2017-01-18 12:36

ECONOMIE


Taxa auto de primă vânzare se amână

 |  21:00
Taxa auto de primă vânzare se amână

Guvernul încearcă să mai îndulcească măsurile luate şi amână aplicarea unor taxe care bagă adânc mâna în buzunarele românilor. În aceste condiţii, taxa de poluare auto nu va mai fi plătită la prima vânzare a maşilor. Aplicarea acestei taxe ar duce la blocarea pieţei maşinilor ceva mai vechi, dar nu “rable”, fapt ce a nemulţimit cetăţenii în asemenea măsură, încât au considerat că este motiv de protest.

Ministrul mediului, Laszlo Borbely, a propus, în şedinţa de luni a Coaliţiei de guvernământ, ca taxa auto de primă vânzare, pentru maşinile înmatriculate înainte de 2007, să fie amânată până în ianuarie 2013. Potrivit ministrului mediului, suspendarea taxei auto la prima vânzare este “o decizie politică luată într-un moment bun”.

El a evitat să precizeze dacă decizia a fost luată în urma presiunii făcute în stradă de către demonstranţi, care au cerut, printre altele, şi anularea taxei auto. “Să nu credeţi că până acum nu am discutat această problemă din punctul de vedere al relaţiei cu Uniunea Europeană. Aceasta este esenţa, UE ne-a obligat să luăm această decizie. Noi acum spunem UE că este, totuşi, o masă destul de mare de oameni care trebuie să aibă încă un răgaz, până la sfârşitul anului, să-şi poată vinde maşinile”, a spus ministrul, precizează Mediafax.

Lege specială pentru bani

De fapt, ministrul mediului a ajuns să promoveze această lege, pentru că nu mai avea sursă de finanţare pentru ceea ce dorea să facă prin intermediul Fondului pentru mediu. “Viaţa” taxei de primă vânzare a fost extrem de scurtă, devenind aplicabilă pe 13 ianuarie. Potrivit acestei legi, ptru maşinile înmatriculate înainte de 2007 trebuie să se plătească o taxă, de primă vânzare, alături de cea de primă înmatriculare, care continuă în varianta redusă cu 25%. Numai că pentru o maşină de 6-8 ani, care nu este extrem de veche şi nici nu poate fi casată în Programul “Rabla”, se ajunge să se plătească o taxă mai mare decât valoarea maşinii.

Fondul pentru mediu, în pericol

Fondul pentru mediu se află într-o situaţie extremă. Principala sursă de finanţare a fondului, folosit pentru susţinerea proiectelor de mediu, este în prăbuşire, pentru că valoarea sumelor încasate a scăzut dramatic. Dacă în 2010, încasările din taxa de poluare a fost de 802 milioane de lei, din cele 1,62 miliarde de lei bugetate, în 2011 aceasta scade la doar 365 milioane de lei, din cele 2 miliarde cuprinse în bugetul Fondului pentru mediu.

Culmea este că Ministerul Mediului a pus în dezbatere publică bugetul 2012 al fondului, care se bazează pe taxe de poluare de 1,73 miliarde de lei. Pe de altă parte, a fost o adevărată risipă de bani pe Programul “Rabla” în 2010, care, în plin an de criză, cu tăieri dramatice ale salariilor, au fost premiate rable de peste 720 milioane de lei, pentru ca, în 2011, valoarea programului să scadă la puţin peste 450 milioane de lei. Pentru 2012, Programul “Rabla” este destinat pentru 30.000 de maşini bune de casat, adică 114 milioane de lei.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639551-04-29

TAGURI: Borbely taxa auto, taxa auto amanare 2013Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

CITITOR
24 Ian 2012

Plata taxei pentru masini le deja inmatriculate in Romania reprezinta - nu v reau sa jignesc, dar asa o percep eu - una dintre cele mai neinspirate masu ri propuse de acest guver n. Daca acum, in ceasul al doisprezecea se mai po ate indrepta ceva, poate nu e prea tarziu.
SCABIA
24 Ian 2012

Ne-a dat ragaz ca sa pute m vinde masinile…Cui ma i bovis ? Cine cumpara ma sina de ocazie veche ca s a-ti plateasca tie o asem enea taxa si la o asemene a valoare ? Iar daca o va nd, cu banii luati pe ea nu am posibilitatea sa-mi cumpar una noua, deci ra man fara mijloc de transp ort. Asa vreti voi sa rez olvati problema traficulu i rutier in Romania, redu cand numarul posesorilor de automobile ? Sa ramane ti numai voi, astia imbui batii, sa va plimbati in liniste !... De ce nu pui taxa si pe avioane, elic optere si iahturi, mai cr eier bolnav ? Sau pe tamp eniile debitate pe postur ile Tv si din presa scris a ?
IYASMIN
04 Sep 2012

Despre sezonul 3 din PB , sunt de aceseai parere. Insa, acum pot sa-mi fac sperante, episoadelea ast ea noi au fost bunicele. Californication nu ar mai fi fun daca cei doi s-ar impaca, ceea ce s-a si d at de inteles.Dexter sezo nul 2 e mai tensionat, e mai bun ca primu, cel put in din punctul meu de ved ere.
CLAUDIO
07 Sep 2012

Linkul spre o pagina nu c imnorfa ca aceste lucruri au fost spuse cu adevara t de Parintele Argatu.Iar daca tu ai o problema cu Dragos Argesanu iti reco mand sa il cauti direct p e el.Din punctul meu de v edere, aceasta conversati e se opreste aici. Nu ma simt datoare sa iti dau v reo explicatie despre min e! Ce am avut de zis gase sti in prezentare. E drep tul tau sa crezi sau sa n u crezi.

Adauga un comentariu

Random image