2019-01-24 04:33


Temperaturile scăzute…încălzesc afacerile pe pârtiile de schi

 |  14:48
Temperaturile scăzute…încălzesc afacerile pe pârtiile de schi

Deși în 2010 criza i-a cam ținut pe mulți români la distanță de stațiunile turistice de pe Valea Prahovei și Poiana Brașov, considerate printre cele mai scumpe din țară și chiar din Europa, sunt destui cei care gustă zileleacestea din generoasele oferte de distracţie, iar gradul de ocupare a spațiilor de cazare trece de 90%. La acest procent se adaugă camereleînchiriate la particularii, care se fac că uită să mai elibereze chitanță pentru „serviciile turistice” puse la dispoziție. Ei își agață clienții direct de pe peron, fluturându-le un mănunchi dechei pe sub nas și strigând în gura mare, ca la piață: „Aveeem camere ieftineee de închiriaaaat.”

Echipamentul era mult mai scump pe vremuri

În vremurile de tristă amintire, o zi de schi începea în Livada Poștei din Brașov, după ce te așezai la o coadăinterminabilă la autobuzul 20, cate te urca, pâr-pâr-pâr, în Poiană. Ikarus-ulrablagit și aglomerat la maximum, greu încercat de drumulalunecos în serpentine, abia se târa, pufnind ca un balaur cardiac. Ajunși la destinație, oamenii, făcuți sardele, își reîmpărțeau schiurile, bețele, căciulile, nevestele și copii, apoi porneau spre cele câteva pârtii de labază sau spre telegondolă și telecabină. Centrele de închirieri nu aveauniciodată material sportiv pentru cei care nu dădeau măcar un pachet de Kentori de Marlboro sau nu erau trimiși de „cineva cu greutate” de la OJT Bv. O perechede schiuri metalice, marca Reghin, costa peste 2000 de lei (fără legături), iarun echipament întreg, cu tot cu clăpari, bețe, ochelari cu dezaburire și costum de schi, etc. depășea salariul mediu pe o jumătate de an. Cu toate acestea, părtiile eraupline. Erau și mulți turiști străini. Și atunci, ca și acum, pentru cei care se respectă, o zi de schi se încheia invariabil launul dintre hanurile rustice, în aburi de vin fiert, ciorbă de burtă și sarmale.

Centrele de închirieri se bat pe clienți

Astăzi, după ce străbat mai puţin de 15 km. din Braşov, îmbarcaţi înlimuzine călduroase sau în modernul autobuz 20, ce pleacă din Livada Poştei,turiştii, veniţi din toate colţurile ţării sau din străinătate, au de undealege: 10 pârtii de schi, două telecabine, magazine cu echipamente de firmă, pecare le cumpăra şi din Austria sau Elveţia. Telegondolele, închise ermetic canişte globuri de sticlă, au luat locul vechii instalaţii, care aducea maidegrabă a funicular. Centrele de închirieri oferă echipament ultramodern şi sebat pe clienţi. În staţiunile de pe valea Prahovei, închirierea unor schiuricostă între 35 şi 45 lei/zi. Pentru 60 de minute de dat cu snowoboard-ul,turistul scoate din buzunar în jur de 25 de lei, în funţie de zonă: la Azuga şiSinaia e ceva mai ieftin, în Poiană, însă, toate preţurile sunt mai ridicate.Un abonament la transportul pe cablu, pentru o zi întreagă, este în jur de 150Ron, iar pentru o jumătate de zi, 100Ron.

Oricine poate învăța să schieze

Cei mai mulţi iubitori ai muntelui şi-au adus de acasă tot calabalâcul. Opereche de schiuri străine, cu tot cu legături şi clăpari, cumpărate de lasupermarket, costă în jur de 1000 lei. Schiurile Blizzard Firebird XO, culegătură Marker, potrivite pentru toate tipurile de pârtii şi zăpadă, bunepentru schiori de nivel mediu, sunt îmbogăţite cu grafit modular şi valorează600 lei. O pereche de clăpari Lange CRL costă 399 lei. Urmează echipamentul:geaca, aproximativ 600 de lei, suprapantalonii, rezistenţi la apă,antiderapanţi, fabricaţi din material „windblock” valorează între 170 şi 200 delei, pantalonii de corp, făcuţi din fibre cu microcanale, în aşa fel încât sănu absoarbă, ci să transporte transpiraţia corpului spre exterior, costăaproximativ 90 lei. Bluzele de corp speciale, care menţin căldura corpului şievacuează transpiraţia, pot fi cumpărate cu 80-100 de lei. O pereche de mănuşide schi costă între 50 şi 100 de lei, o căciulă 24-35 lei, ba chiar și 300 de lei dacă e din blană veritabilă, iar şosetele până la genunchi,din lână cu mătase, costă 17-35 lei. Acestea sunt tratate antibacterial şi ţinpiciorul uscat tot timpul. Preţurile ochelarilor variază între 20 şi 70 de lei,în funcţie de firma producătoare şi de magazin.

Monitorii de schi apreciază că orice om sănătos, începând de la 3 la...80de ani poate deprinde tainele acestui sport. În ultimii ani, schiurile au fostpuţin modificate: sunt mai late la extremităţi şi înguste în dreptullegăturilor, pentru a permite luarea virajelor cu uşurinţă, într-un modelegant. O mare atenţie trebuie acordată alegerii schiurilor şi a bocancilor.Specialişii spun că schiurile, puse în paralel cu o persoană, trebuie să ajungăpână în dreptul nasului acesteia.

Snowboardul și Twinboardul concurează schiul tradițional

Snowboardul reprezintă un concurent serios pentru schiul alpin tradiţional,iar acestei mode îi rezistă din ce în ce mai puţini. Toată lumea, de la mic lamare, vrea să zboare cu platforma magică fără beţe. O placă de snowboard,Rossignol Stream de 1,54 cm, costă 740 lei, bocancii între 500 şi 700, iarlegăturile 296 de lei. Se pot închiria, însă, cu 20 sau 30 de lei/oră, de laorice centru specializat aflat lângă pârtii. O altă atracţie este twinboardul,un fel de schiuri, micuţe, cam de 60 de cm. lungime. ATV-urile au fost şicontinuă să fie la mare căutare în toate staţiunile montane. O oră dedistracţie cu prietenii, călare pe micul monstru cu patru roţi, costă între 150şi 200 de lei. Toţi cei care se înscriu pentru o plimbare cu ATV-ul ori cuSnowmobilul semnează înainte un contract, apoi primesc echipamentul deprotecţie: casca moto şi costumul impermeabil rezistent şi la vânt.Repezentanţii firmei care închiriază ATV-uri îi vor învăţa pe turişti cum sămanevreze vehiculul, în aşa fel încât totul să se desfăşoare în deplinăsiguranţă. Turiştii mai puţin pretenţioşi se mulţumesc cu săniuţa clasică,închiriată pentru 3-5 lei/ora sau cu o pungă simplă din plastic, pe care o potaduce de acasă. Pe pârtie, însă, printre schiori, „datul” pe pungă este, aşacum s-a dovedit de atâtea ori, extrem de periculos.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638952-08-28

Mai multe imagini:
Temperaturile scăzute…încălzesc afacerile pe pârtiile de schi
zoom
Temperaturile scăzute…încălzesc afacerile pe pârtiile de schi
zoom
Temperaturile scăzute…încălzesc afacerile pe pârtiile de schi
zoom

loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

loading...