2018-12-18 19:22


Taxa pe pârloagă mai aşteaptă până trec alegerile. Tabără amână impozitarea terenurilor nelucrate

 |  19:15
Taxa pe pârloagă mai aşteaptă până trec alegerile. Tabără amână impozitarea terenurilor nelucrate
După ce l-a luat gura pe dinainte şi a promiscă va elimina terenurile pârloagă care produc anual pierderi de zeci demilioane de euro, ministrul agriculturii, Valeriu Tabără, s-a răzgândit.Demnitarul a declarat, ieri, că nu ştie când va fi aprobată legea prin care îi vaobliga pe toţi deţinătorii de terenuri agricole să lucreze pământul. Mai mult, proiectulde lege prin care se introduce obligativitatea lucrării terenurilor agricole,plus sancţiuni de până la 400 de lei pentru nerespectarea noii reguli a rămas„paralizat”prin sertarele birourilor din Ministerul Agriculturii. Pe de altă parte, chiardacă preţul cartofilor a sărit peste cel al portocalelor, ministrul Tabărăcrede că alimentele nu se vor scumpi semnificativ în acest an.

Ministrul agriculturii, Valeriu Tabără, a anunţatcă proiectul de lege care obliga ţăranii să îşi lucreze terenurile agricolenu va fi adoptat prin ordonanţă de urgenţă. “Proiectul de lege este în lucru la MinisterulAgriculturii. Nu ştim exact când va fi aprobată această lege, mai este delucrat la anumite pasaje. Această iniţiativă a fost bună pentru că deja dărezultate, de la aproximativ 1,2 milioane de hectare nelucrate, se pare căterenurile pârloagă au scăzut sub un milion de hectare”, a spus Valeriu Tabără.

Dacă tot nu a rezolvat problema terenuluiarabil nelucrat, conducerea Ministerului Agriculturii a dat asigurări că nusunt motive pentru o creştere semnificativă a preţurilor alimentelor în acestan. “Cred că preţurile se vor menţine,inclusiv la grâu, carne şi legume-fructe, pentru că preţurile la producătorisunt bune. Prin preţuri bune înţeleg acoperirea costurilor de producţie plusprofit. Preţurile la raft depind în continuare de probleme de organizare.Există mari rezerve de reducere a preţurilor la raft, mai ales dacă vom ajungela construcţia unor sisteme integrate de agricultură. (…). Problemapieţelor este în subordinea autorităţior locale, este o mare greutate privindamenjarea acestora. (…). În cazul cărnii de pasăre şi al ouălor, mulţi producătorivând sub costul de producţie, un ou costă, în medie, 0,24 lei fără TVA”, aafirmat ministrul agriculturii.

Tabără speră în reluareaproducţiilor de organisme modificate genetic

România pierde anual aproape un miliard deeuro pentru că nu cultivă soia modificată genetic, potenţialul de producţie lanivel naţional fiind de circa două milioane de tone, a anuţat ministrul ValeriuTabără. „România importă anual aproape 500.000 de tone de soia din Brazilia,SUA şi alte ţări, şi aceasta este produsă doar prin biotehnologie. Esteinadmisibil să ţi se permită să consumi «otravă», dar să nu ai dreptul să oproduci”, a explicat Tabără. El a arătat că românii manâncă în fiecare zi unprodus modificat genetic natural, respectiv grâul din care se produce pâinea. „Româniaar putea cultiva două milioane de tone de soia, fiind singura ţară europeanăcare poate produce această plantă la nivel industrial”, a afirmat ministrul,care a precizat că produsele dezvoltate prin biotehnologii sunt mai ieftine cu40-60% decât celelalte. Valeriu Tabără mai crede că, pe lângă soia, în Românias-ar putea cultiva cu succes şi porumb modificat genetic. „Prefer un porumb curezistenţă mai mare unuia peste care să dau cu pesticide. Sunt şanse mari ca înRomânia să se cultive în următorii ani organisme modificate genetic, pentru căde tot ce mă apuc, cred că pot finaliza”, a mai spus el.

Conform legislaţiei UE în domeniu,autorizarea cultivării plantelor modificate genetic şi autorizarea importurilorde OMG din ţări terţe se realizează la nivel comunitar, în procedura de votfiind implicate toate cele 27 de state membre ale UE.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639243-05-28
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


DETECTIV
07 Apr 2011

MULTE PERSOANE SUNT GATA SA CEDEZE STATULUI TERENURILE LA JUMATE DIN PRETUL TERENURILOR IN U.E SI SA SE OCUPE STATUL DE ELE !...DAR SE PARE CA SI IN ACASTA FORMULA BULGARII NE-AU LUAT-O INAINTE !
Random imageUltimele stiri


loading...