2018-12-13 08:39


Ţinta de inflaţie nu va fi atinsă nici în 2011. Oamenii de afaceri nu-şi mai pun speranţe în leu

 |  19:38
Ţinta de inflaţie nu va fi atinsă nici în 2011. Oamenii de afaceri nu-şi mai pun speranţe în leu

Inflaţia a explodatîn 2010. Rata anuală a acestui indicator s-a plasat la 7,96% anul trecut, după cepreţurile au urcat cu 0,5% în decembrie. Avansul a fost aproape dublu faţă denivelul raportat în 2009, în special din cauza majorării TVA şi a scumpirilorla anumite alimente, combustibili, tutun şi servicii. Astfel,BNR a ratatpentru al patrulea an consecutiv ţinta de inflaţie, stabilită la 3,5%plus/minus un punct procentual. Rata anuală a fost de 4,74% în 2009, cândintervalul ţintit a fost tot de 2,5-4,5%. Totuşi, analiştii şi oamenii de afaceri susţin că inflaţia curentă este firească şică eventualele corectări ar trebui păstrate la un nivel minim.

Analistul economic Ilie Şerbănescu apreciază că niciţinta pentru 2011 nu va fi atinsă. „Nu cred că vom atinge nivelul dorit de BNRîn 2011. Mai mult de atât, eu cred că va fi foarte rău dacă ţinta de 3% va fiatinsă. Spun asta pentru că, în acea situaţie, economia va fi obligată să serestrângă, din cauză că nu ar mai fi bani pe piaţă. Acum e nevoie de odestindere economică, destindere care poate fi atinsă doar printr-o creştere apreţurilor”, ne-a declarat analistul.

Nici preşedintele Asociaţiei Femeilor de Afaceri din România(AFAR), Maria Grapini, nu crede că va fi atinsă ţinta stabilită de BNR în acestan: „Nu cred că va ajunge inflaţia sub maxim 5,5%. Totul s-a scumpit şi totulse scumpeşte în continuare şi acestea nu sunt premisele unei scăderi ainflaţiei. Mai mult de atât, nici nu îmi pun speranţa în leu”.

PreşedinteleAsociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), Florin Pogonaru, este şi elsceptic cu privire la atingerea ţintei propuse de BNR, afirmând că “e clar cătoate creşterile de pe pieţele internaţionale, mai ales la alimente şi petrol,vor induce un puseu inflaţionist care va face oarecum imposibilă încadrareainflaţiei în intervalul propus de BNR”.

Cele mai mariscumpiri: tutun, carburanţi şi alimente

Anultrecut, cel mai mare impact asupra indicelui preţurilor de consum l-au avutscumpirile înregistrate la tutun (26,34%) şi combustibili (15,38%), care auponderi mari în coşul utilizat de INS. Conform ponderilor din coşul INS,scumpirea combustibililor a avut un impact de 1,15 puncte procentuale în rataanuală a inflaţiei, în timp ce scumpirea tutunului a contribuit cu 1,24 puncteprocentuale.

Deasemenea,în 2010, în afară de ouă, toate alimentele s-au scumpit, cea maimare creştere de preţ fiind consemnată la cartofi, dar care are o pondereredusă în coşul INS. Scumpiri de peste 10% pe partea mărfurilor alimentare aumai fost înregistrate la legume şi la conserve de legume (22,48%), fructeproaspete (18%), ulei comestibil (21%) şi miere (10,3%).

Încategoria mărfurilor nealimentare, o scumpire importantă a avut loc la energiatermică, unde preţurile au urcat cu 12%.

Pepartea serviciilor, cele mai mari creşteri de preţuri au fost raportate la apă,canal şi salubritate (15,85%), alte servicii (15%), transport cu CFR (14%).

Creştereamedie a preţurilor per total în ultimele 12 luni (ianuarie 2010 - decembrie2010) faţă de precedentele 12 luni (ianuarie 2008 - decembrie 2009) determinatăpe baza IPC şi cea determinată pe baza indicelui armonizat al preţurilor deconsum (IAPC) este de 6,1%.

Majoritateaanaliştilor au anticipat o inflaţie de 7,9 şi 8% în 2010

Rataanuală a inflaţiei a depăşit în 2007 şi 2008 limitele superioare aleintervalelor ţintite de BNR cu câte 1,5 puncte procentuale, după ce s-a ridicatla 6,5% şi, respectiv, 6,3%. De asemenea,bancacentrală a ratat uşorţinta de inflaţie stabilită pentru 2009, de 3,5%, plus/minus un punctprocentual, în condiţiile în care rata anuală s-a situat la 4,74% în lunadecembrie. Pentru 2010,bancacentrală a revizuit de mai multe oriprognozele de inflaţie, în contextul în care Guvernul a decis majorarea TVA dela 19 la 24% începând cu luna iulie.

Întrebatce poate face BNR pentru a atinge ţinta de inflaţie în acest an , Ilie Şerbănescua declarat că „Banca Naţională ar putea scoate bani de pe piaţă, pentru că astaar scădea sigur inflaţia, dar piaţa va rămâne fară bani. Acum totuşi cred că nuprea mai au ce face, din cauza creşterii TVA. Inflaţia curentă nu este mare,mai ales în situaţia actuală. Mai mult de atât, ea este una formată în modnatural, nu ar trebui corectată foarte tare, cu siguranţă nu până în zonarecomandată de BNR”.

GuvernatorulBNR, Mugur Isărescu, a declarat în noiembrie căbancacentrală acalculat că impactul majorării TVA asupra inflaţiei ar putea fi mai mare lasfârşitul anului de 2,4 puncte procentuale. Ieri, Isărescu a declarat, într-uninterviu pentru Bloomberg, că principalul obiectiv al Băncii Naţionale pentru2011 va fi încetinirea inflaţiei, care a fost alimentată de creşterea cu cincipuncte procentuale a TVA, la 24%, în iulie anul trecut.

Inflaţiareprezintă unul dintre criteriile fixate în cadrul acordului de finanţareexternă semnat de România, în valoare de 20 de miliarde de euro, şi coordonatde FMI.

Totodată,inflaţia se numără printre criteriile de convergenţă pe care România trebuie săle îndeplinească pentru aderarea la zona euro.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639234-02-01
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...