2017-01-20 03:42

ECONOMIE


Taxele ar trebui colectate de firme private

 |  16:42
Taxele ar trebui colectate de firme private

Statul nu este un bun gestionar şi, mai mult, este un prost economist, considerăLucian Albu, director al Institutului de Prognoză Economică al Academiei Române. Acesta susţine că România ar trebui să adopte un sistem privat de colectare a texelor, care ar fi mai eficient şi mai puţin predispus corupţiei.

„E dovedit că statul nu dăînapoi pe măsura a ce ai dat tu. Statul este un prost gestionar, un prost economist. De exemplu, în Marea Britanie, firmele privateculeg taxele şi impozitele. În România, autorităţile au refuzat, din cauză căau acolo o vacă de muls. Astfel de firme de colectare acţioneazăacum şi în Bulgaria şi, ca dovadă, au început să colecteze mai bine taxe“,a declarat directorul IPEAR.

Se poate face „evaziune fiscală“ legală

„Este o tendinţă acum care se cheamă «tax avoindence». Aceasta se referă la neplata taxelor în mod legal. Sunt firme care optimizează cheltuielile şi fac în aşa fel încât să micşoreze cât de mult taxele şi impozitele plătite. În principiu, sunt astfel de firme şi în România, dar costurile de consultanţă sunt relativ ridicate, nefiind foarte avantajoase pentru persoanele fizice. Oricum, ca individ, poţi face un calcul la modul:cât câştigi, cât declari, cât ascunzi şi apoi, în caz că te prinde Fiscul, cu cât te penalizează“,a declarat Albu.Acesta a subliniat că investiţiile nu există fără credite. „Nu poţi face o investiţie cu orice sumă. Ai nevoie de bani mulţi. Investiţia are un randament şi un termen de recuperare. Aşa se învârte economia, nu se poate economie fără investiţii. Mai mult, este problematic că, în perioade de criză, apar idei de genul «nu îmi mai fac niciodată credit»”,a spus Albu.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639265-10-21

TAGURI: taxe, fisc, statComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image