2017-01-18 12:03

ECONOMIE


Statul vrea să taxeze suplimentar băncile

 |  21:00
Statul vrea să taxeze suplimentar băncile

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) are în vedere un sistem de taxare a băncilor, care să garanteze o partajare corectă a greutăţilor induse de criza financiară, a declarat secretarul de stat în MFP, Gheorghe Gherghina. Acesta avertizează că este necesară menţinerea unui echilibru între veniturile ce s-ar putea obţine suplimentar şi impactul asupra sistemului bancar.

"Resursele directe ale Comisiei Europene ar putea să crească, prin taxarea băncilor, prin introducerea acelor taxe care sunt mult discutate pentru bănci, lucru pe care şi noi îl studiem şi avem nevoie de elemente suplimentare pentru a face impactul asupra României, asupra sistemului bancar din România", a spus secretarul de stat, citat de money.ro. Gherghina afirmă că e nevoie însă de un echilibru pentru a nu pune băncile în dificultate. "Trebuie să menţinem un anumit echilibru şi în acest domeniu, să nu ne trezim cu băncile că vor avea o dificultate şi vor crea alte dificultăţi în continuare. Va trebui să studiem şi să facem impactul foarte atent în contextul în care vom cunoaşte efectele suplimentare", a mai spus oficialul MFP.

Gheţea: Taxarea băncilor va scumpi creditele

Aşa cum era de aşteptat, vestea taxării suplimentare a băncilor a fost primită cu ostilitate de bancheri. Preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), Radu Graţian Gheţea, ne-a declarat că „taxarea băncilor nu se justifică şi nu va face decât să pună presiune pe sistemul bancar prin scumpirea creditului”. “Atât timp cât statul nu a  fost obligat să salveze sistemul bancar, o taxă suplimentară aplicată băncilor nu este oportună. Spre deosebire de foarte multe alte sisteme bancare din Europa, sistemul bancar din România a reuşit să treacă de criză fără falimente sau fără probleme pentru clienţi. Însă, dacă este o directivă la nivel european şi se  stabileşte acest lucru, România este obligată să transpună acest proiect în sistemul bancar”, ne-a spus şeful ARB. “Băncile au fost înfiinţate penrtu a face profit. Orice cheltuială care apare se reflectă în credit. Introducerea acestei taxe nu este oportună. Statul vrea să protejăm sistemul economic de criza financiară şi fiecare bancă se asigură că va rămâne în picioare”, ne-a mai spus Gheţea. 

Ionuţ Dumitru: Taxarea băncilor, total inoportună

Şi economistul-şef al Raiffeisen Bank, Ionuţ Dumitru, consideră că o taxare a băncile este complet nejustificată, din cauza faptului că statul român nu a ajutat în vreme de criză nici o instituţie de credit. „Ar exista o raţiune pentru taxarea băncilor, dacă statul s-ar fi folosit de bani publici pentru a salva băncile pe timp de criză, lucru care în România nu s-a întâmplat sub nici o formă. Mai mult, în România, băncile au finanţat statul pe vreme de criză. O taxare a băncilor ar putea scumpi împrumuturile, punând în dificultate atât instituţiile de credit, cât şi clienţii. Sistemul bancar oricum merge pe pierdere, deci o taxare a băncilor ar fi foarte inoportună. Sănătatea sistemului financiar este foarte importantă”, a declarat Ionuţ Dumitru.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639259-09-21

TAGURI: MFP, criza, financiara, bancar, Gheorghe GherghinaComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image