2017-01-16 22:07

ECONOMIE


Statul poate strânge 500 milioane de euro din amenzi. Neasigurarea locuinţelor aduce bani la buget

 |  17:32
Statul poate strânge 500 milioane de euro din amenzi. Neasigurarea locuinţelor aduce bani la buget
Statulpoate face rost peste noapte de mai mult de jumătate de miliard de euro doardin amenzile aplicate celor care nu şi-au asigurat locuinţele. În această situaţiesunt peste 5 milioane de persoane care până la data-limită nu au încheiat opoliţă obligatorie. Cu toate că s-au vehiculat mai multe termene până la careproprietarii îşi pot asigura imobilele fără să plătească amendă, reprezentanţiiPool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID) susţin că data scadentăeste 15 iulie 2011. Ignoranţa populaţiei vine în contextul în care amenda estemai mare de zece ori decât asigurarea. Penalizările se ridică până la 500 delei şi vor fi încasate de primării, în timp ce costul uneiasigurări este de 10 ori 20 de euro pe an, în funcţie de materialul din care eclădită locuinţa.

Pentrua scăpa neamendaţi, proprietariiaveau obligaţia să îşi asigurelocuinţele împotriva a trei riscuri de calamităţi naturale (cutremur, alunecăride teren şi inundaţii). De asemenea, ei aveau posibilitatea să opteze şi pentruasigurarea facultativă, cu condiţia ca aceasta să ofere acoperire inclusivpentru cele trei riscuri menţionate mai sus. Până la termenul-limită, din 8milioane de proprietari doar 3 milioane aveau o poliţă de asigurare. Deşi aufost date mai multe termene scadente, reprezentanţii Pool-ului de AsigurareÎmpotriva Dezastrelor (PAID), societate care emite poliţele obligatorii, aususţinut că după de 15 iulie 2011 se vor putea da sancţiuni. Astfel, de luniprimăriile îşi pot umple bugetul local prin amendarea celor 5 milioane deproprietari care au ignorat decizia autorităţilor. “Din păcate, românii nu audezvoltată cultura asigurărilor şi astfel se explică numărul mic de poliţeîncheiate. În schimb, când se produc diferite calamităţi naturale, toţi vor castatul să le dea bani. În momentul de faţă nu cred că statul îşi poate permitecosturi suplimentare, tocmai de asta oamenii ar trebui să se ocupe de bunurilelor”, au declarat reprezentanţii PAID.

Primăriilevor vinde poliţe de asigurare

Casă contribuie la creşterea mai rapidă a numărului de locuinţe asigurate,Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) a decis ca PAID să seimplice în mod direct în vânzarea asigurărilor obligatorii pe care le emite(denumite poliţe PAD). Instituţia va realiza acest lucru prin încheierea deprotocoale de colaborare cu autorităţile statului sau cu alte entităţi implicateîn gestionarea programului naţional de asigurare obligatorie a locuinţelor (cumar fi primăriile, asociaţiile de proprietari etc.), astfel încât proprietariide locuinţe să poată încheia direct la aceştia poliţele obligatorii PAD. “În baza datelor disponibile, estimăm că numărul locuinţelor asigurate,fie prin poliţe obligatorii PAD, fie prin asigurări facultative, reprezintăacum aproximativ 40% din fondul locativ al României, din care circa 8% prinpoliţele obligatorii PAD. Aceasta înseamnă că circa 5 milioane de locuinţe suntîncă neasigurate. În măsura în care autorităţile statului vor accepta săîncheie protocoale de colaborare cu PAID şi să sprijine astfel programul naţionalde asigurare împotriva dezastrelor naturale, oamenilor le va fi mult mai uşorsă încheie poliţa obligatorie PAD, şi mă refer în special la cei din mediul rural,întrucât astfel de autorităţi există în fiecare comună”, a declaratAngela Toncescu, preşedintele CSA.

Concurenţăacerbă pe piaţa asigurărilor

În goanadupă clienţi, companiile de profil au lansat asigurări facultative la preţuriasemănătoare cu cele impuse de PAID. “Dacă mă refer doar la asigurărilefacultative de locuinţe trebuie remarcat faptul că acest segment s-a dezvoltatmai accelerat începând din 2010, evoluţia fiind stimulată evident deintroducerea obligativităţii de asigurare împotriva riscurilor de calamităţinaturale. Este însă dificil de apreciat dacă toate poliţele facultative emiseoferă acoperire şi împotriva celor trei riscuri de calamităţi naturale, aşa cumsunt ele definite de Legea nr. 260/2008 şi de normele de aplicare, întrucât nuexistă o bază de date la nivel naţional care să cuprindă informaţii desprepoliţele facultative. De aceea, este foarte important ca persoanele careoptează pentru poliţa facultativă să se asigure că printre riscurile acoperitese regăsesc şi cele trei prevăzute de lege, astfel încât să îndeplineascăcerinţele legale. Comisia de Supraveghere a Asigurărilor analizeazăposibilitatea de a crea o bază naţională de date privind asigurărilefacultative de locuinţe, care să fie alimentată cu informaţii de către toatesocietăţile de asigurare care oferă aceste produse”, a spus AngelaToncescu, preşedintele CSA.Companiile autorizate să vândă poliţe de asigurare obligatorie sunt cei 13 acţionariai Pool-ului, respectiv ABC Asigurări, Asigurări, ARDAF, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit EuropeAsigurări, Euroins România, , România, Groupama România, Platinum Asigurări şi Asigurări.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639253-02-28Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image