2018-12-13 07:06


Studiu GfK: Românii anticipează noi majorări de impozite şi taxe

 |  18:34
Studiu GfK: Românii anticipează noi majorări de impozite şi taxe

Românii anticipează noi majorări de impoziteşi taxe, astfel încât aşteptările privind preţurile au crescut în martie cu29,7 puncte, în timp ce Guvernul este supus în continuare unei puternicepresiuni internaţionale pentru reducerea deficitului bugetar, se arată într-unstudiu realizat de GfK. Presiunile vinca urmare a ajutoarelorfinanciare ce i-au fost acordate de către FMI, Banca Centrală Europeanăşi Uniunea Europeană (UE). La aceasta se adaugă inflaţia, care actualmente sesituează la nivelul de 6%, se arată în raportul GfK.

Starea de spirit a consumatorilor europenieste dominată actualmente în special de creşterea inflaţiei şi de cotele înalteale datoriei publice. Aceasta este una dintre concluziile recentului studiuEuropa Climate efectuat de GfK, care oferă o privire de ansamblu asupraevoluţiei aşteptărilor privind starea economică, preţurile şi veniturile,precum şi asupra disponibilităţii de cumpărare a consumatorilor din Austria,Bulgaria, Cehia, Franţa, Germania, Italia, Marea Britanie, Polonia, România şiSpania. Aceste zece ţări însumează circa 80% din populaţia totală a celor 27state membre ale UE.

În prezent, efectele crizei financiare şieconomice continuă să se manifeste în mod foarte diferit în diversele ţări aleUE. În timp ce Germania s-a detaşat pe deplin încă de anul trecut de evoluţiacelorlalte ţări europene, alte state, mai ales Spania, Marea Britanie şimajoritatea ţărilor est-europene, resimt încă din plin urmările recesiunii,care este cea mai gravă de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace,apreciază GfK.

Inflaţia constituie tema dominantă în Europa înaceastă perioadă. Creşterea preţurilor de consum şi costurile ridicate alebenzinei şi ţiţeiului împovărează bugetul consumatorilor europeni. Deosebit deafectată de aceste evoluţii este Marea Britanie, unde inflaţia s-a amplificatde la 3,3% în luna noiembrie a anului trecut la 4,4% în februarie 2011 – chiardacă între timp s-a înregistrat o uşoară scădere până la cota de 4%. BancaCentrală Europeană a reacţionat recent faţă de creşterea inflaţiei, procedândpentru prima dată de la începutul crizei financiare la o majorare cu 0,25 punctede bază a dobânzii de referinţă, care a ajuns astfel la 1,25%.

Aparut in:

Ultima modificare in data de :639243-11-17
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...