2017-01-17 19:50

ECONOMIE


Studiu: Bancherii cred că o nouă recesiune va duce la alte falimente în sistemul financiar global

 |  13:39

Riscul unei noi recesiuni globale şi a unei alte crize bancare este ridicat, potrivit unui nou sondaj realizat în rândul bancherilor, care identifică cele mai mari ameninţări pentru industria financiară globală, principala cauză a acestei îngrijorări reprezentând criza din Zona Euro.

Raportul anual al CSFI Banking Banana Skins, produs în asociere cu PwC, aşează riscul macroeconomic pe primul loc între 30 de ameninţări posibile pentru sectorul bancar. Sondajul se bazează pe răspunsurile a mai mult de 700 de bancheri, membri ai autorităţilor de reglementare şi analişti din 58 de ţări, notează NewsIn.

Sondajul arată că nivelul de îngrijorare cu privire la perspectivele sectorului financiar este la cel mai înalt nivel de la începerea acestor studii în urmă cu 13 ani. Mulţi respondenţi se aşteaptă la un nou val de falimente bancare şi naţionalizări.

Principala cauză a acestei îngrijorări o reprezintă criza din Zona Euro, care ar putea duce la intrarea în incapacitate de plata a mai multor ţări. Şocul unui colaps al Zonei Euro ar afecta nu doar băncile europene, ci şi cele din alte regiuni. Bancherii din ţări precum Statele Unite, Canada, China, Argentinasau Australiaau aşezat criza din Zona Euro pe primul loc între îngrijorările lor.

Prima consecinţă a unei prăbuşiri a Zonei Euro ar fi pierderi masive din credite, risc care a fost identificat pe locul al doilea de către bancheri. Acest lucru ar fi urmat de o criză de finanţare, băncile având accesul blocat la lichidităţi şi capital.

Creşterea ingerinţelor politice şi înăsprirea cadrului de reglementare sunt alte riscuri majore identificate de către respondenţi. Deşi iniţiativele de reglementare sunt menite să pună capăt crizelor bancare, acestea reprezintă de asemenea un cost adiţional şi deturnează băncile de la obiectivele lor, îngreunându-le misiunea de a asigura finanţarea economiei.

Îngrijorarea cu privire la capacitatea băncilor de a găsi o cale de ieşire din criză este de asemenea ridicată: slăbiciunile în guvernanţa corporativă şi riscul de management sunt prezente între primele zece riscuri percepute la nivel global. Un risc în creştere este cel legat de continuitatea afacerilor, risc legat de capacitatea sistemului bancar de a supravieţui unui eşec major al unei instituţii financiare.

Pentru prima dată, sondajul Banana Skins a indicat faptul că perspectiva asupra riscurilor este mai bună în economiile emergente decât în statele dezvoltate. Respondenţii din America Latină, Africa, Asiaşi Orientul Îndepărtat sunt mai încrezători în perspectivele pieţelor lor decât cei din America de Nord şi Europa, ca urmare a ritmurilor mai ridicate de creştere, cu toate că şi statele emergente se văd vulnerabile la şocurile financiare globale. Cu toate acestea, sondajul a arătat că îngrijorările asupra perspectivelor Chinei sunt în creştere, pe măsură ce creşterea economică încetineşte, iar băncile trebuie să facă faţă unor presiuni în creştere.

Seria de rapoarte "Banana Skins" a CSFI include analize periodice a peisajului de risc în sectorul financiar. În afară de raportul referitor la sectorul bancar, CSFI derulează sondaje cu privire la percepţia asupra riscurilor în sectorul asigurărilor şi în cel de microfinanţare.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639554-08-14

TAGURI: studiu, bancheri, recesiune, csfiComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image