2017-01-24 11:09


Statul, scos de la “caşcavalul” UE

 |  21:00
Statul, scos de la “caşcavalul” UE

Oamenii de afaceri şi patronatele s-au săturat de managementul defectuos al statului şi cer Guvernului externalizarea serviciilor de accesare a fondurilor europene.

Perioada foarte lungă de evaluare de până la un an este unul dintre impedimentele atragerii banilor europeni pentru că face ca multe proiecte de investiţii să fie abandonate. Potrivit specialiştilor în fonduri europene o astfel de măsură ar reduce perioada de evaluare a proiectelor la 1-2 luni, faţă de 6-12 luni cât este în prezent. Mai mult, oamenii de afaceri consideră că înfiinţarea unui minister al fondurilor europene este o măsură inutilă având în vedere că tot statul va administra acest sistem.

În momentul de faţă, ţări precum Italia, Germania, Grecia, Portugalia, Polonia au apelat la externalizarea serviciilor de accesare a fondurilor europene, iar soluţia a fost una de succes. Consultantul pe fonduri europene Ciprian Nicolae a susţinut că „privatizarea” serviciilor care se ocupă cu banii europeni ar putea da roade şi în România dacă s-ar schimba mentalitatea celor implicaţi în acest proces. „Germania are implementat acest sistem de foarte mulţi ani, iar lucrurile stau foarte bine pentru ei pe acest plan. Şi la noi ar putea da roade externalizarea dacă s-ar schimba puţin mentalitatea. Dacă s-ar ocupa o firmă de aceste dosare pentru accesarea fondurilor, ar apărea imediat voci care să susţină ca aprobă doar contractele celor agreaţi de un anumit partid. Cu toate acestea, cred că externalizarea ar duce la un grad de absorbţie mai mare”, a declarat Ciprian Nicolae, consultant ConsTrain. Referitor la înfiinţarea unui minister care să se ocupe de gestionarea fondurilor europene, Ciprian Nicolae susţine că nu are nici o şansă să fie funcţional dacă în fruntea lui vor fi puşi oameni politici. „Dacă vor pune ca ministru un politician, nu cred că situaţia fondurilor europene se va schimba. În momentul de faţă avem nevoie de tehnicieni care ştiu exact cum merg lucrurile. Problema nu este de înfiinţarea unei alte entităţi, ci de modul în care este coordonată aceasta”, a mai spus consultantul pe fonduri europene.

Agathon: „Trebuie externalizată operaţiunea de evaluare“

Vicepreşedintele Alianţei Confederaţiilor Patronale din România (ACPR), Dan Matei Agathon, a declarat că externalizarea serviciilor de atragere a fondurilor europene este o idee bună şi ar trebui făcută imediat ce se deblochează sistemul. „Ar trebui în primă fază externalizată operaţiunea de evaluare a dosarelor, pentru că în momentul de faţă durează foarte mult şi este principala cauză pentru care pierdem banii europeni. Poate  viitorul minister al fondurilor europene va face ordine în sistem şi astfel vom putea externaliza întregul proces de atragere a banilor europeni”, a declarat Dan Matei Agathon.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639255-12-02Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image