2018-12-15 11:19


Tabără propune o ordonanţă ilegală

 |  21:00
Tabără propune o ordonanţă ilegală

“Mafia” din jurul Ministerului Agriculturii vânează acerb activele Societăţii Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare (SNIF), instituţie care administrează un întreg patrimoniu naţional, de interes public şi securitate naţională. Pentru a facilita accesul la aceste active, însuşi ministrul Valeriu Tabără promovează un proiect de odonanţă de urgenţă prin care vrea să treacă activele din administrarea SNIF (terenuri, canale, sedii şi toate utilajele de pompare) la Administraţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF), care urmeză să fie transformată într-o direcţie aflată în subordinea şefului de la Agricultură. Actul normativ iniţiat de Tabără încalcă legislaţia fiscală prin trecerea datoriilor înregistrate financiar-contabil de la SNIF la datoria publică.

Ministerul Agriculturii a înaintat la Guvern un proiect de ordonanţă de urgenţă privind reglementarea situaţiei juridice a unor bunuri mobile şi  imobile aflate în patrimoniul unor instituţii din domeniul îmbunătăţirilor funciare. Prin acest act normativ, toate activele SNIF vor treceîn administrarea ANIF, iar odată cu această mutare, Ministerul Agriculturii va scoate de sub sechestrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) toate bunurile SNIF. “Se aprobă transmiterea din domeniul privat al statului şi din administrarea SNIF SA în domeniul public al statului şi în administrarea ANIF a bunurilor imobile. (…) Atelierele mecanice şi secţiile de întreţinere se vor transmite împreună cu  maşinile-unelte, utilajele, agregatele de pompare aflate în depozitare şi sculele aflate în dotarea ori în starea de fixaţie a acestora, în conformitate cu evidenţele contabile şi listele de inventariere întocmite. Măsurile de sechestru asigurător instituite asupra bunurilor prevăzute la art. 1 se desfiinţează, odată cu transmiterea acestora către noul administrator”, se arată în proiectul citat.

Ordonanţa încalcă legislaţia comunitară

Surse sindicale au declarat pentru ziarul „Puterea“ că ordonanţa de urgenţă privind reglementarea situaţiei juridice a bunurilor SNIF nu respectă reglementările Uniunii Europene. “Interesant este că activele SNIF sunt momentan sub sechestrul ANAF. Practic, ei vor ca premierul să semneze un act ilegal, transferul activelor de la SNIF la ANIF neputând fi făcut dacă respectivele active sunt puse sub sechestru. Prin acest transfer, Ministerul Agriculturii vrea să acopere toate hoţiile şi nesimţirile făcute în ultimii 10 ani. Ordonanţa nu descriere situaţia actuală, schimbările preconizate, impactul socio-economic al proiectului de act normativ, impactul asupra mediului. De asemenea, actul normativ nu conţine date despre impactul financiar asupra bugetului general consolidat, pe termen scurt, pentru anul curent, cât şi pe termen lung, minimum 5 ani. Nu se face referire la regimul juridic actual al SNIF SA, aflat în administrare specială conform Legii 137/2002 şi HG 577/2002”, ne-au explicat sursele citate.

 Legislaţia fiscală, făcută harcea-parcea

Potrivit surselor,  “prevederile articolului 2 din actul normativ încalcă legislaţia fiscală. Odată cu desfiinţarea măsurilor de sechestru, datoriile înregistrate financiar-contabil la SNIF trec la datoria publică într-un mod ilegal. Avându-se în vedere Hotărârea nr. 9/14.04.2010 adoptată de Camera Deputaţilor, care a aprobat concluziile şi propunerile formulate de Comisia Parlamentară, nu se face o trimitere la capitolul referitor la privatizarea SNIF, dar şi la reorganizarea naţională a sectorului de îmbunătăţiri funciare. Se poate constata că trimiterea la prevederile Legii 218/2008 a iniţiatorilor reflectă forţarea trecerii prin Guvern a unui act normativ ce poate crea probleme administrative, bugetare şi socio-economice greu de previzionat”, ne-au mai spus sursele citate. Potrivit acestora, proiectul de ordonanţă de urgenţă nu rezolvă “problematica pe fond a sectorului de îmbunătăţiri funciare”.

“Recomandările UE şi ale FMI referitor la parteneriate public private, cât şi la managementul acestor entităţi juridice, ignorate de iniţiatori, pot genera suspiciuni, relevând incompetenţa şi interese personale posibil transpartinice, avându-se în vedere administrarea politică la ANIF, SNIF - şi ADS sub patronajul Ministerului Agriculturii din ultimii ani”, ne-au mai explicat sindicaliştii. 


