2017-01-20 06:03

ECONOMIE


Taxe de proprietate industrială, mai mari cu 20%. OSIM, surprins că Guvernul nu a amânat majorarea

 |  13:24
Taxe de proprietate industrială, mai mari cu 20%. OSIM, surprins că Guvernul nu a amânat majorarea

Taxele de proprietate industrială, pentru neplata cărora titularul unui brevet poate pierde protecţia, sunt mai mari cu 20% din ianuarie, deoarece Guvernul nu a mai amânat creşterea. Şeful OSIM spune că este într-o situaţie "neaşteptată şi stresantă" în care a cerut amânarea, dar nu a primit avize.

Taxele de proprietate industrială sunt percepute persoanelor fizice şi juridice pentru protecţia proprietăţii industriale, respectiv invenţii, mărci şi indicaţii geografice, desene şi modele industriale, dar şi pentru menţinerea în vigoare a titlurilor de protecţie. Cuantumul taxelor poate fi actualizat anual, prin hotărâre de guvern, în funcţie de evoluţia cursului de schimb şi de inflaţie, valabile la data de 1 noiembrie a fiecărui an, dar hotărârea Guvernului trebuie să intre în vigoare începând cu prima zi a anului următor.

Începând cu 1 ianuarie 2011, taxele în domeniul proprietăţii industriale ar fi trebuit actualizate la un curs de 4,3 lei pentru un euro faţă de valoarea de calcul actuală de 3,6 lei pentru un euro, ceea ce presupune o creştere a taxelor cu circa 20 %. Considerând că o asemenea majorare va restrânge posibilităţile financiare ale solicitanţilor şi, implicit, va conduce la diminuarea numărului de cereri de protecţie, cu un puternic efect negativ asupra activităţii de inovare pe timp de criză, Guvernul a decis pe final de an, prin ordonanţă de urgenţă aprobată la 30 decembrie 2010, să amâne această majorare cu un an, până la 1 ianuarie 2012.

Până în acest moment însă, Guvernul nu a emis o altă ordonanţă de urgenţă prin care să amâne din nou această majorare, astfel că taxele de proprietate industrială sunt mai mari cu 20% de la 1 ianuarie 2012, ca efect al legii.

Şeful OSIM: Am propus o amânare a scumpirii, dar nu am primit răspuns

Contactat de Mediafax, directorul general al Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM), Gabor Varga, a admis că există o problemă, deoarece a propus o nouă amânare a acestei majorări, dar nu a primit la timp avizele din partea ministerelor Economiei şi Finanţelor. "Suntem puţin stresaţi, pentru că trebuia să primim demult avizele de la ministere. Este o situaţie foarte delicată, zilnic aşteptăm aceste avize şi, cum le vom primi, vom propune Guvernului amânarea în regim de urgenţă", a spus Varga.

Majorarea putea fi însă amânată doar prin ordonanţă de urgenţă, iar Guvernul nu mai poate interveni astfel decât cel mai devreme la începutul lunii februarie, odată cu reluarea lucrărilor legislativului, deoarece nu poate emite ordonanţe de urgenţă în perioada vacanţei parlamentare. În această situaţie, conform legii, taxele de proprietate industrială sunt mai mari cu 20% cel puţin pentru luna ianuarie 2012, din cauza că Guvernul nu a luat la timp o decizie.

"Este o situaţie tranzitorie, ne-a surprins această situaţie", a spus şeful OSIM.

Oficiul a redactat de altfel un proiect de ordonanţă de urgenţă în care este propusă amânarea cu încă doi ani, până la 1 ianuarie 2014, a majorării taxelor pentru protecţia proprietăţii industriale şi în care avertizează că, în condiţiile menţinerii crizei economice şi reducerii veniturilor persoanelor fizice şi juridice române, o creştere a taxelor în perioada următoare este "neadecvată circumstanţelor" şi ar conduce la o scădere a veniturilor din taxele în domeniul proprietăţii industriale.

Conducerea OSIM susţine că proiectul a fost înaintat ministerelor spre avizare la jumătatea lunii noiembrie. În dezbatere publică, documentul a fost lansat însă la 29 decembrie, în condiţiile în care ultima şedinţă de guvern de anul trecut a fost organizată la 27 decembrie.

Conform legii, taxele pentru înregistrarea şi menţinerea dreptului de proprietate industrială, care ajung până la 5.000 lei, trebuie plătite în anumite termene, care pot expira chiar luna ianuarie 2012, în caz de neplată în cadrul acestor termene urmând să fie respinsă cererea de acordare a brevetului sau să fie decisă decăderea titularului din drepturile decurgând din brevet.

Astfel, de exemplu, taxa pentru înregistrarea cererii de brevet de invenţie trebuie achitată în trei luni de la data înregistrării, taxa pentru eliberarea unui certificat de prioritate trebuie plătită odată cu depunerea cererii, iar taxa pentru revalidarea brevetului de invenţie trebuie depusă tot la data depunerii cererii.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639550-11-06

TAGURI: majorare taxe OSIM, majorare taxe de proprietate industrialăComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image