2017-01-20 14:05

ECONOMIE


Suspendarea taxei de poluare auto are proiect de act normativ

 |  16:46
Suspendarea taxei de poluare auto are proiect de act normativ

Proiectul de act normativ prin care se suspendă aplicarea taxei de primă vânzare a fost publicat pe site-ul Ministrului Mediului pentru dezbatere publică. Potrivit documentului, amânarea este valabilă până la 1 ianuarie 2013.

Totodată, ordonanţa de urgenţă urmează să reglementeze situaţia persoanelor care, în urma intrării în vigoare a legii privind taxarea “primei vânzări”, au achitat deja taxa pentru transcrierea dreptului de proprietate a autovehiculului. În acest caz, contribuabilii se pot adresa organelor abilitate în vederea restituirii taxei plătite, conform Ordonanţei Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Explicaţia oficială pentru această suspendare apare în Nota de fundamentare, care nu pomeneşte nimic de protestele oamenilor din mai multe oraşe ale ţării, care au cerut abrogarea taxei de poluare auto. Decizia de amânare a acestei taxe a fost prezentată de ministrul mediului, Laszlo Borbely, în urma unei şedinte din cadrul UDMR. Actul normativ arată că este nevoie de timp pentru că înmatricularea se face greu, că trebuie documente dificil de obţinut şi, în concluzie, oamenii nu au timp suficient pentru “transcrierea dreptului de proprietate”.

Voalat, Nota de fundamentare a proiectului de act normativ atrage atenţia că alte programe susţinute din Fondul pentru mediu, alimentat în principal de taxa auto, au toate şansele să nu mai fie derulate. Mare succes la public au avut Programele “Rabla” şi “Casa Verde”, ambele cu mari lacune în impactul asupra economiei naţionale, dar cu mare căutare la public.

În concluzie, Fondul pentru mediu pierde 336 miliarde de lei, suma estimată a fi încasată din taxa de primă vânzare, plus paguba produsă de reducerea cu 25% a taxei de primă înmatriculare. La aceasta se adaugă şi slabele încasări din taxa de poluare înregistrate anul trecut, de numai 365 milioane de lei.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639551-06-14

TAGURI: taxa_auto, vanzare, Laszlo_Borbely, Rabla, Casa_VerdeComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image