2017-01-24 05:08


Ţigările cu ardere lentă vor fi mai scumpe

 |  21:00
Ţigările cu ardere lentă vor fi mai scumpe

Companiile de tutun vor fi obligate să producă numai ţigări cu capacitate redusă de incendiere, iar autorităţile naţionale vor trebui să controleze punerea în aplicare a noilor măsuri de siguranţă împotriva incendiilor, a anunţat ieri Comisia Europeană.

Începând cu 17 noiembrie, odată cu publicarea noilor standarde de siguranţă în Jurnalul Oficial al UE, toate ţigările vândute în Europa vor trebui să fie conforme cu noile măsuri, care obligă companiile de tutun să producă ţigări care se sting automat când sunt lăsate nesupravegheate şi care, în consecinţă, sunt mai puţin susceptibile să provoace un incendiu, se arată într-un comunicat al CE.

Fabricanţii de hârtie pentru ţigări şi-au schimbat producţia în sensul introducerii a două inele din hârtie mai groasă în două puncte de-a lungul ţigării. Dacă ţigara este lăsată nesupravegheată, tutunul care arde ajunge la unul dintre aceste inele şi ar trebui atunci să se stingă pentru că inelul restrânge alimentarea cu oxigen. O ţigară de acest tip reduce timpul de ardere, micşorând astfel şansa de a aprinde mobila, lenjeria de pat sau alte materiale.

ANPC: Amenzi de până la 30.000 de lei

Producătorii riscă amenzi între 3.000 şi 30.000 de lei, iar distribuitorii sunt pasibili de amenzi de la 700 la 7.000 de lei dacă nu respectă noile prevederi legale.

„Punerea pe piaţa românească a ţigaretelor care nu au tendinţă redusă de aprindere va atrage după sine sancţionarea atât a producătorilor, cât şi a distribuitorilor. Vom avea în vedere în perioada următoare astfel de controale pentru verificarea conformării operatorilor economici din domeniu la noile prevederi europene şi vom sancţiona cazurile de neconformare identificate“, a declarat şeful ANPC, Constantin Cerbulescu.

Românii fumează „ţigări lente” de la 1 octombrie

Conform reprezentanţilor JTI, românii fumează noul tip de ţigarete începând cu 1 octombrie a.c. „JTI produce pentru piaţa locală, începând cu 1 octombrie, numai ţigarete conforme cu noile standarde LIP (Low Ignition Propensity). În momentul de faţă nu exista însă nici o cerinţă expresă, de ordin legal, cu privire la obligativitatea celor două standarde şi cu atât mai puţin cu privire la produsele aflate în circuitul comercial. Potrivit legislaţiei româneşti, standardele sunt voluntare. Putem spune că standardele LIP au încă un statut legal incert, nefiind menţionate ca atare într-un act normativ. Este adevărat că au fost traduse de Asociaţia de Standardizare din România (ASRO) şi publicate, dar nu în Monitorul Oficial, iar ASRO nu reprezintă o autoritate a statului. Aşadar, în prezent nu există nici un act normativ (hotărâre de Guvern, ordin etc.) care să menţioneze cele două standarde. Singurele «indicaţii» sunt cele primite de la ANPC, prin intermediul unor comunicate de presă. Dar comunicatele nu constituie o bază legală care să determine decizii de business“, a declarat pentru „Puterea“ Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications, JTI România.

Noile prevederi vor scumpi ţigaretele

„Trebuie reamintit că ar putea exista şi probleme de ordin fiscal. Taxele reprezintă circa 80% din preţul ţigaretelor, iar acciza devine exigibilă la momentul în care produsul a fost eliberat pentru consum, părăsind antrepozitul fiscal, fiind plătită pe 25 ale lunii următoare, indiferent dacă respectivul produs a ajuns la consumatorul final sau se afla încă în circuitul comercial“, a subliniat Gilda Lazăr.

Referitor la costuri, şeful GTI nu a putut menţiona dacă aceste schimbări se vor reflecta în preţul ţigărilor, dar nici nu exclude această posibilitate. „În mod evident, implementarea noilor standarde presupune eforturi logistice şi costuri suplimentare de producţie. Vorbim despre toţi  producătorii de produse din tutun şi despre toate cele 27 de state membre UE, care se aprovizionează în principal de la un singur furnizor de hârtie, o companie americană. Nu putem preciza în acest moment dacă aceste elemente se vor reflecta în preţul final al produselor“, a declarat  directorul Corporate Affairs & Communications al JTI România.

Conform unor surse din piaţa tutunului, dacă distribuitorii nu returnează stocurile de ţigări cu ardere normală înapoi la producători, şi le menţin la vânzare, acestea vor fi confiscate de autorităţi, iar vânzătorii vor fi amendaţi.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639265-11-02

TAGURI: tigari, ardere lenta, scumpeComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image