2017-01-17 02:58

ECONOMIE


Szekely (CE): România ar trebui să aplice procedurile de la fondurile europene şi pentru banii proprii

 |  18:33

România ar trebui să aplice procedurile de la proiectele pe fonduri europene şi în cazul banilor proprii, pentru combaterea corupţiei, a apreciat directorul pentru România al Comisiei Europene (CE), Istvan Szekely.

Oficialul CE a declarat că utilizarea banilor europeni se bazează pe proceduri stricte care ajută atât la atragerea unor sume mai mari de la Bruxelles, cât şi la evitarea “exceselor” la achiziţiile publice.

La rândul său, şeful Misiunii Fondului Monetar Internaţional (FMI), Jeffrey Franks, a declarat că, din postura de funcţionar public internaţional, nu poate comenta despre nivelul corupţiei din România, dar indicatorii publicaţi de organizaţii precum Transparency International arată că este mult loc pentru îmbunătăţiri.

De asemenea, FMI încurajează orice măsură în România care duce la creşterea transparenţei, reducându-se astfel “oportunităţile” de corupţie. Franks a spus că, prin acordul cu România, FMI încearcă, spre exemplu, să facă mai transparente contractele din domeniul energiei.

Franks a menţionat totodată faptul că experţii CE asistă România să îmbunătăţească sistemul judiciar, iar Banca Mondială face recomandări pentru simplificarea procedurilor în administraţia publică.

”Pentru a reduce oportunităţile de corupţie trebuie să faci lucrurile mai simple atunci când este vorba de plata unui impozit sau obţinerea unei licenţe. Analizele Băncii Mondiale la diferite ministere din România au dus la o serie de recomandări de simplificare a operaţiunilor în diverse zone ale administraţiei publice”, a mai spus oficialul FMI. Misiunile Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi Comisiei Europene (CE) au încheiat luni o nouă evaluare a acordului preventiv cu România, care are ca obiectiv consolidarea creşterii economice şi menţinerea stabilităţii macroeconomice şi financiare. Aceasta a fost a treia evaluare a acordului de către FMI şi prima evaluare oficială a CE.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639265-08-13Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image