Prima Casă” a fost unul temporar, apărutcând economia avea nevoie, dar piaţa trebuie să revină la normalitate la unmoment dat, a declarat preşedintele Raiffeisen Bank România, Steven vanGroningen, menţionând că un produs de creditare garantat doar 50% de stat vatrebui aprobat de BNR. "Cred că lucrurile sunt destul de complicate. Dacăam un produs garantat 100% de stat este simplu. Dacă am un produs garantat înproporţie de 50% de stat, atunci băncile au norme proprii, aprobate de BNR.Cred că or să apară bănci cu oferte similare proprii", a spus şefulRaiffeisen Bank. El a explicat că implementarea unei noi forme a Programului „PrimaCasă” este destul de complicată şi durează, pentru că este nevoie de adoptareaunei ordonanţe de urgenţă, apoi de emiterea unor norme metodologice.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-12-29Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image