2017-01-20 22:18

ECONOMIE


Tabără face prognoze pentru anul agricol, preţul alimentelor explodează

 |  17:24
Tabără face prognoze pentru anul agricol, preţul alimentelor explodează

Inflaţia anuală aurcat la 7,6% în februarie, depăşind media aşteptărilor analiştilor, ca urmarea scumpirii alimentelor, în special a cartofilor, potrivit datelor INS.Ministrul agriculturii, Valeriu Tabără, spune însă că scumpirea cartofilor “nu estegenerată de eliminarea subvenţiei pentru legume, ci este determinată de oproblemă tehnică, rezultat şi al unui import efectuat "fără cap şi gândireclară". Tabără s-a arătat foarteoptimist în privinţa viitoarei recolte, afirmând că anul în curs se anunţă unulbun dinpunctde vedere agricol, producţia fiind suficientă inclusivîn ceea ce priveşte excedentul pentru export.

"Afost şi un an agricol pe problema cartofuluimaideosebit, sperăm caanul 2011 să fie pentru România cu productivitate mai mare. Cartoful nu trebuieprivit numai prin faptul că îl pui în farfurie, este o plantă de mare valoaretehnică şi are toate şansele să crească ca şi producţie, mai ales pe baza aceea ce s-a întâmplat în acest an", a spus Tabără, într-o conferinţă depresă susţinută la Guvern.

Întrebatdacă majorarea preţului cartofului are o legătură cu eliminarea subvenţieipentru legume, ministrul a răspuns negativ. "Nu, nu are nici una, este ochestiune tehnică. Pot să spun că este o problemă care trebuie adusă înactualitate la nivel european datorită faptului că pe această plantă anultrecut au fost probleme fitosanitare extrem de importante şi poate că e bine dedeschis o discuţie. Culegem nişte roade ale celor care au importat fără cap şifără gândire clară, şi au importat inclusiv agenţi patogeni. E o problemătehnică, ne preocupă la minister, astfel încât aşezarea culturii de cartof înacest an să fie în zonele celemaifavorabile. Este o chestiune denivel european, nu numai românească", a spus Tabără.

Acestaa făcut referire şi la viitorul situaţiei din agricultură, spunând că"România nu va fi într-o zonă de criză, aşa cum pot fi ţările care suntsub influenţe climatice defavorabile - şi numaispun de celelalte,politice - există potenţial bun şi chiar anul în curs se anunţă un an agricolbun. România trebuie să profite de ceea ce înseamnă o eventuală criză la nivelmondial, şi asta înseamnă să producă mai mult şi să fie un partener excelentpentru cei cu care a legat deja elemente comerciale externe. România poate săfie cu o balanţă pozitivă pe ceea ce înseamnă producţia agro-alimentară”.

Întrebatde jurnalişti dacă crede că producţia va fi suficientă pentru a proteja Româniade o astfel de criză, ministrul a răspuns afirmativ. "Asigur că estesuficientă şi va fi suficientă, inclusiv excedentul pentru export", a spusTabără.

Producătorii: Declaraţiilelui Tabără pot influenţa piaţa

Conformpreşedintelui Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli dinRomânia (LAPAR), Marcel Cucu, preţul ridicat al cartofilor este cauzat de creşterea costurilor pentru cultivatorii autohtoni. „Importul ridicat a venit ca oconsecinţă a acestui fapt. Noi importăm cartofi din anii ’90, decinu asta ar fi problema”. Referitor la afirmaţia făcută de MinistrulAgriculturii cu privire la anul agricol 2011, preşedintele LAPAR a declarat: „Nuştim care va fi evoluţia vremii, nu ştim cantitatea de apă din sol, nu cred căse pot face afirmaţii de genul acesta fără nici un fel de suport. Problema estecă declaraţia domnului ministru poate să afecteze piaţa, denaturând raportulîntre cerere şi ofertă”.