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639256-08-13
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


POVESTITORU
23 Aug 2011

La Galati s-au furat doua pompe uriase si onorata SNIF habar nu avea nici la doua saptamani de la eveniment. Este doar un exemplu. Sa inteleg ca doriti sa continue aceasta stare de lucruri ? Acum patru luni se pretindea in toate materialele ca sechestrele instituite de ANAF la SNIF sunt ILEGALE, motivand tot cei vocali ca nu se facuse partajul patrimoniului intre SNIF si ANIF. Acum observ ca ati schimbat-o. Oricum, pentru cei care nu stiu sau se fac ca nu stiu legea, aflati ca la solicitarea administratorului special al unei societati comerciale aflate in administrare speciala - situatie in care se afla si SNIF - creditorii ridica sechestrele instituite. Cu ce deranjeaza ca se (re)strang la un loc principalele active care concura la imbunatatirile funciare ? Cumva faptul ca diversii cumparatori pe doi lei ai datoriilor societatii (a se vedea din nou Galatiul) nu o sa mai aiba ce sa execute silit ? Probabil ca va incanta ca la ora actuala sunt mii de oameni care-si primesc leafa de la stat pentru munca prestata (?) la imbunatatiri funciare, iar saptamanal (poate) mai pleaca acasa cu una, alta. Sa inteleg ca deranjeaza faptul ca se cam termina cu situatia asta in care nimeni - de la cei mai mari sefi pana la magazioner, nu face nimic, acceptand sa creasca datoriile si urmarind doar micile invarteli ?!
CITITOR
23 Aug 2011

Cum puteti sa dati asemenea articol ?! Faptul ca se trec activele in administrarea unei societati a statului ce urmeaza sa fie in subordinea directa a unui minister, dumneavoastra considerati aceasta a fi in interesul unei asa zise mafii care ar vana respectivele active ? In plus, in ceea ce priveste activitatea de imbunatatiri funciare, autorii articolului au idee de cat reprezinta ANIF si cat SNIF ? Care-i institutia de care ziceti dumneavoastra ca - administrează un întreg patrimoniu naţional, de interes public şi securitate naţională - ? Sa fim seriosi si sa faca bine domnii de la SNIF (nici cu cei de la ANIF nu mi-e rusine) si sa mai puna osul la treaba.
AURICA
23 Aug 2011

Curios, de sase luni se chinuie niste parlamentari sa treaca o lege prin care patrimoniul snif se impare gratuit la diversi utilizatori (spre cinstea lui, guvernul nu a fost de acord cu aceasta) si nu vi s-a parut si nu vi se pare mafie, dar cand se pune problema ca acest patrimoniu sa ramana la stat sariti ca arsi si vedeti interese mafiote....
ADI
23 Aug 2011

sa va fie rusine de articolele pe care le publicati pe bani. tot patrimoniu snif ar trebui sa fie in domeniul public al statului. facti jocuri pentru ca ar trebui sa dispara contracte foarte banoase de i+r. sa va fie rusine
FOST SINDICALIST
23 Aug 2011

daca cei care se plang ca utilaje si terenuri (adica instrumentele muncii lor) se reunesc in subordinea ministerului sunt sindicalisti, cum spuneti in articol, atunci cu toata responsabilitatea afirm ca aceia nu urmaresc decat interesul lor personal. ei cred ca varianta imbarliga-i drace poate continua la infinit, permitandu-le sa stea la caldurica pe bani fara munca. daca ii intereseaza cu adevarat soarta imbunatatirilor funciare de ce vor sa continue sa stea si sa acumuleze zilnic numei majorari si penalitati de intarziere de zeci de mii de euro.
AURICA
23 Aug 2011

Tot curios, cand s-a facut public raportul Curtii de Conturi urmare controlului solicitat la SNIF si ANIF nu a sarit nimeni in sus cand s-a aratat ca de unde pana in 2007 SNIF-ul era pe profit, a ajuns pe pierdere bilantiera pentru ca dupa ce a fost introdus in administrare speciala toata lumea a dormit linistita, fiind sub protectia respectivei administrari si putea aduna oricate datorii ca nimeni nu avea voie sa o mai execute silit. Desteptarea mai baieti, chestia cu trista mostenire nu poate tine la infinit, s-o gasi sa va intrebe si pe voi cineva "dar voi, voi ce faceti, cu ce va ocupati ?"
GICA
25 Aug 2011

Imi vine sa rad cand vad "preocuparea" autorului acestui material pentru un eventual transfer catre datoria publica sau pentru incalcarea datoriei comunitare. De ce imi vine sa rad? pai domnilor, credeti ca pe astia ii intereseaza daca legea e respectata? Sau credeti ca, cu tupeul care il au (sustinut de functiile pasagere), le pasa daca modificarile respective incalca legislatia comunitara? Lor nu cred ca le pasa de 22 de milioane de suflete, de imensele suprafete ramase necultivate pentru care inca nu par sa fii gasit solutii, de interesele agricultorului romana in detrimentul intereselor lor de grup si vreti sa fie "sensibili" la o posibila ILEGALITATE? Cred ca intr-un viitor apropiat institutiile statului isi vor face datoria.
Random imageUltimele stiri


loading...