2017-01-18 04:07

ECONOMIE


Tarife de interconectare mai mici cu 30% pentru operatorii de telefonie

 |  15:49
Tarife de interconectare mai mici cu 30% pentru operatorii de telefonie

Tarifele maxime pentru terminarea apelurilor în propriile reţele pe care furnizorii de telefonie fixă şi mobilă le pot percepe vor scădea în cursul acestui an cu peste 30%, în două etape, începând cu 1 martie, anunţă autoritatea de reglementare în comunicaţii, ANCOM.

Decizia a fost luată în urma finalizării consultării europene, în timp ce veniturile obţinute de operatorii de telefonie mobilă din aplicarea acestor tarife a atins suma de 200 de milioane de euro în primul semestru din 2011, în timp ce industria de telefonie fixă a încasat 5 milioane de euro. Sumele reprezintă 11,7, respectiv 2,7% din valoarea totală a pieţei de comunicaţii electronice de la acel moment.

Tariful de terminare este considerat suma plătită de un furnizor de servicii de telefonie operatorului în reţeaua căruia este terminat apelul efectuat de propriii utilizatori în reţeaua acestuia din urmă. Prin practicarea unor tarife de terminare excesive raportate la costuri, un operator de telefonie mobilă poate prejudicia concurenţa în întreaga piaţă, deoarece acest fapt constituie un instrument prin care operatorii cu un număr mare de abonaţi pot împiedica dezvoltarea celor mici.

Ca urmare, cei şase operatori de telefonie mobilă consideraţi că deţin o putere semnificativă pe piaţa – Cosmote, Orange, RCS&RDS, Romtelecom, Telemobil şi Vodafone – vor practica începând cu 1 martie 2012 un tarif maxim de terminare e apelurilor în reţele de telefonie mobilă de 4,05 eurocenţi pe minut. În urma celei de-a doua etape de reducere a acestor costuri, tariful va scădea la 3,07 eurocenţi pe minut. În privinţa operatorilor de telefonie fixă, tarifele de interconectare vor scădea de la 1 martie 2012 la 0,82 eurocenţi/minut, respectiv la 0,67 eurocenţi/minut, începând cu 1 iulie 2012.

„Tarifele au fost stabilite de ANCOM pe baza unor analize comparative cu nivelurile tarifelor de terminare din alte state europene, determinate pe baza unor modele incrementale pe termen lung (LRIC) de calculaţie a costurilor evitate asociate furnizării serviciilor de terminare. ANCOM va impune noi reduceri ale tarifelor de interconectare ca urmare a dezvoltării unor modele similare pentru modelarea costurilor operatorilor din România, proces care a fost demarat de ANCOM, urmând a fi finalizat, cel mai probabil, la sfârşitul anului 2012”, se arată în comunicatul ANCOM. Piaţa de comunicaţii electronice a înregistrat în prima jumătate din 2011 venituri de 1,7 miliarde de euro (circa 7,3 miliarde RON).


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639551-07-30

TAGURI: tarife interconectare, telefonie mobila, operatori telefonie mobila, scadere tarife interconectareComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image