2018-11-19 07:16


UPDATE. Traian Băsescu, la întâlnirea cu reprezentanţii FMI: Una dintre priorităţile României rămâne realizarea reformelor structurale

 |  16:47
UPDATE. Traian Băsescu, la întâlnirea cu reprezentanţii FMI: Una dintre priorităţile României rămâne realizarea reformelor structurale

UPDATE, ora 17.00 Preşedintele Traian Băsescu a declarat vineri la întâlnirea cu delegaţia FMI, CE şi BM că este necesar un fond de garanţii guvernamentale mai ridicat pentru IMM-uri, punctând că în caz contrar băncile "nu au niciun fel de disponibilitate să finanţeze economia în momentul de faţă".

"Va trebui să negociem cu dumneavoastră un fond de garantare, de garanţii guvernamentale mai ridicat, pentru a putea da garanţii băncilor să finanţeze IMM-urile, altfel băncile nu au niciun fel de disponibilitate să finanţeze economia în momentul de faţă", a spus şeful statului, în debutul întrevederii,  scrie Agerperes

El le-a mulţumit oficialilor Fondului Monetar Internaţional, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale că au acceptat să înceapă discuţiile pentru un nou acord.

Băsescu a arătat că unul dintre obiectivele principale ale noului acord trebuie să vizeze continuarea consolidării macroeconomice.

"Convingerea mea este că deşi România este reechilibrată macroeconomic urmare a măsurilor din 2010, aceste echilibre încă sunt fragile. De aceea cred că unul din principalele obiective ale noului acord trebuie să fie continuarea consolidării macroeconomice. Fără acest element nu putem previziona o creştere durabilă şi continuă, fără sincope", a afirmat şeful statului.

Preşedintele a susţinut că o altă prioritare sunt reformele structurale.

"Reformele structurale, fie că vorbim de reforma în sistemul de sănătate, care să permită accesul banilor privaţi în sistem sau aplicarea Legii noi a salarizării, care este tot o reformă structurală sau restructurarea companiilor de stat, trebuie să fie o altă prioritate a noului acord", a indicat Traian Băsescu.

Şeful statului a menţionat ca prioritate şi crearea de locuri de muncă.

"Un ultim aspect: crearea de locuri de muncă, fundamentală pentru noi şi aici avem ca resursă fondurile europene. (...) Şi sigur, va trebui să creăm spaţiul fiscal să utilizăm facilităţile uriaşe create la ultimul Consiliu European legat de accesare de bani de la Banca Europeană de Investiţii, inclusiv prin punerea în garanţie a unor sume de bani din fondurile de coeziune", a spus Băsescu. 

Preşedintele Traian Băsescu are o intâlnire la Palatul Cotroceni cu delegația Fondului Monetar Internațional, a Comisiei Europene și a Băncii Mondiale. Întâlnirea  a început la 15.30 şi este în curs de desfăşurare.

În debutul discuţiilor, reprezentanții FMI și ai Comisiei Europene i-au mulțumit președintelui pentru rolul jucat în implementarea programelor anterioare, în ciuda costurilor electorale majore. Președintele a declarat că nu se îndoiește că la finalul noului acord, ale cărui condiții se negociază zilele acestea, competitivitatea României se va îmbunătăți.

Băsescu: locuri de muncă şi reforma sistemului medical

În cadrul întâlnirii, Traian Băsescu a invocat realizarea reformelor structurale şi restructurarea companiilor de stat: “Una dintre priorităţile României rămâne realizarea reformelor structurale, printre care reforma sistemului medical şi restructurarea companiilor de stat(.)Trebuie să avem programe care să creeze noi locuri de muncă”.

Totodată, preşedintele Traian Băsescu a mai declarat că în România există o Lege a salarizării care nu este pusă în practică.

"Aş face o observaţie legată de Legea salarizării. În lumea politică se vorbeşte despre o nouă Lege a salarizării, dar noi avem o Lege a salarizării care nu este pusă în aplicare şi care a fost lucrată timp de doi ani cu Banca Mondială", a spus şeful statului.  Declaraţia vine după ce premierul Victor Ponta a declarat vineri că îşi doreşte o nouă lege a salarizării, bazată pe criterii noi, astfel încât să fie reduse disparităţile foarte mari între venituri.

Delegația formată din oficialii instituțiilor internaționale este condusă de negociatorul-şef pentru România al FMI, Andrea Schaechter. Aceștia au discutat în această dimineață cu reprezentanţii Direcţiei de Supraveghere din cadrul BNR, la sediul instituției. Până la încheierea vizitei de lucru în România, programată să se finalizeze pe 31 iulie, delegația FMi va fi primită și de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Concluziile discuțiilor vor fi făcute publice în cadrul unei conferințe.

Reamintim că preşedintelea declarat, marţi, la întâlnirea cu directorul general al FMI, Christine Lagarde, că România are nevoie să fie asistată încă doi ani, arătând că ţara noastră a reuşit să finalizeze al doilea acord cu FMI, deşi au fost câteva probleme, dar au fost depăşite.

"Am reuşit să finalizăm al doilea acord cu FMI. Să fim cinstiţi, au fost câteva probleme, dar cu bunăvoinţa tuturor acordul a fost finalizat. Acum trebuie să pornim unul nou", a afirmat Băsescu la începutul întâlnirii cu directorul FMI, potrivit Mediafax.

Băsescu a spus că are câteva idei privind un nou acord cu FMI, arătând că în prezent România este pe drumul cel bun în privinţa macrostabilităţii economice, dar nu este definitiv consolidată şi trebuie lucrat din greu pentru a menţine această macrostabilitate.

"Uitându-mă pe cifre, pot constata că decizii populiste pot să dezechilibreze România şi această tendinţă există în acest moment în România", a afirmat Traian Băsescu.

El a spus că sistemul de sănătate trebuie să fie o prioritate, arătând că la începutul anilor 2000 bugetul pe sănătate era de un miliard de lei, iar acum este de cinci miliarde, dar asistenţa pe sănătate s-a diminuat din punctul de vedere al calităţii.

"Se întâmplă ceva cu banii introduşi în sistem, trebuie să privim cu atenţie acest exod", a adăugat Traian Băsescu.

Cel mai recent acord al României cu FMI şi UE, în valoare de 5 miliarde de euro, a fost tratat de autorităţile române ca preventiv, fără să fie trase fonduri, după o înţelegere de tip stand-byde circa 13 miliarde de euro semnată în 2009 şi finalizată în 2011.

Ultimul acord a fost parafat în primăvara anului 2011, în continuarea acordului început în 2009, şi trebuia să se încheie în martie 2013. Board-ul FMI a aprobat în martie cererea autorităţilor române de extindere cu trei luni a acordului, până la sfârştul lunii iunie, astfel încât Guvernul să aibă timp să reducă arieratele şi să adopte măsuri de îmbunăţire a managementului companiilor de stat.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2013-07-19

TAGURI: Traian Băsescu, Intalnire, FMI, Banca Mondiala
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...