2019-01-17 13:21


Încă 30.000 de vouchere pentru "Rabla"

 |  21:00
Încă 30.000 de vouchere pentru "Rabla"

Programul „Rabla” va fi suplimentat cu încă 30.000 de tichete în acest an, iar taxa de poluare plătită la prima înmatriculare a maşinilor va ţine seama de sărăcia românilor, chiar dacă nu va dispărea. Ministrul mediului crede că noile tichete vor aduce ceva mulţumire în rândul populaţiei, iar locurile de muncă în industria auto vor fi protejate.

„Programul «Rabla» va continua în acest an, în prima etapă, cu punerea pe piaţă a unui număr de 15.000 de tichete, iar după următoarea rectificare, în cea de a doua etapă, avem în vedere lansarea altor 15.000 de tichete pentru persoane fizice”, a declarat ministrul mediului, Rovana Plumb, luni, în cadrul unei conferinţe de presă. Potrivit acesteia, prima tranşă de vouchere va fi disponibilă după 1 iulie 2012. Efortul financiar este de 57 milioane de lei, banii fiind disponibilizaţi de la alte programe derulate de Administraţia Fondului pentru Mediu. „Am convenit cu AFM ca pentru o perioadă de timp să suspendăm finanţările pentru parcurile care se fac la sate şi în comune”, a explicat ministrul mediului.

În 2012 vor putea fi casate 60.000 de rable, cu primă de 3.800 de lei pentru fiecare în parte. Primele 30.000 de vouchere au fost epuizate în termen foarte scurt, dar puţin peste 14.000 au fost folosite pentru cumpărarea de autovehicule noi. Pe piaţa neagră, un voucher a ajuns să se vândă şi cu 2.700 de lei, comparativ cu anul trecut, când acestea se vindeau cu 1.200 de lei.

Taxa de poluare nu dispare

Cât priveşte taxa de poluare plătită la prima înmatriculare a maşinilor, o primă evaluare va fi comunicată la sfârşitul lunii iulie 2012, a declarat ministrul mediului. „Sunt constituite trei grupe de lucru formate din reprezentanţii Ministerului Mediului, ai Economiei, ai Finanţelor, ai Ministerului Transporturilor, de la RAR şi APIA. Se caută cea mai bună decizie”, a spus Rovana Plumb, care a precizat că această taxă reprezintă 70% din încasările Fondului pentru mediu care susţine mai multe programme, inclusiv „Rabla”.

„În România sunt aproape 6 milioane de oameni la limita sărăciei. Trebuie să venim în sprijinul lor, pentru că maşina nu este un lux, este o necesitate”, a completat Rovana Plumb.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639567-01-04

TAGURI: Rovana_Plumb, rabla, AFM, taxa_de_poluare
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

loading...