2017-01-24 15:11


Cine Tabără pe TVA?

 |  21:00
Cine Tabără pe TVA?

Guvernanţii încep să aibă idei cum ar putea face ca populaţia să o ducă mai bine atunci când revolta populară se face simţită. Valeriu Tabără, ministrul agriculturii, a reîncălzit o propunere care ar avea ca efect scăderea preţului alimentelor - reducerea TVA. Numai că ministrul uită că Parlamentul chiar a votat o lege în acest sens, dar care nu se aplică, pentru că preşedintele României a trimis-o spre reexaminare.

“Trebuie discutat foarte serios în perioada următoare despre reducerea TVA la alimente şi produse agroalimentare, nu numai pentru produsele finite, ci pe întreg lanţul. În acest fel, preţul alimentelor ar scădea”, a declarat Valeriu Tabără, ministrul agriculturii, joi, în cadrul unei conferinţe de presă. Potrivit acestuia, ministerul analizează această măsură, de reducere a TVA, pentru a vedea care este varianta optimă. “Părerea mea este că un TVA de aproximativ 10% ar elimina evaziunea fiscală. Dar să se aplice acest TVA de la brazdă. Dacă se pune TVA 10% numai la alimentele finite, toată diferenţa se transformă în profit la comerciant”, a spus ministrul.

Ministrul agriculturii a declarat că va încerca să discute problema reducerii TVA la alimente cu reprezentanţii FMI, în această perioadă în care se desfăşoară o misiune la Bucureşti, deşi nu există programată nici o întâlnire cu oficialii instituţiilor internaţionale. Premierul Emil Boc a tranşat problema, precizând că nu va discuta cu reprezentanţii FMI o asemenea propunere la întâlnirea programată joi seara.

Valeriu Tabără a mai avansat şi ideea referitoare la reducerea accizelor la motorina folosită în agricultură. La ora actuală se practică o astfel de măsură, dar reducerea este aproape nesemnificativă, comparativ cu politicile în domeniu derulate de alte state comunitare. Ministrul nu a vrut să dea nici un fel de detalii, declarând că această intenţie este sub semnul legislaţiei comunitare în domeniul accizelor la carburanţi.

TVA 5% retrimisă în Parlament

Propunerea ministrului este destul de interesantă având în vedere că, în 2010, Parlamentul a decis reducerea TVA la alimentele de bază la 5%. Este drept, PDL a votat din greşeală această reducere şi a cerut preşedintelui Traian Băsescu să trimită legea la reexaminare în Parlament.

Este aproape imposibil de aplicat o astfel de măsură în acest an, indiferent de valoarea reducerii. Bugetul a fost stabilit în funcţie de TVA 24% pentru alimente, iar orice misiune FMI venită la Bucureşti nu a agreat o astfel de idee. Mai mult, întotdeauna s-a afirmat că reducerea TVA ar duce la scăderea preţurilor doar pasager, pentru că, repede, preţurile ar reveni la valoarea anterioară, astfel că populaţia tot nu ar beneficia de binefacerile unei astfel de măsuri. 


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639553-11-09

TAGURI: Valeriu_Tabara, TVA, alimente, reducere, 10%Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


ELENA
03 Feb 2012

oooo, incep de se gandeasca, dar pana acum ce-au facut , daca abia au inceput sa gandeasca in favoarea populatiei?
Random image