2017-01-23 02:30


Ştefan Poienaru „căpuşa” de pe bugetul APIA

 |  21:00
Ştefan Poienaru „căpuşa” de pe bugetul APIA

Statul a început să recupereze un prejudiciu de câteva milioane de euro pe care „chiaburul” Ştefan Poienaru, patronul Agrofam Holding, i l-a pricinuit. Curtea de Conturi a constatat la centrele judeţene ale Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură un prejudiciu de 11 milioane de euro, din care 4 milioane de euro este obligat să returneze Ştefan Poienaru, patronul firmelor Agrofam Holding şi Vitifam, pe motiv că în momentul depunerii unor dosare avea datorii la stat. Între timp, procurorii DNA, Poliţia şi inspectorii ANAF bat la uşa lui Poienaru, acesta fiind acuzat de evaziune fiscală şi înşelăciune.

Curtea de Conturi a denunţat fraudele din Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA). Autoritatea de Audit din cadrul Curţii de Conturi a efectuat, în anul 2011, misiuni de audit privind fondurile gestionate de APIA în 2010 şi pentru subvenţiile încasate aferente anului 2007, privind anumite exploataţii  de bovine, ovine şi caprine. Controlul a vizat administrarea şi gestionarea programului de identificare şi înregistrare a animalelor şi a utilizării bazei de date în acordarea subvenţiilor şi a altor forme de sprijin din partea statului.

Conform raportului Curţii de Conturi, care a analizat activitatea centrelor judeţene APIApentru anul 2010, au fost calculate prejudicii estimate la 48 milioane de lei. Cele mai mari prejudicii au fost descoperite la APIA Centrul Judeţean Călăraşi.

Potrivit legii, condiţia minimă impusă firmelor care vor săbeneficieze de subvenţii este aceea ca, la data depunerii cererilor pentru ajutorul financiar, acestea să nu aibă datorii la bugetul de stat. „Curtea de Conturi a constatat, pe eşantioanele stabilite, că unii proprietari de animale au încasat primele, chiar dacă nu îndeplineau condiţiile legale de eligibilitate şi, drept urmare, a calculat prejudicii estimate la 48.058 mii lei, din care sume de bază (prime) de 45.156 mii lei şi accesorii calculate (majorări, penalităţi) de 2.901 mii lei”, se arată în raportul Curţii de Conturi.

Conform documentului citat, din totalul acestor prejudicii, peste 98%, adică 47.570 mii lei reprezintă prejudiciile generate de sumele încasate necuvenit de către solicitanţii care aveau datorii restante la bugetul de stat.

APIA Călăraşi, fieful lui Poienaru

Curtea de Conturi a cerut conducerii APIA Călăraşi să verifice toate cererile pentru subvenţie privind exploataţiile de bovine, ovine şi caprine autorizate la plată din perioada 2007-2010. În urma controlului, inspectorii Curţii de Conturi au descoperit un număr de 23 de firme sau persoane fizice care nu au respectat legea. Între acestea se află şi Agrofam Holding, patronată de Ştefan Poienaru. Potrivit unor procese-verbale întocmite la sfârşitul anului trecut, conducerea APIA Călăraşi îl somează pe Ştefan Poienaru să înapoieze subvenţia primită, întrucât acesta a depus declaraţie în fals, fiind pasibil de pedeapsă penală pentru fals, uz de fals şi înşelăciune.

Conform unor surse avizate, Curtea de Conturi a sesizat deja organele penale cu privire la firmele lui Poienaru.

APIAar putea recupera 4 milioane de euro

Surse din Ministerul Agriculturii ne-au declarat că firmele patronate de Poienaru ar putea înapoia statului subvenţii în valoare de circa 4 milioane de euro. „APIA Călăraşi a verificat dacă în perioada 2007-2011 subvenţiile s-au acordat legal. Aproape toţi banii care i-a primit până acum ca şi subvenţie (n.r., Ştefan Poienaru) trebuie să fie înapoiaţi. Administratorii au declarat, pe propria răspundere, înainte de depunerea cererii pentru subvenţie, că nu au datorii la stat. Pe lângă subvenţie, APIA Călăraşi penalizează firmele administrate de Ştefan Poienaru cu dublul valorii subvenţiei. În baza legislaţiei în vigoare, cine are erori voite în declaraţia de cerere a subvenţiei este pasibil de a returna dublul sumei primite, plus suma primită de la stat pe toate tipurile de ajutor care statul le oferă fermierilor”, ne-au precizat sursele citate.

Fraudele la APIA sunt un „obicei” al „moşierului” Poienaru, acesta depunând şi la Centrul Judeţean Ialomiţa mai multe declaraţii în fals, încercând astfel să obţină subvenţii ilegale. Patronul Agrofam Holding a încercat să obţină subvenţii pentru  terenurile altor firme, falsificând atât datele asupra culturilor, cât şi a suprafeţelor. APIA Ialomiţa şi Călăraşi au blocat la platăsubvenţiile, sesizând în acelaşi timp şi organele de cercetare penală.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639551-02-18

TAGURI: Stefan Poienaru, fraude, APIA, subventii, Curtea de ConturiComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

ION MARTOIU
18 Ian 2012

Poienaru Stefan este un adevarat specialist care a demonstrat ca iubeste munca,a reusit sa puna in valoare niste terenuri abandonate si a schimbat fata agriculturi din zona FETESTI. De ce nu aveti mai multi specialisti ca dl.POIENARU?

Adauga un comentariu

Random image