2018-10-20 04:02


Statul român, acţionar „uitat” la bănci CAER

 |  17:42
Statul român, acţionar „uitat” la bănci CAER

Statul român este încă acţionar în băncile internaţionale înfiinţate în perioada comunistă cu scopul cooperării între statele Consiliului de Ajutor Economic Reciproc (CAER).

Banca Internaţională de Cooperare Economică (BICE), înfiinţată în 1963, a fost creată cu scopul de a acţiona ca bancă de clearing pentru tranzacţiile internaţionale dintre statele CAER şi pentru a susţine tranziţia către rubla transferabilă ca etalon monetar în aceste state. Ulterior, s-a creat Banca Internaţională de Investiţii, în scopul finanţării investiţiilor comune ale statelor membre. CAER se dorea a fi la vremea aceea un corespondent comunist al Comunităţii Economice Europene, predecesorul Uniunii Europene, iar rubla transferabilă trebuia să devină ceea ce este moneda euro în prezent.

Misiunea acestor bănci a eşuat, însă ele au fost ţinute în viaţă şi după prăbuşirea CAER. Dezmembrarea URSS a adus mari probleme şi pentru cele două bănci, probleme care au fost agravate de falimentul Rusiei din 1998 şi de restructurarea subsecventă a datoriei, notează economica.net.

Ultimele două rapoarte anuale ale băncii arată că banca nu a finanţat nici o afacere în România în 2010 şi 2011, deşi banca are o reprezentanţă aici încă din 2009. Banca s-a rezumat la a cumpăra bonduri emise de statul român pe pieţele europene în valoare de 5,3 milioane de euro în 2010, deţinerile crescând la 12,2 milioane de euro la sfârşitul anului 2011, conform raportului financiar.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639563-06-29

TAGURI: caer, rusia, banci, romania, actionar
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...