2018-12-19 03:38


Statul slăbeşte laţul de pe firmele cu cazier

 |  21:00
Statul slăbeşte laţul de pe firmele cu cazier

Firmele care comit fapte ilegale sancţionate doar cu amendă, nefiind considerate infracţiuni, vor putea cere radierea din cazierul fiscal în interval de un an, nu de cinci ani ca în prezent, a decis Guvernul. Termenul de ştergere din evidenţă va fi calculat diferit, în funcţie de gravitatea faptei. Analiştii au păreri împărţite, motivate prin faptul că, deşi este nevoie de bani la buget, nu este momentul ca statul să vină cu măsuri permisive pentru firmele “ilegaliste”.

Conform modificărilor pregătite de Guvern, firmele şi persoanele fizice care au comis fapte sancţionate contravenţional din sfera fiscală, financiară, vamală vor putea beneficia de ştergerea acestora din cazierul fiscal într-o perioadă de un an de la data rămânerii definitive a actului de sancţionare. Perioada de un an pentru radierea faptei este valabilă chiar dacă amenda aferentă a fost plătită în interiorul acestui termen. În caz contrar,   scoaterea din evidenţă se va realiza la data achitării amenzii, dar nu mai târziu de cinci ani de la data rămânerii definitive a actului de sancţionare.

„Până în 2015 nu ar trebui luate măsuri permisive”

Analistul financiar Ionel Blănculescu şi-a exprimat dezacordul în privinţa deciziei Guvernului, argumentând că “dacă am trăi într-un stat normal, ar fi loc de o a doua şansă. Românul pleacă de la prezumţia că, dacă a făcut o dată, o s-o facă şi a doua oară. Spun asta din cauză că, anii care vin vor fi foarte grei din punct de vedere fiscal. Până în 2015, în opinia mea, nu ar trebui făcute astfel de modificări permisive. Nu trebuia eliberată strânsoarea de pe companiile din zona neagră, din zona de cazier. Practic, această măsură încurajează unele firme să facă mai multe ilegalităţi, din cauza faptului că vor ieşi mai uşor din zona de cazier. Au reuşit să creeze un paradox în jurul firmelor problematice. Cu cât mai repede ies din zona de cazier, cu atât mai repede intră din nou”, ne-a declarat analistul.

“Se vor strânge nişte bani la buget”

Măsura are un fundament pozitiv, din cauză că firmele implicate vor trebui să îşi achite datoriile pentru a beneficia de ştergerea faptei, consideră analistul Ilie Şerbănescu. “Firma va fi obligată să-şi plătească amenda şi datoriile pentru a beneficia de ştergerea respectivă în termen de un an. Pe aceeaşi logică, vine şi o întrebare. Ce este mai folositor, să strâng firmele de gât şi să le bag la închisoare, sau să încerc să încasez ceva? Personal cred că această măsură va aduce nişte bani la buget, care nu ar fi ajuns acolo altfel. Evident, are şi o părticică de hazard moral pentru cei care nu au săvârşit ilegalităţi de nici un fel, dar în final, acum este mai bine decât înainte”, a spus analistul.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639259-02-02

TAGURI: firme, cazier, fiscal, stat, amenda
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...