2017-01-21 23:45

ECONOMIE


Taxa auto va fi redusă cu 30%, dar nu şi pentru motoare Euro 5 şi maşinile cele mai poluante

 |  17:27
Taxa auto va fi redusă cu 30%, dar nu şi pentru motoare Euro 5 şi maşinile cele mai poluante

Taxa de poluare autova fi redusă cu 30% comparativ cu nivelul actual, indiferent de tipul demotorizare, conform standardelor Euro, dar nu şi pentru maşinile dotatecumotorEuro 5, în cazul cărora taxa va rămâne nemodificată, relevăproiectul ordonanţei de modificare a taxei auto.

În acelaşi timp,pentru maşinile celemai poluante din categoria non-euro, cuantumul taxei va firedusmaipuţin sau deloc, potrivit Mediafax.

Actul normativ introduce o nouă grilă decalcul a taxeiautoîn funcţie de capacitatea cilindrică a maşinilor,pentru autovehicule încadrate în categoria M1, respectiv a vehiculor conceputeşi construite pentru transportul de pasageri care au, în afara scaunuluiconducătorului, cel mult opt locuri pe scaune.

Coeficienţii taxeicalculate pe baza acestui indicator vor scădea astfel uniform cu30%pentru maşinile cu motor Euro 4, Euro 3, Euro 2, Euro 1 şi non-euro,indiferent de capacitatea cilindrică,cu excepţia maşinilor non-euro de2.001-3.000 centimetri cubi, pentru care taxa scade doar cu 12%, şi de peste3.000 centimetri cubi, unde taxa rămâne la acelaşi nivel.

Grila de calcul ataxei auto în funcţie de capacitatea cilindricăa maşinii relevă totodatăcă nici taxa auto percepută începând cu acest an pentru maşini Euro 5 nu va firedusă, fiind menţinută la nivelul actual.

Surse oficiale audeclarat căforma actuală a proiectului de ordonanţă nu modifică valorileşi pentru maşinile Euro 5pe considerentul că taxa auto percepută în cazulacestora este deja la un nivel redus.

O decizie finală vafi luată într-o şedinţă viitoare a Guvernului.

Pentru maşini Euro 5,taxa auto a fost introdusă la începutul acestui an.

În prezent, omotorizare Euro 5 de 1.100 cmc este taxată cu 116 euro în cazul unei maşini noişi cu 91 de euro în cazul unui autoturism vechi de doi ani.

Pentru o maşină Euro5 de 2.000 cmc veche de doi ani este achitată o taxă de 507 euro, iarînregistrarea unei maşini Euro 5 de 3.000 cmc veche de doi ani impune plataunei taxe de 1.541 euro.

Pentru o maşină nouă,cu motor Euro 5 de 3.000 centimetri cubi, taxa se ridică la 1.950 euro.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639249-09-16Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image