2017-01-21 19:25

ECONOMIE


Tabără vrea depozite pentru cereale şi legume

 |  15:34
Tabără vrea depozite pentru cereale şi legume

Ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale, Valeriu Tabără, consideră că producţia de cereale a României va putea fi vândută pe orice bursă din lume dacă va avea capacităţi moderne de depozitare, de peste 30 de milioane de tone, dar şi un lanţ de silozuri în porturile dunărene.

“Trebuie să dezvoltăm reţeaua de depozitare la cereale şi plante tehnice ca să putem ajunge la un nivel de 30 milioane de tone, având în vedere posibilitatea de creştere a producţiei de cereale în România. La sfârşitul acestui an avem o capacitate modernă de 3,7 milioane de tone, care se adaugă la alte 16,6 milioane de tone. Acum, suntem practic la o capacitate de circa 20 milioane de tone de depozite moderne, pe care trebuie să continuăm să o dezvoltăm”, a declarat, pentru Agerpres, ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale, Valeriu Tabără.

Acesta a precizat că mulţi producători au capacităţi de depozitare pe orizontală, ceea ce nu le permite să intervină în timpul păstrării producţiei de cereale, riscând alterarea acesteia.

“Mulţi producători au acele magazii pe orizontală, la care nu poţi interveni în timpul păstrării producţiei, iar aceasta se alterează. Sunt şi astfel de situaţii. Consider însă că ar trebui să dezvolte capacităţi pe verticală, unde pot fi controlaţi factorii de depozitare, respectiv aerarea, umiditatea, şi unde producţia depozitată ar trebui să iasă cu indici de calitate superiori indicilor cu care a intrat. Numai în acest fel este posibilă intrarea pe piaţa internaţională. Sunt convins că în scurt timp producţia depozitată poate intra în circuit pe oricare bursa din lume, adică orice firmă poate pune la vânzare grâu din România pe bursa de la Chicago”, a subliniat şeful MADR.

Depozite la Dunăre

De asemenea, Tabără consideră că ar fi necesară şi construcţia unor silozuri în porturile dunărene. “Ar trebui să existe o presiune pe producătorii agricoli români şi pe companiile pregătite pentru export în vederea construirii de silozuri în porturile dunărene, pentru că Dunărea este principalul culoar de transport al cerealelor”, a adăugat ministrul agriculturii.

Legume la păstrare

Problema depozitării nu este rezolvată nici în sectorul de legume şi fructe, unde Tabără consideră că România nu a avut niciodată suficientă forţă de a-şi produce întreaga cantitate de legume necesară în spaţii protejate din cauza costurilor mari cu energia în periodele lungi de timp din extrasezon.

“Trebuie să dezvoltăm şi spaţiile protejate pentru perioada timpurie, respectiv solariile şi serele, până când începe producţia legumelor în câmp. Există în PNDR posibilitatea valorificării unor surse financiare fie individual, fie asociate, dar din păcate aceste grupuri nu funcţionează aşa cum vrem noi şi astfel le scade producătorilor capacitatea de a putea face faţă unor reguli stabilite. Din păcate, sectorul de legume şi fructe nu a funcţionat cum ar fi trebuit în 2011 şi rămânem tributari importurilor. Deşi a fost un an cu progrese în privinţa creşterii suprafeţelor de spaţii protejate pentru cultivarea legumelor, un plus de 650 hectare faţă de 2010, cu toate acestea, fluxurile de aprovizionare sunt inegale în perioadele de toamnă-iarnă şi primăvară timpurie. Nu avem încă suficiente legume realizate în spaţii protejate”, a subliniat şeful MADR.

Implicarea PNDR

În opinia acestuia, prin noua Politică Agricolă Comună (PAC), România va trebui să dezvolte măsurile de piaţă, mai ales pentru sectorul de fructe şi legume, măsuri similare celor care au funcţionat în România în viticultură.

“Trebuie să găsim mai multe măsuri de sprijin pentru sectorul de legume şi fructe în noua PAC. Acum se derulează programul de fructe în şcoli unde se poate consuma şi valorifica o mare parte din fructele produse în România, dar rămânem tributari la dezvoltarea sistemului de depozite şi modernizarea lor. Nu este vorba neapărat de lipsa spaţiilor de depozitare, ci mai mult de lipsa acelor depozite cu atmosfera controlată, care pot să pelungească perioada de furnizare pe piaţă a fructelor şi legumelor”, a adăugat Valeriu Tabără.

Pe acest segment, ministrul a precizat că există în construcţie 15 depozite, în diferite stadii de finalizare, cu o capacitate de 130.000 de tone, acestea fiind adăugate altor 270.000 de tone. ”Vom susţine în 2012, prin măsurile 121 şi 123 din PNDR, dezvoltarea unui astfel de sistem de depozite, la fel şi prin măsurile desfăşurate de APIA în relaţia cu grupurile de producători”, a menţionat ministrul agriculturii.

Producţia de cereale a României se apropie în acest an de 24 de milioane de tone, cu peste 8 milioane de tone mai mult decât anul trecut, iar cea de legume a fost estimată la 3,5 milioane de tone, în creştere cu 11% faţă de 2010.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639269-04-16

TAGURI: Valeriu_Tabara, silozuri, depozite, cereale, legume, fructe, PNDRComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image