2017-01-24 05:11


Străinii ne trag pământul de sub picioare. Nu ne vindem ţara, doar 500.000 de hectare de teren arabil

 |  18:37
Străinii ne trag pământul de sub picioare. Nu ne vindem ţara, doar 500.000 de hectare de teren arabil

Investitoriistrăini ne dau lecţii de agricultură chiar la noi în ţară. Aceştia şi-au datseama de potenţialul agricol şi fac investiţii masive în terenuri. Preţurilemici au atras în România investitori danezi, britanici, germani sau libanezi. S-a ajuns în situaţia în care peste 500.000de hectare să fie în proprietatea unor cetăţeni străini, potrivit Ministerului Agriculturii.Ultimul recensământ agricol arată că România a rămas doar cu 8,2 milioane dehectare arabil. Fenomenul este în vizorul autorităţilor, iar reprezentanţiiagricultorilor le cer acestora să limiteze cumpărarea terenurilor de cătrecompaniile străine.

Lipsa unei legislaţii agricole şi preţurileterenurilor au făcut în ultimii ani din România o adevărată ţintă pentruinvestitorii străini care vor să-şi dezvolte afacerile în agricultură. Patronateledin acest sector trag un semnal de alarmă şi spun că dacă situaţia va continua,vom rămâne fără fermieri români. Reprezentanţii agricultorilor sunt revoltaţi şicer autorităţilor să oprească expansiunea agresivă a investitorilor străini.

Străinii ne trag pământul de sub picioare. Nu ne vindem ţara, doar 500.000 de hectare de teren arabil
zoom

“Am cerut de nenumărate ori olegislaţie care să limiteze accesul investitorilor străini la cumpărareaterenurilor agricole. Până în momentul de faţă am primit doar promisiuni încare nu credem. Fondurile de investiţii au venit în România atrase de lipsaunei legislaţii în domeniu. Ele au putere financiară şi au putut să cumpere totce au vrut. De cealaltă parte, fermierii români nu au fost ajutaţi de autorităţisă acceseze mai uşor credite. Am pierdut foarte mult teren, iar dacă situaţiava continua, pământul României va fi lucrat doar de străini, iar agricultoriiromâni vor dispărea cu desăvârşire”, a spus Nicolae Sitaru, preşedintele LigiiAsociaţiilor Producătorilor Agricoli din România.

De două ori mai ieftin decât în alte state

România „oferă“ terenuri arabilela preţuri între 1.560-3.250 euro/ha, printre cele mai mici la nivel mondial. Princomparaţie, în Ucraina, terenurile pentru agricultură ajung la 7.000euro/hectar, iar Serbia practică preţuri asemănătoare, 7.000-8.000 euro/hectar.Totodată, Franţa menţine un preţ apropiat, 6.000 euro/hectar, însă impuneanumite restricţii de vânzare a terenului, favorizându-i pe fermierii locali. Italienii, francezii, nemţii şi turciisunt cei mai mari investitori străini în agricultura României. Aceştia se ocupăatât de producerea energiei eoliene, cât şi de cultivarea terenurilor.

În opinialui Ştefan Niculae, preşedintele Agrostar, o parte din vină pentru preţul terenuriloragricole o poartă băncile, care nu au oferit credite fermierilor. “Din păcate, băncile nu au ajutat fermieriiromâni să se dezvolte, iar acum suportăm consecinţele. Dacă instituţiilefinanciare dădeau credite, cu siguranţă că mulţi dintre ei achiziţionau suprafeţemari de terenuri ca să îşi poată dezvolta afacerile, iar străinii nu aveau cecumpăra. Rămaşi fără bani de investiţii, mulţi fermieri când au văzut câtevamii de euro de la investitorii externi au şi vândut rapidterenurile”, a spus Ştefan Niculae.

Un exempluconcludent în acest sens îl reprezintă Bernhard Termühlen, miliardarul neamţ care a intrat acum trei ani în forţă pe piaţa din Româniaşi a investit peste 120 de milioane deeuro în agricultură. În trei ani, compania Tar Farming a cumpăratde la fermieri peste 10.000 de hectare de teren arabil. În momentul de faţă, firmamiliardarului produce grâu, porumbşi rapiţă.

