2018-12-15 02:10


Traian Băsescu: Susţin mărirea salariilor

 |  16:34
Traian Băsescu: Susţin mărirea salariilor

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că susţine fără rezerve revenirea la salariile bugetarilor dinaintea reducerii aplicate în 2010. Şeful statului a primit, duminică, delegaţia comună a Fondului Monetar Internaţional, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale.

”Susţin fără rezerve revenirea la salariile de dinainte de reduceri. Lucru pe care l-am spus Fondului (FMI - n.r.) şi fostului Guvern şi la misiunea Fondului din ianuarie - februarie, anul acesta, şi în Parlamentul României şi noului Guvern, primului-ministru desemnat, i-am adus la cunoştinţă această opţiune şi această obligaţie pe care o avem faţă de personalul bugetar. Mărirea de salarii nu produce niciun fel de deficit structural crescut la fondul de sănătate şi la fondul de pensii. Dimpotrivă, mărirea salariilor reduce deficitul la fondul de pensii, ca urmare a aplicării CAS pe o sumă mai mare pentru fiecare salariat bugetar”, a declarat preşedintele Traian Băsescu, duminică, la Palatul Cotroceni.

Şeful statului a ţinut să sublinieze că nu ar fi avut intenţia să susţină o declaraţie de presă după întâlnirea cu delegaţia comună a FMI, BM şi CE, dar că a văzut în media interpretări cu privire la poziţia sa faţă de revenirea salarială.

“În modul cel mai sincer, nu am avut nicio intenţie să am astăzi vreo declaraţie de presă în urma întâlnirii cu Fondul, dar constat un lucru relativ neplăcut pentru mine într-o zi care îmi marchează cariera politică definitiv. Sunt doi ani de la momentul în care eu am ieşit în faţa dumneavoastră şi prin dumneavoastră în faţa ţării, anunţând nişte măsuri extrem de dificile pentru populaţie. Vă asigur că nu am făcut-o pentru că mi-a plăcut, dar am făcut-o pentru că nu există altă soluţie la acel moment şi mi s-a părut că era mai important să nu ajungem cu ţara într-o situaţie de genul Grecia, decât să nu-mi asum responsabilitatea de a face acel anunţ atât de dureros pentru foarte mulţi dintre români”, a afirmat Băsescu.

El a mai spus că şi în prezent continuă aceeaşi “manipulare” ca în urmă cu doi ani, când nimeni nu a vrut să explice că fără măsurile de tăiere cu 25% a salariilor bugetarilor toţi românii s-ar fi aflat într-o situaţie grea.

“Astăzi, ori din neînţelegere, ori alţii pur şi simplu din dorinţa de a continua să manipuleze, aflu că preşedintele nu este de acord cu mărirea salariilor, cu revenirea la salarii, dacă se afectează deficitul structural de la sănătate şi pensii. Este o mare minciună. Iar ceea ce eu am spus în prezenţa presei este exact ceea ce am susţinut şi în continuare, numai că discuţia a fost mult mai în detaliu”, a punctat Băsescu.

Potrivit acestuia, mărirea de salarii nu produce niciun fel de deficit structural crescut la Fondul de sănătate şi la Fondul de pensii.

“Dimpotrivă, mărirea salariilor reduce deficitul la fondul de pensii, ca urmare a aplicării CAS-ului pe o sumă mai mare pentru fiecare salariat bugetar. Anul trecut, bugetul de stat a plătit circa trei miliarde de lei pentru Fondul de sănătate. Şi vă aduceţi aminte poveştile publice pe care chiar dumneavoastră le-aţi menţionat de multe ori, cu arieratele la medicamente, cu lipsa unor medicamente ca urmare a întârzierilor la platăale Casei de Sănătate. Iar eu am precizat Fondului că nicio măsură care ar viza creşterea deficitului la Fondul de sănătate nu este acceptabilă, pentru că efectele aici sunt mai puţine medicamente şi mai multe arierate şi mai multe datorii pentru bugetul de stat către furnizorii de medicamente. Deci, aici nu acceptăm nicio măsură care să ducă la încasări mai mici la Fondul de sănătate”, a completat şeful statului.

El a declarat că interpretarea potrivit căreia preşedintele a spus că nu acceptă creşterea deficitelor structurale la Fondul de pensii şi Fondul de salarii, ca atare, nu este de acord cu creşterea salariilor, este “total greşită”.

Băsescu a menţionat că a vrut doar să prevină Fondul Monetar Internaţional că este de neacceptat orice eventuală măsură populistă într-un an electoral.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639563-06-17

TAGURI: traian basescu, salarii
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...