2017-01-18 14:39

ECONOMIE


Statul reduce drastic prefinanţarea pe proiecte UE

 |  21:46
Statul reduce drastic prefinanţarea pe proiecte UE

Plafonul în limita căruia statul asigură prefinanţarea proiectelor cu fonduri UE a fost redus drastic, de la 30% la maximum 10% din valoarea contractului, iar firmele care nu transmit autorităţilor documentaţia de rambursare în cel mult patru luni vor fi obligate să restituie integral banii. Analiştii critică aceste “jocuri”, meţionând că multe firme vor fi nevoite se declare faliment din cauza lor.

Noul sistem va fi aplicat începând cu sfârşitul lunii iulie, au declarat surse oficiale, citate de Mediafax. Până în prezent, Comisia Europeană (CE) aloca 15% ca avans pentru prefinanţarea proiectelor, iar Guvernul acoperea diferenţa până la 30% din valoarea contractului.

Multe dintre firmele care contractează însă prefinanţarea nu mai trimit ulterior facturile aferente cheltuielilor, astfel încât ministerele să transmită la rândul lor actele de decont la Bruxelles, iar CE nu mai eliberează alţi bani comunitari până când aceste deconturi nu sunt închise. Guvernul a anunţat în urmă cu aproximativ o lună că ia în calcul reducerea la jumătate a plafonului în limita căruia statul asigură prefinanţarea proiectelor pentru care sunt alocate fonduri UE, de la 30% la maximum 15% din valoarea contractului, după ce a constatat că multe dintre firmele care contractează banii nu mai trimit acte de decont.

Potrivit noului sistem decis recent de autorităţi, prefinanţarea va fi acordată în cotă de maximum 10% din valoarea eligibilă a proiectului, în cel puţin două tranşe, cu excepţia proiectelor majore, pentru care cota de prefinanţare poate fi de maximum 20% (faţă de 40% în prezent). Prima tranşă de prefinanţare va reprezenta cel mult 5% din valoarea eligibilă a proiectului (faţă de 15% în prezent), iar următoarele tranşe vor fi acordate numai după ce cheltuielile efectuate sunt autorizate în cuantum de minimum 60% (faţă de 40% în prezent) din valoarea cumulată a tranşelor anterioare de prefinanţare. Prin excepţie, în cazul proiectelor pentru care contractele/deciziile/ordinele de finanţare prevăd depunerea a cel mult două cereri de rambursare, prefinanţarea se poate acorda într-o singură tranşă.

În cazul proiectelor care intră sub incidenţa ajutorului de stat, prefinanţarea va putea fi acordată în continuare în cotă de maximum 35% din valoarea totală a finanţării, dar într-o singură tranşă.

Pogonaru: Aceste măsuri vor băga în faliment multe firme

În opinia preşedintelui Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România, Florin Pogonaru, aceste jocuri cu prefinanţările sunt inadmisibile. „Aceşti funcţionari publici ar trebui să încerce să facă ceva doar pe banii lor, şi să vadă cum după un an îşi vând casa. Aceste măsuri vor băga în faliment multe firme. Problema este că s-au luat în trecut măsuri smucite, fără să se facă nişte calcule, iar acum ei vor să întreprindă nişte corecţii”, a declarat Pogonaru pentru „Puterea”.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639253-08-10Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image