2019-02-22 02:14


Statul vrea să încaseze aproape 500 milioane de euro din vânzarea anvelopelor de iarnă

 |  19:01
Statul vrea să încaseze aproape 500 milioane de euro din  vânzarea anvelopelor de iarnă

Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii(MTI) a lansat în dezbatere publică un nou proiect de ordonanţă care prevedeobligativitatea echipării autovehiculelor cu anvelope de iarnă în sezonul receşi estimează că statul va încasa TVA de 445 milioane de euro din vânzările decauciucuri. Ministrul transporturilor, Anca Boagiu, a prezentat în lunanoiembrie un proiect potrivit căruia posesorii tuturor categoriilor de vehiculevor fi obligaţi să echipeze maşinile cu anvelope de iarnă, prevedere la cares-a renunţat ulterior, iar măsura a rămas să se aplice doar în cazultransportatorilor. Conform proiectului actual, conducătorii vehiculelor care nusunt dotate cu anvelope de iarnă în sezonul rece vor fi penalizaţi cu 9 până la20 de puncte amendă şi reţinerea certificatului de înmatriculare sauînregistrare al maşinii, informează Mediafax. În cazul vehiculelor cu masătotală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone şi al celor de transport persoanecu mai mult de 9 locuri pe scaune, maşina trebuie echipată cu anvelope de iarnăpe axele de tracţiune şi/sau să aibă montate pe aceste roţi lanţuri sau alteechipamente antiderapante omologate.

Înnota de fundamentare a proiectului se precizează că statul ar putea încasa 445milioane de euro reprezentând TVA din vânzarea anvelopelor. "În Româniaeste înmatriculat un parc de 5,38 milioane de vehicule, din care aproximativ1,1 milioane nu necesită echiparea cu anvelope speciale (remorci, tractoare,troleibuze, mopede etc.). Prevederile ordonanţei urmează să fie aplicate pentruaproximativ 4,28 milioane vehicule, din care 70.000 reprezintă parcul aflat îndotarea instituţiilor publice. Diferenţa de 4,21 milioane autovehicule careaparţin diverselor persoane fizice şi juridice ar reprezenta un efort de 1,85miliarde de euro, din care ar reveni bugetului de stat numai din TVA încasatsuma de 445 milioane de euro, ceea ce înseamnă venituri suplimentare la bugetulde stat şi nu cheltuieli", se arată în nota de fundamentare.

Sumanecesară echipării parcului auto care aparţine instituţiilor statului a fostevaluată la circa 28 milioane de euro.

Oaltă prevedere stabileşte că în cazul utilizării unui vehicul care prezintădefecţiuni tehnice majore şi/sau periculoase se suspendă dreptul de utilizare amaşinii prin reţinerea plăcuţelor cu numărul de înmatriculare, a certificatuluide înmatriculare şi prin anularea inspecţiei tehnice periodice, aplicându-se şisancţiunea contravenţională. Actele şi plăcuţele de înmatriculare se restituie,la cerere, după prezentarea dovezii privind efectuarea unei noi inspecţiitehnice. În cazul accidentelor rutiere care au avut drept consecinţe degradareaşi/sau distrugerea elementelor care fac parte integrantă din drum, asigurătorulvehiculului şi proprietarul vor suporta costurile intervenţiei de reparare.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639234-03-19
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...