2017-01-19 19:33

ECONOMIE


Studiu. Industria de construcţii va reveni pe creştere abia în 2012

 |  18:06
Studiu. Industria de construcţii va reveni pe creştere abia în 2012

Industriade construcţii din România se va stabiliza în 2011, după scăderi de până la 15%în ultimii doi ani, o creştere a pieţei estimându-se abia în 2012, cândfondurile pentru infrastructură şi autostrăzi ar putea fi suplimentate,potrivit unui studiu al firmei de cercetare poloneze PMR.

"În cursul acestui an ar trebui săseproducă o stabilizare a pieţei, însă o creştere nu este probabilă înainte de2012. (...) Firmele de construcţii aşteaptă cu nerăbdare licitaţiile publice şilansarea unor proiecte mari. Fonduri substanţiale de la UE sunt disponibilepentru dezvoltarea infrastructurii ţării, darGuvernului român îi va luatimp pentru a obţine expertiza necesară utilizării banilor în mod eficient. Creştereape piaţaconstrucţiilor ar trebui să revină începând cu 2012, fiindşiun an electoral, astfel că proiectele de infrastructură pentru transport şiconstrucţia de autostrăziar trebui să primească fonduri suplimentare. Petermen mediu şi lung, România rămâne una dintre cele mai promiţătoare pieţe deconstrucţii din Europa", se precizează în analiza PMR.

De asemenea, producătorii de materiale de construcţii,în special de ciment, anticipând viitoarea creştere, au început recent să investeascăîn proiecte de dezvoltare a capacităţilor de producţie.

România a fost, în urmă cu câţiva ani, cel mai bunperformer în domeniul construcţiilor din regiune, cuo producţieîncreştere cu 20-30% de la an la an, potrivit PMR.

"Înainte de începerea crizei, industria româneascăde construcţii a fost una dintre cele mai vibrante din Uniunea Europeană, daracest lucru s-a schimbat dramatic în 2009, atunci când producţia de profil a scăzutcu 15%, cu o reducere similară în 2010. Scăderea pieţei a fost cauzatăînprincipal de reducerea fluxului de capital străin şi de lipsa de finanţarepentru proiecte în curs dederulare şi pentrucele noi. Cea maiabruptă reducere din 2010, de mai mult de o treime în comparaţie cu anulprecedent, s-a constatatpe segmentulconstrucţiilor rezidenţiale, încondiţiilereducerii de3% în sectorul ingineriei civile",potrivit PMR.

Totodată, numărul de societăţi de construcţii a scăzutcu 9,1% în 2010. "În ultimii doi ani au existat multe falimente, în specialaleîntreprinderilor mici, din cauza lipsei de proiecte şi a întârzierilorînefectuarea plăţilor pentru lucrările de construcţie efectuate. Numărul desalariaţi din industria de construcţiia scăzut cu 8,5% anul trecut, încomparaţie cu anul 2009, la 317.200. Cu toate acestea, a existat o uşoară creşterea salariului mediu lunar în construcţii în 2010, la 1.580 leipe lună (377de euro)", se mai spune în studiu.

În 2011, industria construcţiilora continuat să scadă,astfel că în perioadaianuarie-aprilie aexistat o reducere de 4,7% în comparaţie cu perioada corespunzătoare din 2010,potrivit reprezentanţilor PMR, care citează datele INS.

Aparut in:

Ultima modificare in data de :639253-02-17Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image