2017-01-21 15:24

ECONOMIE


Taxarea băncilor, pe seama clienților

 |  21:00
Taxarea băncilor, pe seama clienților

Proiectul Ministerului Finanţelor Publice (MFP) privind introducerea unui sistem de taxare a băncilor naşte controverse. Unii analişti economici susţin că o astfel de măsură ar fi benefică şi necesară pentru economie, în timp ce alţii consideră că taxa în cauză ar fi „o gafă de nivelul celei privind creşterea TVA”.

Analistul financiar Ionel Blănculescu consideră că o taxă pentru bănci nu ar fi justificată, pe motiv că băncile care şi-au „adus aportul” la criză sunt băncile de investiţii, instituţii care nu sunt prezente pe teritoriul României. În acelaşi timp, analistul consideră că o taxare a băncilor va duce la o indirectă taxare e populaţiei şi a firmelor care au credite la instituţiile respective. „Nu este justificată această taxă, pe motiv că băncile care au cauzat criza şi care sunt responsabile sunt băncile de investiţii, nu cele comerciale. În România nu există nici o astfel de bancă. Astfel, nu există nici un argument pentru taxarea băncilor comerciale. Impactul ar fi unul total negativ. Băncile au foarte multe credite neperformante şi dacă începi acum să le taxezi, taxezi populaţia. Aceasta nu este altceva decât o manevră de taxare atât a mediului de afaceri, cât şi a oamenilor de rând. Taxa asta ar fi o greşeală imensă. Va avea un impact la fel de puternic şi de negativ ca şi creşterea TVA. Singurul lucru pe care îl pot spune este că taxa ar fi o gafă de mărimea celei cu creşterea TVA”, ne-a declarat Ionel Blănculescu.

Şerbănescu: Decizia taxării este una bună

Pe de altă parte, analistul economic Ilie Şerbănescu consideră că decizia de taxare a băncilor este una bună, întrucât statul trebuie să recupereze banii injectaţi în instituţiile de credit, bani primiţi de la FMI. „Această posibilă taxare a băncilor nu este meritul Ministerului de Finanţe, ci a UE. Propunerea Uniunii vizează toate băncile europene. La noi, taxarea este justificată, pe motiv că statul s-a împrumutat de la FMI pentru a ajuta băncile, apoi ele au scos, doar anul trecut, mai mult de 5 miliarde de euro din ţară. Este perfect normal ca acum statul să vrea banii înapoi. Băncile de pe teritoriul ţării trăiesc, oricum, numai din creditele pe care le acordă statului. Ele nu mai fac bani din împrumuturi către persoane, pentru că nu îşi mai face nimeni credit. Pe scurt, băncile ne jefuiesc”, a declarat Şerbănescu.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639259-10-03Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image