2017-01-24 17:19


TAROM nu poate fi privatizată în acest an din cauza situaţiei financiare dezastruoase

 |  16:15
TAROM nu poate fi privatizată în acest an din cauza situaţiei financiare dezastruoase
Chiar dacă anul trecut a înregistratpierderi-record de aproape 100 milioane de dolari, Guvernul Boc vrea să scoatăla privatizare compania TAROM. Iniţiativa de privatizare a operatorul naţionalde transport aerian apare în scrisoarea intenţie convenită de Guvern cu FMI.

Până la privatizarea companiei TAROM,Guvernul Boc şi Ministerul Transporturilor trebuie să treacă pe profitoperatorul naţional de transport aerian. Fostul director al Aviaţiei CivileSorin Stoicescu ne-a explicat că TAROM nu se poate privatiza dacă are datoriide zeci de milioane de dolari. “Estefoarte greu să privatizezi compania TAROM în acest an. Nuai cui să vinzi o găină moartă, nu o cumpără nimeni. Împreună cu cei de laLufthansa Consulting am demarat un proces de restructurare, reorganizare,eficientizare şi privatizare a companiei TAROM. Am derulat acest proces până laeficientizarea TAROM. Dacă nu este pe profit, nu se poate vinde nici pentru uneuro”, ne-a explicatSorin Stoicescu. Acesta a precizat că aeronavele din flotaTAROM valorează aproximativ un miliard de euro. “După plata ratelor din baniistatului, aeronavele au intrat în capitalul TAROM. Valoarea unor aeronave ascăzut cu peste 50% din cauza vechimii şi a orelor de zbor”, ne-a spus fostuldirector al Aviaţiei Civile.

Pe de altă parte, şi responsabili dinMinisterul Transporturilor au recunoscut că TAROM nu poate fi privatizată în acestan. “Ca şi anul trecut, Guvernulare pe tapet privatizarea operatorului naţional de transportaerian. Numai dacă se reduc pierderile pot începe procedurile de privatizare”, ne-au declarat sursele citate.

TAROM a fost inclusă pe lista companiilormonitorizate de FMI din noul acord, iar instituţia financiară va evalua atâtpierderile, cât şi arieratele operatorului aerian. Prin actualul acord cu FMIsunt monitorizate o parte din companiile din subordinea MinisteruluiTransporturilor, respectiv CFR SA, CFR Călători, Compania Naţională de Autostrăzişi Drumuri Naţionale, Metrorex, CFR Marfă şi Electrificare CFR.

Numărul pasagerilor transportaţi anul trecutde TAROM a crescut cu 24% faţă de anul precedent, de la 1,77 milioane la 2,2milioane de călători, potrivit datelor preliminate ale companiei. TAROM estimeazăcă în acest an cheltuielile vor fi egale cu veniturile, faţă de un câştigbugetat de 19,8 milioane de lei anul trecut, conform proiectului de bugetpentru 2011. Compania a înregistrat pierderi de 90,99 milioane de lei în 2009,când miza pe un profit de 760.000 de lei.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639237-03-22Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image