2018-12-19 10:25


Statul va lua în calcul un curs de 4,3001 lei/euro. Produsele accizabile vor fi mai scumpe anul viitor

 |  17:52

Anul 2012 va debuta cu noi scumpiri la benzină, motorină, electricitate, dar şi la alcool, tutun, cafea şi la produsele de lux, din cauza creşterii accizelor. Totodată, din cauza faptului că taxa de primă înmatriculare se calculează la acelaşi curs euro ca şi accizele, şi aceasta va creşte începând cu anul viitor.

Accizele pe 2012 vor fi calculate la cursul de schimb anunţat, luni, de Banca Centrală Europeană (BCE), respectiv 4,3001 lei/euro, mai mare cu 0,8% faţă de cursul din urmă cu un an, de 4,2655 lei/euro, folosit la calculul accizelor aferente acestui an.

Carburanţii se scumpesc, barilul se ieftineşte

Din cauza creşterii accizelor, românii se pot aştepta în continuare la o creştere a preţului carburanţilor. Din cauza cursului valutar, preţul la pompă va creşte, la 1 ianuarie, cu 4,2 bani/litru, cu aproximativ 0,77% mai mult decât în prezent.  

De altfel, benzina şi motorina s-au scumpit succesiv de la începutul anului,  în ciuda faptului că preţul petrolului a înregistrat cea mai mare scădere trimestrială din 2008 până acum. Mai precis, pe baza ieftinirii petrolului cu 30% în ultimul trimestru, benzina ar fi trebuit să coste acum maxim 4,3 – 4,5 lei/litru. Adică să fie mai ieftină cu cel puţin 20 de procente. Benzinarii nu au operat însă această modificare.

Accizele la cafea se plătesc şi în 2012

Accizele la cafea vor fi menţinute şi anul viitor, deşi era obligatoriu ca ele să fie eliminate de anul trecut, ţara noastră fiind printre puţinele state din Europa unde încă se mai percepe o astfel de taxă. Accizele vor fi de 153 euro/tonă pentru cafeaua verde, 225 euro pe tonă pentru cafeaua prăjită şi 900 de euro pe tonă pentru cafeaua solubilă. Accize la cafea mai sunt plătite, în UE, doar de Letonia şi Germania.  Potrivit Codului Fiscal, nivelul accizelor se calculează la cursul de schimb euro/leu din prima zi lucrătoare a lunii octombrie, publicat de BCE. Cursul de referinţă anunţat ieri de Banca Naţională a României (BNR) este de 4,3222 lei pentru un euro. Încasările din accize la bugetul general consolidat au urcat în primele opt luni cu 16,2%, la 12,46 miliarde lei. Ponderea accizelor în totalul veniturilor este de peste 10%. Pentru anul viitor, Guvernul mizează pe venituri din accize de 21,75 miliarde de lei, cu 8% peste estimarea din acest an. La acest nivel, creşterea cursului echivalează cu încasări suplimentare de circa 175 milioane de lei la buget. Categoriile de produse accizabile care privesc mari categorii de populaţie sunt benzina, motorina, electricitatea, produseledin alcool şi tutun.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639263-01-07

TAGURI: prețuri, scumpiri
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...