MAE, îngrijoratde înstrăinări

Ministrul de externe, Teodor Baconschi, a susţinutrecent, că este îngrijorat de apetitul unor companii străine pentru terenulecologic din România. Oficialul consideră că ar trebui mizat pe concesiune şinu pe înstrăinarea terenurilor. Pe mine mă îngrijorează un pic acest apetital unor companii neromâneşti pentru pământul românesc. Nu dintr-un naţionalismelementar, ci pentru ca într-adevar legislaţia ar trebui să pună nişte bariere.Pamântul este încă ieftin, există riscul să ne trezim cu prea mulţi proprietaristrăini. Trebuie să fim foarte exigenţi cu ce le cerem, sămergem pe concesiuni mai mult decât pe înstrăinare de terenuri şi să nupermitem intervenţia capitalului străin astfel încât el să oprească o asociereprofesională, regională a fermierilor autohtoni”, a spus ministrul.

Secretarul de stat din MinisterulAgriculturii, Adrian Rădulescu, ne-a precizat că nu are nimic împotrivacompaniilor care vor să investească în terenurile agricole româneşti. “Nu estenici o problemă că fondurile de investiţii vin în România şi cumpără terenuriagricole. Avem pământ şi nu îllucrăm, dar nu vrem să-i lăsăm nici pe alţii să îl lucreze. Este bine că suntinvestitori străini interesaţi să facă agricultură la noi. Nu ne fură pământul,ci îl lucrează aici în ţară. Nu avem o statistică foarte clară a terenurilorcare sunt în proprietatea străinilor, dar estimăm ca se apropie de 500.000 dehectare”, a spus Adrian Rădulescu.

Specula imobiliară a “topit” 1,2milioane de hectare

Datelorrecensământului agricol 2010-2011 arată că avem 8,2 milioane de hectarearabil, ceea ce înseamnă că în ultimii10 ani, România a pierdut aproximativ 1,2 milioane de hectare. Reprezentanţiiagricultorilor susţin că cifra este foarte mare şi este consecinţa speculeiimobiliare care a făcut ca terenurile agricole să fie scoase din circuit. Întot acest timp, multe state elaborează politici agricole cât mai complexe. În Olanda, presiunea funciarăeste intensă, iar terenurile agricole au un preţ ridicat, care poate ajunge şipână la câteva zeci de mii de euro hectarul. În Danemarca, sistemul impune taxefiscale foarte mari pentru proprietarii care cer modificarea destinaţieiterenurilor agricole, iar Anglia a pus în practică “centurile verzi”. Ele împiedicăzonele construite să invadeze terenurile agricole.

UE vrea să renunţăm la restricţii, Tabără se opune

Comisia Europeană a recomandat Românieişi Bulgariei, la începutul acestui an, să ridice mai devreme de 2014, aşa cumprevede tratatul de aderare, restricţiile privind achiziţiile de terenuriagricole de către străinii nerezidenţi. În acest moment, străinii nu pot cumpăra“la liber” terenuri pe piaţa locală, însă o pot face odată ce îşi înfiinţează ocompanie în România. Ministrul agriculturii, Valeriu Tabără, a declarat că încurajeazăinvestiţiile străine în agricultură, dar se va opune categoric unei modificăria legislaţiei care să permită vânzarea terenurilor agricole către nerezidenţi."Nu vând teren agricol celor care nu au rezidenţă în România, indiferentcine sunt - arabi, nearabi, albi, negri, blonzi, albaştri, n-are importanţă.Problema care s-a discutat zilele acestea a fost dacă să se permită în Româniacumpărarea de teren de către persoane nerezidente. Cât va fi ministru Tabără,este o opoziţie totală la o astfel de procedură", a spus Tabără.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639253-01-25

Mai multe imagini:
Străinii ne trag pământul de sub picioare. Nu ne vindem ţara, doar 500.000 de hectare de teren arabil
zoom
Străinii ne trag pământul de sub picioare. Nu ne vindem ţara, doar 500.000 de hectare de teren arabil
zoom
Străinii ne trag pământul de sub picioare. Nu ne vindem ţara, doar 500.000 de hectare de teren arabil
zoom
Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


SILE
12 Iul 2011

Tembelism total. Important e ca pamintul sa fie lucrat, nu numai cine e proprietarul. Si degeaba ne vaitam de legislatie daca nu suntem in stare so construim macar o constitutie teafara. O zi buna !
Random image