2018-12-13 20:01


Stolojan îl contrazice pe Boc. România nu are argumente pentru îngheţarea preţului la carburanţi

 |  16:14
Stolojan îl contrazice pe Boc. România nu are argumente pentru îngheţarea preţului la carburanţi

Prim-vicepreşedintele PDL, Theodor Stolojan, a declarat că Executivul nuare motive să decidă îngheţarea preţului la carburanţi, adăugând că în Româniaexistă "o problemă cu capul" în privinţa energiei din cauzaconcepţiei greşite că resursele interne sunt suficiente.

"Deocamdată nu avem motive pentru a lua oasemenea măsură. Cu toată îngrijorarea care există în România la nivelulfiecărui cetăţean, care vede cum creşte preţul la produsele petroliere, dinpăcate, deocamdată Guvernul nu are motive pentru a lua o asemenea măsură",apreciază Stolojan. Acesta consideră că România "are o problemă cu capulîn privinţa energiei". "Eu aş putea să vă spun că România are oproblemă «cu capul» în privinţa energiei, pentru că sunt foarte mulţieconomişti care gândesc că dacă ai ţiţei din producţie proprie şi ai gazenaturale din producţie proprie, poţi să le foloseşti la orice preţ doreşti tu.O asemenea concepţie este profund dăunătoare, mai ales că România nu aresituaţia Rusiei, care are suficientă energie, o şi exportă şi poate să-şipractice în interiorul ţării, deşi cu anumite consecinţe negative pentrucompetitivitatea economiei, nişte preţuri mici la energie faţă de preţurileinternaţionale. România e o ţară care consumă mai multă energie decât produceşi, în consecinţă, singurul raţionament care să ajute economia României este dea practica la energie preţurile internaţionale", a mai explicateuroparlamentarul PDL.

Declaraţiile lui Boc, pur politicianiste

Premierul Emil Boc a anunţat miercuri că Departamentulde Afaceri Europene şi Consiliul Concurenţei examinează în ce măsură estecompatibilă cu legislaţia europeană aplicarea prevederii legale privindîngheţarea preţurilor într-un anumit sector, cum ar fi cel al carburanţilor.Boc a solicitat un punct de vedere asupra articolului din Legea concurenţei cedă posibilitatea îngheţării preţurilor într-un anumit sector, timp de şaseluni, în situaţii excepţionale care pot duce la disfuncţionalităţi majore îneconomie. "Am invitat la şedinţa de Guvern şi pe preşedintele ConsiliuluiConcurenţei şi i-am cerut ca împreună cu DAE să ne prezinte dacă acest articoldin lege este compatibil cu legislaţia europeană şi dacă poate fi aplicat înRomânia, având în vedere că acel articol a fost adoptat înainte de intrareaRomâniei în Uniunea Europeană. Dacă studiul va fi pozitiv, vom găsi osoluţie", a spus primul-ministru.

Chiriţoiu: Situaţiile excepţionale în care pot fi îngheţate preţurile nusunt definite de legislaţie

Preşedintele Consiliului Concurenţei, BogdanChiriţoiu, a declarat că situaţiile excepţionale care ar justifica îngheţareapreţurilor la carburanţi nu sunt definite în legislaţia românească, iar pentruo astfel de măsură este necesar acordul Comisiei Europene. "Teoretic,legislaţia românească prevede ca, în situaţii excepţionale, să se poată aplicaaceastă prevedere (de îngheţare a preţurilor la carburanţi, n.r.). Practic însă nu au fost definite aceste situaţii excepţionale, care arjustifica o astfel de abordare, pentru că nu a existat un precedent", aspus Chiriţoiu.

Acesta a precizat că analiza asupra posibilităţiilegale de îngheţare a preţurilor la carburanţi se va efectua de către juriştiide la Consiliul Concurenţei împreună cu specialiştii Departamentului de AfaceriEuropene (DAE) al Guvernului.

"DAE este departamentul-cheie care face aceastăanaliză şi o va discuta cu Comisia Europeană, care trebuie să îşi dea acordulpentru o decizie în acest sens", a mai spus Chiriţoiu.

Şi analistul economic Constantin Rudniţchi a confirmatcă "legea nu defineşte nicidecum situaţiile excepţionale şi din acestpunct de vedere definirea acestor termeni este necesar să se facă în modevident şi cu CE, şi cu partenerii europeni… pentru că dacă un stat membrublochează preţurile carburanţilore limpede că este o distorsionare apieţei generale".

De altfel, directorul general executiv al OMV Petrom,Mariana Gheorghe, a avertizat joi că în cazul unei decizii de îngheţare apreţurilor la carburanţi, eventualele consecinţe ale măsurii vor urma dupăperioada expirării respectivei interdicţii.

"Îngheţarea preţurilor este permisă decătre legislaţia românească, dar nu există nici un fel de precedent deintervenţie administrativă asupra preţurilor dintr-o economie liberă, acestlucru trebuie să-l cunoaştem. Pe de altă parte, orice astfel de îngheţare va fitemporară, pentru că acesta este spiritul unei intervenţii administrative înpolitica de preţuri comerciale şi, bineînţeles, consecinţele vor urma dupăperioada expirării respectivei interdicţii", a spus Mariana Gheorghe,citată de Mediafax.

Aparut in:

Ultima modificare in data de :639243-09-08
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...