2017-01-24 09:10


Tnuva îşi va lichida afacerea din România, din cauza pierderilor

 |  13:10
Tnuva îşi va lichida afacerea din România, din cauza pierderilor

Grupul israelian Tnuva ia în calcul retragerea de pe piaţa din România din cauza pierderilor masive, iar operaţiunile vor fi închise dacă nu se va găsi un cumpărător.

Tnuva a investit din 2005 aproximativ 300 milioane de şekeli (60 milioane de euro) în România, iar retragerea de pe piaţă este una dintre primele chestiuni de care se va ocupa noul preşedinte al companiei, Şlomo Rodev, scrie ziarul de business Globes, citând surse.

Operaţiunile de lactate din România ale grupului cauzează "pierderi masive", cu vânzări de numai 20 de milioane de euro pe an, faţă de obiectivul stabilit în 2005 de grup, de a atinge afaceri de 50 milioane euro pe an în termen de trei ani de la intrarea pe piaţă.

Contactaţi de Globes, reprezentanţii Tnuva au refuzat să comenteze informaţiile, informează Mediafax.

Publicaţia israeliană notează că România a fost prima ţintă de extindere a Tnuva, obiectivul companiei fiind să creeze o platformă de operaţiuni internaţionale, în întreaga lume, cu sediul central în Israel.

Tnuva a intrat în România în parteneriat cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, care a finanţat operaţiunile locale ale grupului cu 15 milioane euro. Compania deţine în România un sistem de producţie şi distribuţie a lactatelor proaspete sub mărcile Tnuva şi Yoplait.

Globes notează că Tnuva România a fost afectată sever de efectele crizei mondiale pe plan local, compania reuşind cu greu să concureze cu importurile de lactate mai ieftine. Totodată, producţia Tnuva România era cu 50% mai scumpă decât a lactatelor româneşti.

În iulie 2008, grupul israelian a cumpărat participaţiile minoritare la Tnuva România Dairies pentru 60,7 milioane şekeli (12 milioane euro), preluând integral subsidiara locală. La finele anului 2009, Tnuva a înregistrat o depreciere de 44,7 milioane şekeli (8,8 milioane euro) a investiţiei din România, urmată de o alta, de 9,3 milioane şekeli (1,8 milioane euro) un an mai târziu, potrivit Globes.

Tnuva a închis în luna martie a acestui an ferma de vaci de la Adunaţii Copăceni, deoarece nu era profitabilă. Ferma asigura 25% din materia primă a fabricii de lactate Tnuva de la Popeşti Leordeni. Conducerea companiei preciza atunci că fabrica primeşte suficientă materie primă de la furnizorii din afara grupului.

Ferma fusese cumpărată de Tnuva cu un milion de euro şi modernizată ulterior, vacile fiind aduse din Germania.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639266-04-12Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


ANCA
29 Noi 2011

Mare branza !, ca sa ramanem in domeniu. Si asa produsele nu erau cu nimic deosebite, ba erau chiar mai scumpe. Si daca pleaca dumnealor, nici o paguba, o sa le ia locul firme mai mici autohtone si este foarte bine.
Random image