2017-01-24 05:04


TAROM ar putea fi curăţată de „balast”

 |  21:00
TAROM ar putea fi curăţată de „balast”

După eşecul privind pregătirea listării la bursă a unui pachet de 20% din acţiunile TAROM, Ministerul Transporturilor intenţionează să bage operatorul aerian naţional într-un proces de restructurare. TAROM, una dintre companiile de stat monitorizate de FMI, ar putea intra astfel într-un proces de eficientizare a activităţii, care include concedierea unui număr de cel puţin 1.000 de angajaţi.

Mai mult forţat de reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional, Ministerul Transporturilor, condus de Anca Boagiu, va demara procedurile de eficientizare şi restructurare a companiei TAROM. Specialişti din aviaţie ne-au declarat că „Ministerul Transporturilor nu are curajul să ia măsuri strategice privind scăderea piederilor şi restructurarea companiei TAROM din cauza clientelei politice”. „Vin alegeri locale şi parlamentare, cine are curajul să se atingă de TAROM? Dintotdeauna, operatorul aerian a fost un fel de stup pentru clientela politică. Încă din perioada fostului ministru al transporturilor Miron Mitrea, în urmă cu aproape 10 ani, s-a încercat eficientizarea TAROM. Majoritatea angajaţilor vin cu relaţii din sfera politică”, ne-au explicat specialiştii citaţi. Pe de altă parte, surse din Ministerul Transporturilor ne-au spus că vânzarea unui pachet de 20% din acţiunile TAROM prin Bursa de Valori Bucureşti este o cerinţă a FMI. „Oficialii FMI au cerut ca găurile negre din economie să funcţioneze sub autoritatea unui manager privat. Teoretic, TAROM a intrat într-un program de eficientizare. Cea mai mare problemă o reprezintă personalul tehnic. Din cei aproximativ 750 de angajaţi, personal tehnic, peste 600 încasează salariul degeaba. În prezent, TAROM poate funcţiona cu aproximativ 100 de salariaţi ca personal tehnic. Dacă managementul TAROM nu găseşte contracte pentru personalul tehnic, trebuie să concedize cel puţin 600 de oameni. Pe de altă parte, şi anul acesta vor fi înregistrate pierderi de zeci de milioane de euro la TAROM”, ne-au mai declarat sursele din MTI.

Stoicescu: Cine cumpără 20% dintr-o găină moartă?

Fostul director al Aviaţiei Civile Sorin Stoicescu ne-a precizat că Ministerul Transporturilor va putea privatiza o parte din TAROM „numai dacă operatorul aerian este pe plus”. „Cine cumpără 20% dintr-o găină moartă? Statul trebuie să aducă TAROM pe profit. Niciodată nu s-a atins nimeni de operatorul aerian. În urmă cu 10 ani, companiile aeriene din Europa şi din Asia stăteau la rând să îşi repare aeronavele în România. Este nevoie de o nouă structură organizatorică, flota s-a schimbat, dar oamenii au rămas aceiaşi.  Evaluarea companiei TAROM de către Lufthansa Consulting, de la începtul anilor 2000, trebuie luată în considerare de conducerea operatorului aerian, ceea ce nu s-a întâmplat”, ne-a mai spus Stoicescu.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639265-11-02

TAGURI: tarom, curatata, balastComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


PROFESORUL
14 Noi 2011

Domnule Etves, ati scris bine articolul si aveti dreptate in expunere, insa avem rugamintea sa nu il mai citati pe securistul de Stoicescu!
Random image