Pe de altă parte, Adrian Rădulescu,secretar de stat în MinisterulAgriculturii, consideră că “preţul deacum (al cartofului, n.n.) este preţul pieţei, nici mai mult, nici mai puţin.În privinţa previziunilor pentru anul agricol, nu fac nici un fel de comentariu”,ne-a declarat oficialul MADR.

Poate Tabără are relaţii la Mama Omida

Preşedintele FederaţieiSindicatelor din Industria Alimentară, Dragoş Frumosu, susţine că declaraţiaministrului Tabără este una strict politică, neavând legătură cu realitatea. “Este aberant să spui că, în condiţiile crizei mondiale,România nu va fi afectată. Mai ales că România nu are nişte strategii pe termenmediu şi lung pentru agricultură. Nu avem o rezervă naţională. Noi importămmare parte din produsele alimentare. Importăm 80% din legume şi fructe.Importăm şi grâu de panificaţie. Societăţile comerciale nu au putere decumpărare pentru a-şi asigura materia primă pentru un an întreg. Astfel, suntemnevoiţi să importăm permanent materie primă. În plus, marii producătorimondiali de cereale Rusia şi Ucraina şi-au închis graniţele. Este normal ca, înaceste condiţii, să asistăm la o creştere a preţului la raft. În plus,scumpirea combustibililor afectează nu doar transportul alimentelor, ci şiproducţia. Astfel, procent cu procent se adună şi determină aceste scumpiri.Domnul Tabără face o declaraţie politică. Îmi pare rău să văd că a decăzut înacest mod”, ne-a declarat DragoşFrumosu. Potrivit acestuia, scumpirea cartofilor nu ar trebui să surprindă,deoarece România nu mai are sămânţă pentru aceste legume. “Nu mai avem sămânţăpentru cartofi în ţară, o importăm. S-a ajuns la această situaţie pentru că aufost distruse institutele de cerecetare”, ne-a mai spus Frumosu.

Nici crescătorii de animale nu sunt la fel de optimiştica ministrul Valeriu Tabără. “Din punct de vedere economic mă îndoiesc că vom avea un an agricol bun.Preţurile la raft au crescut, dar materia primă de la fermieri se vinde la felde ieftin. Fermierii sunt cei traşi în piept. Nu sunt normale aceste creşteride preţuri până la momentul în care produsul ajunge la raft. Sunt însă lucruripe care statul ar putea să le oprească. Din punctul de vedere al vremii,probabil că domnul Tabără are relaţii la Mama Omida, dacă deţine astfel dedate. Domnul Tabără face politică şi este păcat, pentru că este agronom”, ne-a declarat preşedintele Federaţiei Crescătorilor deBovine din România, Dorel Secară.

Preţul cartofilor adat peste cap inflaţia

Potrivitdatelor Institutului Naţional de Statistică (INS), inflaţia anuală a urcat dela 6,99% în ianuarie la 7,6% în februarie, depăşind media aşteptărilor analiştilor,după ce rata lunară s-a situat la 0,77% ca urmare a scumpirii alimentelor, înspecial a cartofilor.

Înfebruarie, preţurile mărfurilor alimentare au crescut pe total cu 1,76%,avansul fiind susţinut de scumpirea legumelor cu 8%, şi în special a cartofilor,cu peste 10% faţă de ianuarie.

Dealtfel, şi anul trecut cartofii au înregistrat cea mai mare scumpire, de 45%. Pâinea,cu o pondere semnificativă în coşul de consum, a influenţat semnificativinflaţia, după ce preţurile au urcat cu 2,3% în luna februarie. O altă creştereimportantă a avut loc la fructe proaspete, care s-au scumpit cu 4,1%.

Creşterilunare de peste 2% au mai fost raportate la ulei comestibil, făină, lapte devacă şi zahăr. Singurele produse care s-au ieftinit au fost ouăle, care auputut fi achiziţionate la preţuri cu 2,2% mai reduse faţă de ianuarie.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-05-11

Mai multe imagini:
Tabără face prognoze pentru anul agricol, preţul alimentelor explodează
zoomComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image