2017-01-23 00:34


Taxa de pescuit în Deltă pe 2012

 |  17:17
Taxa de pescuit în Deltă pe 2012

Pescarii din Delta Dunării vor plăti anul acesta o taxă pentru resursa piscicolă de cel puţin 200 de lei, conform declaraţiei guvernatorului Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (RBDD), Grigore Baboianu, care a ţinut să sublinieze că nu va exista o dublă taxare a pescarilor.

„Taxa legală pentru accesul la resursa piscicolă din Delta Dunării va fi în acest an, conform prevederilor legale, de 200 de lei pentru capturile de până la cinci tone. Legea RBDD aprobată anul trecut prevede o taxă de acces la resursă, care ar putea înlocui taxa existentă acum şi pe care urmează să o propunem aprobării ministerului de resort. Ca şi cuantum, această taxă va fi rezonabilă, pentru că dorim ca prin fiscalizarea nu neapărat exagerată să scoatem la lumină toată activitatea de pescuit comercial în Delta Dunării”, a declarat luni guvernatorul RBDD, Grigore Baboianu, precizează Agerpres.

Dispute locale

Anul trecut, conform unei decizii aprobată în decembrie 2010, pescarii din Delta Dunării ar fi trebuit să plătească Consiliului Judeţean o taxă de acces la resursa piscicolă din Rezervaţie în valoare de 2.500 de lei. La jumătatea anului trecut însă taxa a fost redusă cu 50%, pescarii având obligaţia de a plăti într-o primă fază doar 500 de lei.

Modificările legislative apărute ulterior nu au mai permis însă Consiliului să încaseze această taxă, la finele anului trecut preşedintele CJ, Victor Tarhon, exprimându-şi convingerea că pescarii trebuie să înţeleagă obligativitatea achitării acestei taxe.

“Insistăm în continuare ca pescarii profesionişti să înţeleagă faptul că accesul la resursa statului trebuie să fie taxat. Aşteptăm de la administratorul resursei piscicole, Administraţia RBDD, să propună cuantumul acestei taxe, iar Ordonanţa 127 care urmează să intre în dezbaterea Parlamentului (n.r. - cel mai probabil în februarie 2012) va certifica ceea ce era clar de la început pentru noi - că această taxă trebuie plătită Consiliului”, declara la finele ultimei şedinţe a CJ, preşedintele Consiliului, Victor Tarhon.

Potrivit datelor furnizate de CJ Tulcea, anul trecut doar 225 de pescari din cei aproape 1.200 care-şi desfăşoară activitatea în Deltă au plătit autorităţilor judeţene taxa de 500 de lei pentru a-şi desfăşura activitatea de pescuit comercial, suma încasată la bugetul CJ fiind astfel de 112.500 lei.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639551-02-07

TAGURI: Delta_Dunarii, Ghrigore_Baboianu, Victor_Tarhon, taxa, piscariComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image